Jak funguje pumpička

Milé děti (ale také politici a ochránci lidských práv), nastal čas vysvětlit vám něco z fyziky. Chápu, jestliže se nyní začnete ošklivostí ošívat. Nic se však nebojte, v textu nebudou žádné vzorečky, jen si dovolím nabídnout vám jisté souvislosti fungující v našem reálném světě.

Ať chcete nebo nechcete, existují jisté zákony, které prostě platí bez ohledu na cokoliv a neochrání vás před nimi ani bezbřehá poslanecká imunita, jak se patrně domnívají naši zákonodárci. Ba dokonce je nelze změnit jiným zákonem, zrušit, ani přehlasovat.

Představte si, že máte pumpičku a pneumatiku. Co se stane, když budete do té pneumatiky pumpovat vzduch? Ano, správně, začne se zvětšovat. Páni poslanci se mohou zeptat svých šoférů, jak zda to podobně funguje i u kol automobilů, kterými jezdí. Jenže taková pneumatika má nějaké hranice, do kterých se může zvětšovat. Pokud do ní napumpujete příliš mnoho vzduchu, pneumatika prostě praskne. Stejně tak to funguje i s pouťovým balonkem a čímkoliv jiným. Můžete si dokonce udělat pokus, že místo vzduchu tam budete pumpovat vodu. Zjistíte, že výsledek bude stejný. Cokoliv do čehokoliv pumpujete, pak se to nutně bude nějakým způsobem zvětšovat.

Možná vás zaskočí, že to funguje i u peněz. Co to ten osel plácá, můžete si říct. Vždyť peníze jsou pouze abstraktním pojmem, který je závislý na dohodě lidí, kteří peníze používají. Jak může abstraktní cosi něco zvětšit? Pravda, abstraktní cosi vám nezvětší pneumatiku. Ale může zvětšit něco jiného, také abstraktního. Například problém. Pokud je někde nějaký problém a vy do něj začnete pumpovat peníze, pak v souladu s přírodními zákony se bude problém zvětšovat. A pokud včas nepřestanete, jednoho krásného dne to praskne a problém se vyvalí do míst, kde jste ho rozhodně mít nechtěli. Stejně jako ta pneumatika.

Jenže, v tomto okamžiku se přidává další přírodní zákon, a to zákon černé díry. Pro takovou černou díru platí, že čím víc do ní pumpujete hmoty, tím je černá díra nejen větší, ale i silnější a přitahuje k sobě víc hmoty. Přičemž i černá díra se jednou rozprskne, podobně jako ta pneumatika.

Jak zajistit, aby se pneumatika zmenšila? Prvním pravidlem, které musíte dodržet, je přestat do ní pumpovat vzduch. Dále lze pneumatiku vypustit. Pokud to z nějakého důvodu nejde (má vlastnosti černé díry), můžete si udělat další pokus - dáte pneumatiku do uzavřené prostory a začnete pumpovat vzduch do té prostory, která je kolem pneumatiky. A uvidíte, že tlakem vnějšího prostředí se začne pneumatika krásně zmenšovat. Pravda, nezmizí asi nikdy, ale přestane se nekontrolovatelně rozpínat a nebude hrozit prasknutím.

Jaké z toho plyne ponaučení pro náš problém, kterým může být pumpování peněz například do nepracujících menšin, nebo třeba státní kasy? Naprosto stejné, jako u pneumatiky a černé díry. Ale vězte. že čím víc je pneumatika nafouklá, tím větší protitlak bude vyvíjet - i to patří k přírodním zákonům. Jen nesmíte moc brzy polevit, pak se vám to krutě nevyplatí. 

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 17.9.2011 18:05 | karma článku: 20,55 | přečteno: 2130x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69