Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O netransparentních a nedůvěryhodných Pirátech

Dne 8.8.2021 jsem Pirátům poslal mailem žádost o vysvětlení kontroverzních výroků jejich člena Ondřeje Profanta. Žádnou odpověď jsem nedostal, třeba to mohlo skončit ve spamu. 18.8. jsem jim tedy tentýž dotaz poslal datovkou.

Opět žádná odpověď. Mám však úřední potvrzení, že zprávu přijali, tedy se nemohou vymlouvat na to, že se někde mohla ztratit. Můj dotaz byl inspirovaný článkem Perlivé předsudky piráta Profanta - Blog iDNES.cz. Následuje plné znění dotazu, který jsem Pirátům poslal:

Dobrý den,

dne 8.8.2021 jsem vám posílal dotaz s žádostí o vysvětlení projevu Ondřeje Profanta. Zatím jsem od vás neobdržel žádnou odpověď. Dejme tomu, že se mail mohl ztratit například ve spamu. Abych měl jistotu, že dotaz obdržíte, posílám ho datovou schránkou. Tedy ještě jednou:

Na novinkách .cz jsem zachytil článek (https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pirat-profant-ve-snemovne-jsou-bili-paprdove-kteri-inklinuji-k-fasismu-40368421), ve kterém je citován následující výrok Ondřeje Profanta v předvolební debatě:

„Problém je zcela jednoduchý. Sněmovna je plná konzervativních bílých páprdů a velká část inklinuje k fašismu. V této situaci je to prosazovat docela těžké. A kdo tomu nevěříte, tak se podívejte na projednávání prvního čtení manželství pro všechny,“ reagoval Profant na dotaz, co mohou udělat občané pro to, aby se legislativní proces schvalování zákona o manželství pro všechny urychlil."

Výraz páprda chápu jako předsudečný (zvaný ageismus) vůči starší generaci, do které se už také řadím. Mnozí starší lidé jsou na tom ohledně duševní svěžesti lépe, než mnozí mladí. V podstatě je to podobné, jako bych směrem k panu Profantovi a jemu podobným prohlásil, že jsou mladá jelita.

Vzhledem ke složení populace v ČR považuji označení „bílý páprda“ za zřetelně rasisticky zaměřené. Jak by podle pana Profanta mělo vypadat složení Sněmovny v ČR? Dle mého názoru je to zjevný rasový předsudek, navíc naprosto nevhodně použitý.

Inklinace k fašismu je snad ta největší urážka, které se pan Profant ve svém výroku dopustil. Urážka názorových oponentů onálepkováním z příchylnosti ke zvrácené ideologii považuji za xenofobní projev par excellence.

Žádám vás tímto o vysvětlení výše uvedeného výroku a pana Profanta o prokázání toho, že opravdu jím vymezení bílí páprdové inklinují k fašismu. Protože z takového projevu nabývám dojem, že pan Profant je totalitně založen a mít takové lidi ve sněmovně považuji za nežádoucí.

Otázku i s vaší odpovědí hodlám zveřejnit. V případě, že odpověď neobdržím, připíšu k tomu svůj názor na to, proč nekomunikujete s veřejností.

Konec citace. Plním tedy daný slib a otázku zveřejňuju se svou vlastní úvahou, proč Piráti nijak nereagovali. Myslím, že měli dostatek času na jakoukoliv odpověď.

Na svých vlastních stránkách se kasají:

"Otevřenost je nejlepším lékem na všudypřítomnou korupci a plýtvání. ... Transparentní organizace je standard poskytování informací o hospodaření a činnosti organizací. Všechny subjekty placené z veřejných zdrojů musí být transparentní."

Činnost organizací nechápu jen ve smyslu hospodářském, ale také politickém. To znamená, že když někdo něco neuváženě kvákne, má přijít nějaké vysvětlení, omluva atp. Samozřejmě veřejně. Zeptám-li se, pak očekávám, že obdržím minimálně odpověď ve stylu - záležitost byla řešena tak a tak a výsledek najdete tam a tam. Minimálně takovouto informaci bych očekával od organizace, která je placená z veřejných peněz (což Piráti jsou) a která se holedbá otevřeností. Jestliže je výsledkem zaryté mlčení, pak jim nemohu věřit nic z toho, co ve svém volebním programu proklamují.

Na wiki stránkách Pirátů se můžeme dočíst o komunikaci s veřejností toto:

"Pirátské ideje nelze schovat za bezvýznamnou zkratku tak, jak to dělají staré struktury. Nechceme jejich nálepky pravice nebo levice. Naše komunikace má za účel informovat. Každý má přístup k našim zdrojům a naše vyjádření mají jednoznačný význam (Pirátský lexikon). Stejně jednoznačně by se měla prezentovat i značka Pirátské strany (Pirátský klíč)."

Ve vztahu k mému dotazu si toto provolání vysvětluju takto: zatloukat, zatloukat, zatloukat. A nelze-li zatloukat, hrobově mlčet a nic nepřiznat.

Dle mého názoru se Piráti se sice něčím chlubí, ale v reálu se schovávají za bezvýznamné zkratky úplně stejně, jako "staré struktury". Mám-li použít jejich vlastní slova.

Dostávám se do fatálního problému, koho volit. Letos to bude o nejmenším zlu. Piráti prokázali, že tím nejmenším zlem nejsou.

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 30.8.2021 17:57 | karma článku: 38,57 | přečteno: 1354x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Byl to střet bezpráví s polistopadovým kartelem

řekl o volbách Babiš. Chce se mi volat podle textu Konšelské: A sláva mu! On je pašák! Piškumpré a krucajdá! A šupajdá a hojaja! Zdar! Zdar! Zdar! Po dlouhé době řekl zase pravdu, byť asi nechtěně.

1.10.2022 v 20:14 | Karma: 28,38 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš označil výsledky voleb za úspěch – opravdu ANO?

Babiš se opět prsí a pokouší se vydávat komunální volby za úspěch. Sice slaví ve velkých městech, ale... V senátních dle mého názoru bude rád, jestliže obhájí dosavadní 3 mandáty. Zatím má jistý jeden.

25.9.2022 v 15:52 | Karma: 19,57 | Přečteno: 511x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

Babiš a první politický proces od roku 1989 – zase jen snůška lží

Obžalovaný předseda hnutí ANO Andrej Babiš dnes ve Sněmovně prohlásil, že soud v dotačním případu Čapí hnízdo je první politický proces od listopadu 1989.

18.9.2022 v 21:24 | Karma: 20,05 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost

Zbyšek Hlinka

ANO krizový plán pro Česko, aneb inflace je stále malá

Podle stínové vlády ANO je zjevně inflace stále ještě příliš malá. Je třeba přitvrdit. Podívejme se na rozhazovačné sliby populistického a nezodpovědného hnutí ANO.

12.9.2022 v 19:47 | Karma: 35,15 | Přečteno: 3377x | Diskuse| Ekonomika

Zbyšek Hlinka

Solidarita s finskou premiérkou – HRUBÁ chyba!

Už dlouhá léta tvrdím: každý politik, který má moc rozhodovat o mých penězích, svobodě a životu, se musí každé ráno budit hrůzou z pomyšlení, co se na něj ten den vyvalí za špínu. Asi proto Babiš spí jen náhodně, ...

24.8.2022 v 19:24 | Karma: 42,36 | Přečteno: 7953x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 471
  • Celková karma 26,83
  • Průměrná čtenost 2082x
Čacký junák s pohledem upřeným do dáli