Stalo se to proto, že je hloupá, říkám k Sofagate o von der Leyenové

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se čílí nad tím, že na jednání o právech žen v Turecku na ní nezbylo křeslo a musela se spokojit s pohovkou. Rozeberme si tedy některé reálie.

Podle článku Stalo se to proto, že jsem žena, řekla k Sofagate „raněná“ von der Leyenová se paní opakovaně čílí, jak je možné, že se s ní takto ošklivě a diskriminačně zacházelo.

Jednání se konalo v Turecku. Turecko se vrací k rigidnímu pojetí islámu a ten, jak lze ověřit, považuje ženu za druhořadou. Citace z Koránu to jasně dokazují:

2:282 ... A žádejte svědectví dvou svědků z mužů vašich, a nemáte-li dva muže, pak vezměte jednoho muže a dvě ženy z těch, které uznáte za vhodné svědkyně; aby, kdyby jedna z nich se zmýlila, druhá ji mohla připomenout. ...

4:176 A žádají tě o vysvětlení. Odpověz: „Bůh vám dává toto vysvětlení o dědictví v boční linii: zahyne-li muž, aniž měl dítě, a má-li sestru, náleží jí polovina toho, co zůstavil, a také on dědí po ní, nezanechala-li ona dítě. Jestliže jsou dvě sestry, náleží jim dvě třetiny toho, co zůstavil. A má-li bratry a sestry, pak muži připadne podíl dvou žen. A Bůh vám to objasňuje, abyste nebloudili. A Bůh je vševědoucí o každé věci.“

4:34 Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.

Turecko podle dalšího článku odstoupilo od Istanbulské úmluvy:

„Nejdříve odstoupí od Istanbulské úmluvy a teď nedají předsedkyni Evropské komise místo k sezení. Ostuda,“ napsala španělská šéfka druhé nejpočetnější europarlamentní skupiny socialistů Iratxe García.

Jaká ostuda? Pokud jedu do cizí země, ve které mají výrazné kulturní odlišnosti, pak zcela logicky nemohu očekávat, že se mnou budou zacházet v souladu s kulturou, na kterou jsem zvyklý z domova. Pokud bych se něčeho takového dožadoval, projevil bych jasně své hlupství, nebo nadutou aroganci. Paní se tedy měla seznámit s místní situací a dle toho se zařídit. Tedy buďto tam nejezdit, nebo se holt smířit s tím, že jako žena bude na druhém místě. Tím spíš, že jela jako doprovod někoho jiného. Paní García se tedy vyjadřuje dost nemístně, protože má zjevně hokej ve sledu příčin a následků. Turecko odmítá uznávat práva žen dle našeho pojetí, tedy z logiky věci je jasné, že von der Leyenová vlastně mohla být ráda aspoň za tu pohovku (dostala místo k sezení, paní García si tedy dost vymýšlí). Erdrogan dal vyslancům zřetelně najevo, že v Turecku a muslimské kultuře platí jejich pravidla a že on není tím, kdo je povinen se za daných okolností přizpůsobovat.

Z této situace plyne jasné ponaučení. Pokud se někdo s výraznými kulturními odlišnostmi hrne k nám, pak je třeba mu dát najevo, že v první řadě musí on respektovat naší kulturu, ne my jeho. Jinak se mu snadno stane, že se bude cítit odstrčený, když nebudeme ctít jeho zvyky, které jsou s našimi v rozporu.

Autor: Zbyšek Hlinka | úterý 27.4.2021 19:07 | karma článku: 39,61 | přečteno: 1716x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69