Podle Babiše prý premiér lže o emisních povolenkách

Babiš je čím dál nervóznější a ve svých projevech osočuje všechny kolem, jak lžou. Jeho útoky jsou stále agresivnější – asi je to důsledek jednání u soudu, který, jak se zdá, se pro něj nevyvíjí příznivě.

Vybral jsem si tedy jeden Babišův projev na facebooku a pokusil se analyzovat, v čem může lhát Fiala. Zde je doslovný přepis Babišova proslovu:

„To je neuvěřitelné, jak vy lžete o emisních povolenkách. Toto je zpráva ČTK (máchá papírem) 27.9.2021. Premiér Babiš se vyslovil pro stanovení horní hranice ceny emisních povolenek, kterou platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého. A já jsem kritizoval opakovaně a neříkejte že jsem nic neudělal, psal jsem dopisy všem premiérům. Komu vy stě napsal? Kdy stě vystoupil? Dvakrát jsem psal Ursule von der Leyen a dvakrát Charles Michelovi, šéfovi evropské rady. A zeptejte se španělského premiéra, nebo italského, nebo řeckého, další, dobře si na to pamatuji. A tehdá, sem řekl, že sme měli zastropovat tu cenu, někdě na úrovni 30 euro. Vy teďka tam prodávátě ňáký úspěch, žádný úspěch nemáte. Nic stě nevyjednal. Ty povolenky jsou stále vysoko a mají negativní dopad na cenu elektrické energie. Takže bych si skutečně vyprosil, abystě mě vykládal, že za štyry roky jsem tam něco neudělal. Čtyři noci jsme nespali a pět dní jsme vyjednávali o rozpočtu. A vy stě neni schopen ani ty peníze řádně utratit na smyslné projekty, které my sme připravili.“

Pod videem jsem se do pléna zeptal, v čem vlastně Fiala lže? Z proslovu to patrné není, a ani v diskuzi mi nikdo žádnou Fialovu lež neuvedl. Nezbylo mi tedy, než hledat vlastními silami.

Nejprve se podívejme na to, co Babiš ve zmíněné době dělal. Je pravda, že se pokoušel vyvolat jednání o snížení cen emisních povolenek, jak se můžeme dočíst například zde. Výsledek však nebyl žádný a Fiala tento neúspěch komentoval například zde. Zde je nutno podotknout dvě skutečnosti. Podle Deníku N má Babiš velký zájem na snížení cen povolenek kvůli nákladům Agrofertu, tedy je pochopitelné, že se ve věci angažoval. Další skutečností je, že i přes rostoucí ceny energií už v loňském roce stále nebyla příznivá doba na nějakou zásadnější změnu.

Babiš má patrně na mysli tento Fialův projev na summitu v Praze. Tam skutečně zaznělo, že předchozí vláda v této věci nic neudělala, cituji:

„Jsem přesvědčen, že je to potřeba změnit, ale na rozdíl od předcházející vlády, která o tom mluvila a neudělala v tom nic, tak my v tom něco děláme.“

Zvýraznění je moje. Fiala netvrdí, že předchozí vláda nic nedělala, ale že nic neudělala. Dohledatelné zdroje prokazují, že výsledek snah předchozí vlády v této věci je nulový. Dále Fiala v článku zmiňuje jakési drobné úspěchy. Přiznejme si však, že aktuálně jsou ve hře velmi odlišné faktory než před rokem, tedy doba je v tomto směru pro změny příznivější. Mám za to, že před rokem by neměl šanci na jakýkoliv úspěch ani Fiala.

Rozborem uvedených textů shledávám, že Fiala sice není vůči Babišovi zcela férový (ve vtahu k Babišovi ani není divu, ten význam toho pojmu nezná vůbec), ale lež jsem nikde nenašel. Naopak shledávám lež v Babišově proslovu, kde tvrdí, že současná vláda nemá žádný úspěch, byť Fiala sice drobné, ale přece jen nějaké úspěchy výslovně zmiňuje.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | úterý 18.10.2022 20:19 | karma článku: 21,46 | přečteno: 558x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 20,73

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69