Lidi nevěří vládě Petra Fialy a masově nakupují na zimu dřevo a uhlí

Tento zajímavý myšlenkový kotrmelec jsem objevil na fejsbůkové stránce známé firmy A.B. (Agent Bureš). Fejsbůk tvrdí, že stránka je ověřená, tedy to celé jistě bude pravda. Samozřejmě že pravdoucí.

Že vám nelžu a že jsem si to nevymyslel, můžete zjistit pohledem na tento obrázek:

Kotrmelec si překládám takto: lidi nevěří tomu, že v zimě bude dostatek plynu na topení, proto se zásobují jinak. Normálně to považuju za zcela logickou a správnou úvahu v aktuální situaci a je jen dobře, že lidi nevěří tomu, že jejich potřeby za ně bude řešit někdo jiný. Tím spíš nějaká vláda (jakákoliv).

Co se týče plynu, připomeňme si pár skutečností. Naše závislost na ruském plynu je téměř stoprocentní. V 90. letech byla uzavřena smlouva na dodávky jiného než ruského plynu. Ta skončila v roce 2017, tedy za Sobotkovy vlády. Sobotkova vláda se o energetickou bezpečnost (v dodávkách plynu) moc nestarala, stejně tak se o ni nestarala ani vláda následující (kterou vedla známá firma A.B., pokud si snad nevzpomínáte). Více se dočtete zde.

Současná vláda je tedy v tomto směru v dosti prekérní situaci, protože dříve státní plynárenská společnost Transgas je nyní privátní (Miloš Zeman) a tedy vláda nemůže tuto firmu řídit. V podstatě by ji mohla donutit zákonem, aby rozložila strategická rizika, jenže to je běh na dlouhou trať a tento běh měl zahájit již Sobotka, nebo A.B.

Zkusme si představit, jak by vypadal současný problém s plynem v případě, kdyby volby vyhrála firma A.B. Hm, vlastně ona ty volby vyhrála, ale protože podrazila a vytunelovala potenciální koaliční partnery, nikdo další s touto firmou do korporace jít nechtěl.

Takže: Zabránila by firma válce na Ukrajině? Ani omylem, to vám mohu podepsat i před notářem. Sjednala by tato firma nějakým svým úlisným a podlézavým jednáním speciální dodávky ruského plynu pro ČR? Dočasně možná ano, ale brzy by to zmařil jiný problém, kterým jsou všemožná embarga. Výsledek by byl nakonec fakticky stejný, jako nyní. Možná bychom měli plynu o trochu víc, bezpečné množství na celou zima však sotva. Problém je o to větší, že stát nemá v důsledku kroků minulých k dispozici dostatek skladovacích kapacit, tedy by si musel takové kapacity někde pronajmout.

Je tu obří dluh po předchozí vládě, který by v současné situaci dále „utěšeně“ narůstal (jak můžeme vidět z proklamací firmy A.B., komu všemu by strkala další nekryté peníze). Tedy si umím představit, že tento dluh by mohl být v souladu se zmatečným a zbrklým jednáním známé firmy částečně kryt prodejem dřeva a uhlí do zahraničí nařízeným (či zprostředkovaným) vládou. Po těchto komoditách je hlad, tedy vysoké ceny, tedy zisky. Ať tak nebo tak, těchto surovin by byl nedostatek a byly by drahé, přibližně jako nyní. Možná by firma uvalila strop na ceny, to by však jen prohloubilo budoucí nedostatek a v důsledku ještě víc vyšponovalo ceny. Lidi totiž nejsou blbí, vládě nevěří tak jako tak, ale za nižší ceny by skoupili vše. Tedy v zimě by pak byl naprostý smolík a kdo by nestihl nakoupit teď v létě, v zimě by mrznul. Ale to je příliš daleko, tam A.B. nedohlédne.

Jak by se vypořádala s takovým nedostatkem známá firma? Na tiskové konferenci by srdnatě s velkou pravděpodobností vyhlašovala něco na tento způsob:

"Dřeva a uhlí je dostatek, každému ho osobně dovezu domů. A také upletu všem svetry na zimu! Já jsem veleúspěšný mikromanažer."

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 20.8.2022 12:37 | karma článku: 38,49 | přečteno: 8797x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 20,50

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69