„Veselé“ příhody s hygienickou stanicí – intro

Chcete začít podnikat v potravinářství a nemáte s tím bohaté zkušenosti? Například vyrábět a prodávat cukrovinky, pečivo, provozovat restauraci nebo cokoliv dalšího, na co dozírá bdělé oko hygienických stanic?

Pak čtěte dál, protože následující text je pro vás.

Před časem jsem pojal velmi hloupý nápad zřídit cukrářskou výrobnu. Protože jsem s tím neměl žádné předchozí zkušenosti, počítal jsem s tím, že nadělám nějaké chyby a buď je přežiju, nebo třeba ne. Co jsem však nečekal, největší překážkou v podnikání nebyl nedostatek peněz, mých zkušeností, mé chyby atp., ale úřad. Ten úřad se jmenuje Hygienická stanice hlavního města Prahy – pobočka VÝCHOD. A jeho nadřízený orgán – ministerstvo zdravotnictví.

To, co jsem si s tímto úřadem zažil, má význam sepsat a zveřejnit. Protože veřejnost má právo vědět, jaké úředníky ze svých daní živí. A také to má význam pro lidi, kteří dostanou stejně hloupý nápad, jako před časem já. Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhý a celkem složitý příběh, rozhodl jsem se ho rozdělit na větší množství krátkých článků, které se budou věnovat vždy jen jednomu tématu. Předem upozorňuju, že budu zveřejňovat jen příhody, které mám dostatečně podložené a mám k nim důkazy. To pro případ, že se někdo pozná a bude mě chtít žalovat pro urážku či něco podobného.

Pokud například vyrábíte a nahodile prodáváte dorty (koláče, rohlíky, …), máte už tolik zakázek, že si myslíte, že by vás to mohlo uživit a chcete své snažení přeměnit na regulérní podnikání, přečtěte si v následujících článcích, s čím vším se budete muset potýkat. Pokud vás ani potom vaše chuť zkomplikovat si zbytečně život nepřejde, dejte mi 1% částky, kterou zamýšlíte investovat do své provozovny a já vám váš hloupý nápad kvalifikovaně rozmluvím. Zapomeňte na to, že vám bude stačit méně, než několik stovek tisíc, spíše se dostanete zhruba k milionu, i výše. Ušetříte si tak hromadu peněz a nervů. Zůstaňte raději u svého domácího pečení a zařiďte si věci tak, abyste nemohli být pronásledováni úřady za nedovolené podnikání. Co to znamená? Kritéria pro podnikání jsou: účelem činnosti je dosažení zisku (pozor, pokud zisku nedosahujete, nikoho to nezajímá, pokud zisku dosáhnout chcete) a činnost musí být soustavná. Pokud tedy své dorty prodáváte (už splňujete podmínku účelu dosažení zisku), musíte to dělat příležitostně. Nebo aspoň musíte být schopni před úřady prokázat, že vaše činnost není soustavná.

Na konkrétní situace se můžete těšit v dalších článcích na toto téma.

Článek byl napsán pro web uredniciskodi.eu

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | neděle 17.9.2017 16:44 | karma článku: 21,41 | přečteno: 988x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69