Hnutí za zjednodušení zákonů (HZZZ) III

Dostalo se mi zpětné vazby, že nápad je naivní. Je to možné, avšak mám zkušenost, že i naivní nápad je vhodné důkladněji rozebrat a přesně ukázat slabá místa, která takový nápad vyvrátí. Velmi naivní je i nápad komunismu, přesto

tento nápad našel způsob, jak se prosadit. Ve zkratce - celý komunismus nutně padá na povaze lidí. To nelze zvrátit jinak, než hrubým násilím, jenže pak se celá idea plně míjí cílem (pomiňme, že komunistická ideologie má násilí v programu už od Marxe). Což se také v praxi prokázalo. Proč to zmiňuji - koncepce komunismu byla teoreticky vyvrácena již před pokusem o jeho praktickou realizací.

Tedy se pokouším vyvolat diskuzi, ve které se prokáže, zda je nápad zmíněný v předchozích blozích nosný, nebo je to nesmysl.

Vznesená námitka (cituji doslova):
"Protože s vámi ostatní EU Hujeři a korupčníci, kterých je plný Parlament i Senát, nikdy nepůjdou. Budete jen další "kůl v plotě"."
"Nic nevymyslíte, dokud je tady placený Parlament a Senát a stranické sekretariáty, nezmění se nic."

Připomenu z minula, že HZZZ není státotvorné, tedy by nemělo v žádném případě usilovat o vládu, a pokud možno ani o jiné vyšší politické funkce. Proto je zde dobrá šance, že HZZZ nebude považováno za ideového nebo mocenského soupeře, ale jen za otravné technology, kteří se brání přijímání nadbytečných nesmyslů. Zároveň s tím lze pak vyhledávat zákony, které protlačila dřívější "protivná" vláda a zkoušet je zrušit, nebo zlidštit. Protože je jasné, že nebude možné prosadit zjednodušující změny, které jdou proti zájmům vládnoucí většiny. Zde se však sluší podotknout, že při nějakém volebním výsledku by na počet mandátů mohla být vláda fakticky menšinovou.

Zkusme modelový příklad podle současných voleb a řekněme, že počet hlasů pro TOP 09 (14) získá HZZZ. Dále optimisticky předpokládejme, že aspoň na začátku (tedy při jednání o vládě) nedá nikdo z HZZZ přímou podporu žádné straně a bude stát neutrálně mimo, dokud se ostatní strany nějak nedohodnou. Pak jakékoliv uskupení, které je myslitelné s ohledem na vzájemnou řevnivost či odpor, asi nedá dohromady nadpoloviční většinu. A kdyby se snad uskutečnil nějaký nepravděpodobný scénář, stejně by to později silně skřípalo, což poskytne mnoho volného prostoru. Vláda by však sestavitelná být mohla a je v zájmu HZZZ nepřicházet s žádnými obstrukcemi a pro smysluplnou vládu zvednout ruku. Jen by taková vláda holt musela své návrhy zákonů a jejich změn lépe zpracovat, aby prošly. Cílem hnutí totiž nesmí být blokování přijímání nových zákonů, ale celkové čištění a zjednodušování celého právního řádu. Tedy i tlak na to, aby nový zákon byl napsán srozumitelně a pokud možno nahradil nějaký jiný, který by mohl být zrušen.

Je jasné, že ani zde nelze přetlačit lidskou povahu a jistě se může snadno stát, že lidem, kteří by se případně přes HZZZ dostali do parlamentu, zachutná moc a budou mít větší ambice, než deklarované. Asi nemá smysl bránit jim v přestupu do jiné strany. Pokud by takový únik nebyl masový, nemuselo by se jednat o nic tragického.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 23.10.2021 20:40 | karma článku: 9,11 | přečteno: 253x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 19,71

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69