StBabiš - prý to už nikoho nezajímá

Po objevení dalších dokladů o spolupráci Babiše s StB dotčený tvrdí, že to už dnes nikoho nezajímá (ale zajímá!) a opětovně svou spolupráci s StB odmítá. Novináře obviňuje, že neustále o něm lžou, přitom jasně neustále lže on.

Komentář k nalezeným dokumentům a postoj Babiše najdete zde.

„Jak je známo, estébáci vedli na lidi evidenci bez toho, aby o to věděli. Ten dokument, co tady ukazujete neznamená vůbec nic,“ odvětil Babiš novinářům. „Já jsem nic nepodepsal, vyhrál jsem třikrát soud.

Možná by mu měl někdo vysvětlit, co znamená vyhrát soud. Ale je to starší pán, nevidím tedy žádnou šanci na to, že by dokázal změnit názor. Protože je opakování matkou moudrosti, zopakujme si několik reálií z Babišova života..

Dle jeho vyjádření měli v rodině tři „emigračky" a podle svých slov byl ze strany Státní bezpečností „terorizován, vyšetřován a vydírán“. Zároveň však netušil, že vycestovat mimo spřátelené země bylo obtížné, pro mnohé v podstatě nemožné. Článek o tom najdete například zde. Například lidé, kteří měli v rodině nějaké emigranty, buďto neměli vůbec šanci (co kdyby zdrhli také), nebo museli režimu nějak prokázat svou spolehlivost a loajalitu. To samé platilo i o práci v nějaké pézetce (podnik zahraničního obchodu) na pozici obchodníka. Před revolucí jsem dělal krátkou dobu programátora-eléva ve Strojimportu, takže mám z první ruky, že obchodníka tam opravdu nemohl dělat kdokoliv. A odbornost byla až na druhém místě.

V tomto článku se však dozvídáme docela zajímavou věc:

Andrej Babiš dostal v březnu 1989 od komunistického režimu diplomatický pas, jenž umožňoval cestovat po světě bez větších kontrol na hranicích.

Takže znovu: Babiš měl jasný politický škraloup, který ve většině případů stačil k tomu, aby člověk nemohl vyjet ani do Jugoslávie. Samozřejmě za předpokladu, že nesklonil hřbet a nezavázal se k nějaké službě režimu. Babiš byl „terorizován, vyšetřován a vydírán“. Hm. Jestliže později dostal diplomatický pas pro volné cestování, pak ta služba režimu musela být fakt hodně velká a kromě toho se musel velmi dobře osvědčit. Zde by to neuhrál na nějakou spolupráci naoko, s tím by se možná dostal leda tak do té Jugoslávie. Nevidím jinou možnost, než že musel s StB spolupracovat velmi aktivně a že jí předával opravdu nějaké velmi cenné informace.

Jeho lži o tom, že o ničem nevěděl, mu zkrátka nelze vůbec věřit. Z povahy věci, jak to zde za komunistického režimu fungovalo.

---

Dodatek z 11.4. 10:16 - zajímavý odkaz k tématu
Zfalšování údajů o agentu Babišovi si nedovedu představit, říká historik

Autor: Zbyšek Hlinka | pátek 9.4.2021 18:39 | karma článku: 34,85 | přečteno: 750x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69