Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Eurounijní vize eurooptimisty

Současná EU funguje jako armádní jednotka. Aby se zamezilo rozdílům, všichni nosí šedivé uniformy, uniformně se musí chovat, je jim nařizováno co mohou a co nemohou, jediný správný názor pochází z velení a je vyžadováno s ním bezvýhradně souhlasit. Příměr to, jistě, není dokonalý a nemůže postihnout veškeré spojitosti. 

Co je v unii navíc?

Zejména její byrokratické instituce, hlavně Evropský parlament a Evropská komise, tyto instituce by měly být zrušeny. Mohla by zůstat jen tzv. Evropská rada složená z premiérů jednotlivých zemí, kteří by se scházeli dle potřeby, hájili by národní zájmy jednotlivých zemí a nemohli by vydávat jakákoliv závazná rozhodnutí kromě případů vnějšího ohrožení unie, kdy je zapotřebí společný postup na její ochranu. Armády jednotlivých zemí by měly být koordinovány a vysoký důraz by měl být kladen na jejich akceschopnost. Tam bych se přikláněl k jisté unifikaci a společnému velení, jelikož se jedná o otázku přežití evropského prostoru. Ochrana vnějších hranic EU by měla být výrazně posílena a měly by se na ní podílet všechny státy i ty, které žádné vnější hranice nemají. Veškerá další rozhodnutí by byla plně v kompetenci jednotlivých států.

Průvodním jevem by bylo absolutní zrušení jakýchkoliv regulací, zakázaných výrobků, názvů nebo činností. Firmy v každém státě by mohly vyrobit libovolné množství cukru, vína, piva, oceli apod. Trh by sám určil kolik je čeho potřeba a kolik se na trhu uplatní. V této souvislosti je nutno zmínit nutnost zrušení jakýchkoliv dotací, zemědělci počínaje přes výrobce elektřiny až po tzv. Evropské fondy. To by bylo zásadním krokem k likvidaci všude přítomné korupce.

Daňová a sociální politika by byla plně v kompetenci jednotlivých států, každý by se mohl rozhodnout jakou cestou se bude ubírat v souladu s preferencemi voličů. Každý stát by se mohl rozhodnout zda půjde cestou absolutního socialismu a bude dělat dluhy nebo cestou  nízkých daní, malého státu a přívětivého prostředí pro pracovité lidi. Pokud některý stát dojde k bankrotu bude to jen jeho věc a nemůže spoléhat na pomoc druhých. Naopak by měla existovat možnost takový stát z EU vyloučit, stejně jako státy nectící pravidla demokracie, plurality, svobody a přirozených práv jednotlivce a potlačující svobodu slova.

EU by se měla oprostit od ideologií jako je klimatické „náboženství“, politická korektnost, pozitivní diskriminace, nároková lidská práva, popírání přirozené role pohlaví a manželství, preferování sexuálních, náboženských a národnostních menšin a určování kvót zastoupení jednotlivých skupin, ať již v čemkoliv. „vylepšování“ života občanů prostřednictvím samozvaných sociálních inženýrů. Pravidlem by mělo být nazývání věcí pravým jménem a absolutní rovnost všech v duchu křesťanských tradic. Výše zmíněné dusí evropský průmysl formou uhlíkových odpustků a regulací vlastností výrobků až k neschopnosti konkurovat, což má za následek jeho postupný úpadek na úroveň čínských montoven a tomu odpovídající kvalitu jeho výrobků. Pryč jsou doby kvalitního, značkového, evropského zboží, které vydrželo mnohem déle než je zákonná dvouletá záruční lhůta. Tyto ideologismy rovněž vyvolávají mezi občany špatné pocity vydávané za blbou náladu, zvyšují nevraživost na všech stranách, což hrozí přerůst v přímý vzájemný konflikt, kde budou již i mrtví.

Zachován by měl zůstat volný pohyb osob, kapitálu a bezcelně, zboží v rámci EU, s tím, že žádný občan kteréhokoliv unijního státu v kterémkoliv unijním státě by nebyl považován za cizince a měl by možnost se usadit kdekoliv. K většímu sblížení obyvatel jednotlivých států by přispělo zpřístupnění televizního vysílání ze sousedních zemí. U nás máme možnost, v rámci satelitních balíčků, sledovat zdarma Slovenskou televizi, již nemáme možnost sledovat Polskou, Rakouskou, Německou nebo Maďarskou. Stejně tak český kanál v sousedních zemích. Stačil by jen jeden všeobecný kanál kde by byly zprávy, nějaký film, nějaký rozhovor, nějaký sport, takové pall mall. Přispělo by to i k jazykové gramotnosti, osobně jsem se kdysi naučil polsky z televize. Zachována by měla zůstat hlavně hospodářská spolupráce, subdodavatelské vztahy, volná konkurence zboží na celém unijním trhu nezatížená kvótami. Byrokratické zatížení malých firem by mělo zmizet aby i ony se mohly na společném trhu uplatnit. Za důležité považuji i sjednocení pravidel silničního provozu v kontinentální části unie. Dnes, zhusta, přejedete hranice aniž byste si toho všimli, V jednom státě je povoleno něco, co je v druhém trestným činem, takže se nevědomky stanete zločincem. To by se stávat nemělo. Jistě je to důležitější než mít všude stejně zahnuté banány a stejně velké okurky. Všude stejné daně považuji  za naprosto nežádoucí. Zvyšovači daní by měli přijít o možnost výmluvy na unii a nést vlastní odpovědnost před svými voliči.

Jistě by se našlo námětů na změnu mnohem víc a dalo by se zajít do větších podrobností, ale to by vydalo na knihu, kterou by musil sepsat kolektiv autorů. Pokud, však EU setrvá ve svých byrokratických strukturách, současných postojích a prioritách socialistického, multikulturně korektního soustátí uregulovaného a udotovaného k smrti, nedávám jí velkou naději na dožití se roku 2020 ani jejího 20/20/20 nebo dokonce 30/30/30.

Autor: Jaromír Hlubek | pondělí 2.6.2014 9:42 | karma článku: 15,72 | přečteno: 319x
  • Další články autora

Jaromír Hlubek

Podivné jednání i-Dnes

Dnes ve 12:30 jsem udělal zjevně hloupou chybu, přičemž jsem napsal nevinný článeček o podivných pradivných praktiách Penny. Zde je celý jeho přetisk

13.3.2019 v 15:47 | Karma: 0 | Přečteno: 142x | Diskuse| Osobní

Jaromír Hlubek

Řetězec Penny nemá ani trochu rozumu.

V minulém týdnu přestavěli všechny, nevím, možná, všechny, ale naši prodejnu předělali v „Minotaurovo bludiště“.

13.3.2019 v 11:30 | Karma: 4,35 | Přečteno: 110x | Diskuse| Společnost

Jaromír Hlubek

11. září 2001 byl obyčejný den

Před sedmnácti léty nikdo netušil, co se stane. Vůbec nic si z toho dne nepamatuji, nevím co se dělo v práci, ale vím jedno, při cestě domů z práce jsem v autorádiu slyšel napřed nevinnou zprávu: „ Do světového obchodního centra

11.9.2018 v 18:27 | Karma: 20,70 | Přečteno: 693x | Diskuse| Společnost

Jaromír Hlubek

Teď se div člověče

Tento příspěvek neměl být nikdy napsán, pokud jsme opravdová demokracie. Jen zkopíruji co jsem obdržel ke svému nevinnému článečku.

27.7.2018 v 21:07 | Karma: 10,58 | Přečteno: 290x | Diskuse| Společnost

Jaromír Hlubek

Údajně máme svobodu slova

Slovo údajně používám záměrně, jelikož je velmi oblíbeným u našich novinářů. Napsat holý fakt a silně si za ním stát a hájit jej, bez politického pokřivení , je nebezpečné i pro novináře.

27.7.2018 v 19:47 | Karma: 17,20 | Přečteno: 474x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Do konce měsíce výrazně zúžíme tým, řekl Bartoš po volebním debaklu Pirátů

15. června 2024  14:30,  aktualizováno  22:31

Piráti budou muset dojednat a představit změny, které povedou ke změnám struktury ve vedení...

Je fajn se o míru bavit, ale shodu na summitu o Ukrajině Pavel neočekává

15. června 2024  13:36,  aktualizováno  21:46

Švýcarský summit o Ukrajině je podle prezidenta Petra Pavla první možností, jak se na široké...

Jednejme s Ruskem, zaznělo na summitu o Ukrajině. USA hlásí další finanční pomoc

15. června 2024  8:47,  aktualizováno  21:07

Sledujeme online Zástupci desítek zemí světa se v sobotu sešli v luxusním resortu nad Lucernským jezerem ve...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 271
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1232x
Vážení čtenáři, berte moje názory jako muže neoplývajícího vynikajícím vzděláním, ale snažícího se používat rozum.

Seznam rubrik