Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaké období bylo nejteplejší za posledních 11300 let?

Během 4,5 miliardy let vývoje klimatu na Zemi bylo několik období teplejších než dnes. Přesto se zjistilo, že pohledem "nedávné" minulosti průměrná globální teplota je nyní vyšší, než tomu bylo po většinu 11300 let.

Něco pro milovníky hokejek. Bez pořádného adrenalinu to není žádný sport. NOAA Climate.gov cartoon by Emily Greenhalgh. Inspired by Figure

Vědci shromáždili desítky studií o záznamu teplot, včetně údajů z jader sedimentů vyvrtaných na dně jezer a moří, a z ledových jader samozřejmě.

Rekonstrukce teplot za posledních jedenácti tisíc let ukazuje, že rostoucí globální průměrná teplota během začátku zmiňovaného období se zhruba mezi rokem 7550 a 3550 před našim letopočtem ustálila. Po této době teploty klesaly až do "Malé doby ledové" (zhruba 1450 - 1850). Poté se opět zvýšily, nejprve pozvolna a pak relativně velmi rychle. (Pozn.: Nutno se na to dívat pohledem teplotního trendu, protože teplotní vývoj v minulém století vykazoval značnou variabilitu během jednotlivých dekád.)

Kolísání teplot od konce poslední doby ledové, která byla výsledkem faktorů, jako jsou změny ve sklonu zemské osy, vědci vysvětlují přírodní vyriabilitou. Minulé století bylo zajímavé tím, že průměrná globální teplota  se zvýšila z celého pozorovaného období 11300 let z nejchladnější úrovně do nejteplejší. (K tomu je nutné dodat, že se začátkem 21. století min. nepatrně oteplilo.)  Během tohoto období  se zvýšilo teplo pohlcující se ze skleníkových plynů, převážně, produkované lidskou činností. (Pozn.: Musejí se brát v zřetel pozitivní a negativní zpětné vazby.)

Vzhledem k nejistotám analýzy teplotního charakteru starověkého období, vědci došli k závěru, že v posledním desetiletí průměrná globální teplota byla pravděpodobně vyšší, než tomu bylo po dobu v posledních 11300 let. Jistota poznatku se pohybuje kolem 75 %. Zdaleka ale nejde jenom o vysokou hladinu průměrné teploty, ale i o změnu teploty vzhledem k časovému období. Nedávný nárůst ukazuje právě ve srovnání se zbytkem pozorovaného období výrazný teplotní skok (náhlý nárůst), což je vidět na konci grafu jako téměr svislá čárá. (Pozn.: Takto se ukazuje analýza krátkého období nárůstu teplot od 20. století. Náhllý nárůst vzhledem ke krátkému období se rovná mimořádný teplotní skok, který nemá posledních 11300 let obdoby. Není tedy zdaleka důležitá přesná hodnota, zda-li bylo dříve tepleji nebo nikoliv, ale hlavním ukazatelem změny je charakter teplotního vývoje. Bohužel anomální období jakožto období postižené antropogenním oteplením je příliš krátké, proto také je to takto podáno. S tím se moc nedá nic dělat.)

A jaký se čeká vývoj v budoucnu? Vědci používají k predikci nespočet scénářů emisí skleníkových plynů uvedené ve zprávách Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC). Očekává se, že prudký nárůst do roku 2100 bude pokračovat, a to bez ohledu na to, který emisní scénář je považován za nejpravděpodobnější. (Pozn.: Čtenář musí pochopit, že se jedná o standartní metodu analýzy dlouhodobějšího období, kdy pojem "náhlý nárůst" se ukazuje i vzhledem ke krátkodobému ustálení teplot, či dokonce ochlazování.)

Ve srovnáním s vývojem klimatu v historii naší planety vidíme, že posledních 10000 let je považováno za relativně stabilní období, ve kterém teploty byly mnohem nižší. Nyní analýza naznačuje, že aktuální vývoj průměrné teploty je na nejvyšší úrovni min. za posledních 11000 let. Dokonce je pravděpodobné, že je i tepleji než za mnohem delší dobu. (Pozn.: Jedná se však stále o odhady a není možné trvat na přesných údajích. Jak jsem již zmínil, mnohem důležitější je charakter teplotního vývoje. Myslím si, že bohatě stačí hrubý odhad, nicméně 75% jistota je již celkem už přesvědčivý výsledek.)

 

Graf znázorňuje průběh globální teploty během posledních 11300 let ve srovnáním "dlouhodobého" průměru 1961-1990. Fialová křivka představuje roční průměrnou globální teplotu, světlé modrý pruh naznačuje statistickou nejistotu. Zdroj: NOAA

 

Pravděpodobný vývoj globální průměrné teploty v historii naší planety. Zdroj: Fyzická geografie

Tento odkaz doporučuji prostudovat. Bez znalostí uvedené na této webové stránce není možné se k tématu stavět skepticky. Každý klimaskeptik tohle musí bezpodmínečně znát. Bez základních pouček je kritika pochopitelně nesmyslná.

 

Přeloženo a upraveno podle článku, který vyšel na NOAA/Climate.gov viz. zdroj.  

Autor: Petr Hlinomaz | pátek 19.9.2014 10:36 | karma článku: 15,00 | přečteno: 4472x
  • Další články autora

Petr Hlinomaz

Úskalí předpovědních modelů počasí

Lidé si v poslední době zvykli sledovat norský předpovědní model počasí, protože si myslí, že je přesnější. Modely však nedokáží nahradit zkušenost meteorologa, který předpověď připravuje.

17.6.2017 v 9:30 | Karma: 12,36 | Přečteno: 1010x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Klausův nekonečný omyl

Mýlit se může každý, ovšem někteří si nedají říci a nedají si říci. Prostě Václav Klaus se rozhodl nadále tvrdohlavě popírat výrazný vliv člověka na změny klimatu.

4.6.2017 v 14:49 | Karma: 18,49 | Přečteno: 1815x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Ledoví muži

Známá květnová pranostika o ledových mužích má bohatou historii, která začala vznikat zřejmě v 18. století. U nás se hovoří o Pankráci, Serváci a Bonifáci.

13.5.2017 v 21:12 | Karma: 17,76 | Přečteno: 1472x | Diskuse| Věda

Petr Hlinomaz

Zaveďme nový povinný předmět ve školách

Myslím si, že je opravdu nutné zavést nový povinný předmět "Liberalismus", který by se vyučoval na všech školách podobně jako "Český jazyk". Vždyť ani mnoho politiků vůbec neví, o čem pojem pojednává.

6.3.2017 v 13:47 | Karma: 14,69 | Přečteno: 1066x | Diskuse| Politika

Petr Hlinomaz

Výsledky úspěšnosti měsíčního výhledu počasí

Během jednoho roku meteorologové vydali 251 předpovědí týkající se dlouhodobého výhledu počasí pohledem průměrné teploty vzduchu. Pravidelně po jednotlivých dekádách předpověď aktualizují a upřesňují informace.

11.2.2017 v 11:38 | Karma: 7,77 | Přečteno: 433x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:18

Přímý přenos Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schválila vláda. Návrh, na němž se shodla, počítá se...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

  • Počet článků 273
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 814x
Píši příspěvky o liberální politice, počasí a globálním oteplování. Spravuji fb. stránku Počasí a klima.