Pochod hrdosti plešounů

Hádejte, proč mám na fotce klobouk? Kdo si tipnul, že jsem jedním z nich, pak vyhrál! Sice v soutěži, ve které je jedinou odměnou pocit vlastního uspokojení, ale to vám musí stačit, holoto jedna!

Plešouni byli v historii diskriminovaní. No, dnes už ani tak moc ne, byť některé ženy stále při hledání partnera vyžadují nějakého vlasatce, ale nad takovými politicky nekorektními úlety se povznáším.

Už v Bibli nalézáme prastarý záznam o tom, jak společnost pohlížela na plešouny. V druhé královské knize (datuje se přibližně do 6. století před Kristem) je v příběhu o Elišovi tato zmínka:

„23 Odtud šel do Bét-elu. Jak šel cestou, vyšli z města malí chlapci a posmívali se mu. Volali na něho: Pojď, plešatče, pojď, plešatče! 24 Ohlédl se za nimi, uviděl je a proklel je v Hospodinově jménu. Tu vyšly z lesa dvě medvědice a čtyřicet dva dětí z nich rozsápaly.“

Eliša byl zjevně mocný muž, který se mohl posměváčkům bránit. Ale jak se mohli bránit miliony mužů v ještě celkem nedávné minulosti? Vzpomínám si, že v době mého mládí (věřte nebo ne, ale už si sotva pamatuji, vlastně ještě si sotva pamatuji, ale jednou to zas přijde) byli plešouni fakt diskriminovaní. A to nejen ze strany žen, ale dokonce i v pracovních příležitostech. Starší jistě pamatují, mladším ročníkům osvětlím situaci, která nebyla jen u nás, ale i v Emerice. Starší ročníky vám to jistě potvrdí. Plešatý muž měl problémy nejen při výběru partnerky, ale také mohl mít obtíže s hledáním práce přiměřené jeho schopnostem. Plešoun byl prostě společensky out. Proto plešouni v té době nosili často přehazovačku. To bylo takové odporné vlasové cosi, co rostlo z jedné půlky hlavy a bylo přehozeno přes plešatou část tak, aby pleš zakrylo. Jako historickou výpověď doby můžeme brát zápisky šílencovy od Ivana Mládka, například zde.

I když – kdo by si snad myslel, že plešouni jsou dnes už plně rovnoprávní, mýlí se. S diskriminací kvůli pleši se můžeme setkat i v současné době, jak popisuje tento článek. Cituji:

„Pokud byste muže označili za plešatého, mohli byste si zadělat na pořádné problémy. Podle pracovního soudu ve Velké Británii jde totiž o sexuální obtěžování.

Tony Finn pracoval pro společnost British Bung Company téměř 24 let. V květnu loňského roku byl ale propuštěn.

Muž tvrdil, že během jedné z bouřlivých hádek v továrně ho jeho kolega nazval "plešatou k**dou". Soudce Jonathan Brain zjistil, že jelikož je ztráta vlasů častější u mužů, využít to k jejich popisu je forma diskriminace.“

Byť se někomu může zdát, že ten plešoun byl opravdu nějak … no, jak to opsat jinak, aniž bych doplnil tu citaci … nevhodný pro kolektivní práci, je tu jasný důkaz, že je třeba uspořádat pochody hrdosti na pleš. Kdo nemá pleš, je méněcenný. Nebo jinak, kdo nazve plešatce plešatcem, je xenofob a zaslouží si pohrdání celou společností. Nějaký psycholog (pokud možno plešatý), to bezpochyby rád nějak zdůvodní.

Takže děvčata, pokud se vám nelíbí má pleš, trhněte si nohou. A pokud snad budete mít nějaké nevhodné připomínky vůči mé pleši, začněte si hledat dobrého advokáta. Soud v Británii rozhodl jasně a teď si ani žádný soudce u nás nedovolí rozhodnout ve váš prospěch jen tak, bez úpl… dobrého advokáta.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | čtvrtek 17.8.2023 21:38 | karma článku: 19,69 | přečteno: 370x