Dávejte svým dětem raději pivo

Samozřejmě nealkoholické. Setkávám se s předsudky, že pivo není vhodné pro děti. Souhlasím, že alkoholické nikoliv. Ale dnes již máme řadu dobrých nealkoholických piv, na kterých si sice člověk nepochutná tak, jako na plnotučných, ale základní účel tato piva plní.

Nealkoholickému pivu někteří vyčítají, že přece jen obsahuje něco málo zbytkového alkoholu. A alkohol děti přece nesmí. Takže v takovém případě jim nedávejte ani přezrálé ovoce. Nejjistější je nezralé, tam alkohol není. Ale až je bude bolet bříško, nechoďte si stěžovat za mnou, ale ke svým předsudkům.

S alkoholem je to totiž docela jednoduché, náš organismus je na něj připraven. V genech máme zakódován enzym alkoholdehydrogenázu, který umí alkohol odbourat. Ve zbytkovém množství alkoholu tedy nevidím žádný problém. Stejně nikdo nevypije tolik nealkoholického piva, aby to mělo pro organismus nějaký význam. Srovnejte však zbytkový alkohol s různými složkami limonád, jako jsou konzervanty, barviva, kyseliny, umělá sladidla a další hnusy, které zatěžují organismus také. Zkuste selským rozumem dát dohromady, zda dítěti víc uškodí zbytkový alkohol v pivu nebo sajrajty z limonád.

Co dále obsahuje pivo? Velkou část potřebných vitamínů (avšak nikoliv C), sice sacharidy, ale poctivě vyrobené pivo obsahuje jiný "lepší" druh než limonády, tedy lépe stravitelné. Dále je v pivu řada různých tělu prospěšných minerálů a enzymů, podporujících trávení. No a hlavně slabé pivo zažene spolehlivě žízeň, dle mé osobní zkušenosti lépe než voda. A co mě udivuje nejvíc, že pivo (i nealkoholické) je v našich restauracích na jednotku objemu levnější než limonády.

Co najdeme v limonádách? Umělá sladidla, která se mohou za určitých okolností stát jedovatými (zjistilo se například, že přičinou tzv. syndromu ze zálivu, kterým trpěli američtí vojáci po válce s Irákem, byl patrně aspartam obsažený v limonádách, který se chemicky pozměnil při skladování v tamnějším horku a na slunci). Kromě dalších chemikálií jsou v limonádách často bublinky, které trávení naopak brání. Dost záludná je coca-cola - obsahuje kyselinu fosforečnou a kofein, které uvolňují z těla vápník. Ne nadarmo byl za komoušů na zátkách coca-coly nápis, že není vhodná pro děti a těhotné. Leda jako medicína při žaludečních potížích - které si děti mohou přivodit nemírným pitím sladkých limonád. A nakonec - sladké limonády žízeň spíše zvětší, než zaženou. Zastávám názor, že limonády nejsou pro děti vůbec vhodné.

Je tu však jeden závažný problém - dětem zkaženým limonádami pivo většinou nechutná. Proto je s limonádami vůbec neseznamujte a dávejte jim k pití vodu, minerálku - nebo pivo. Samozřejmě nealkoholické!

K mé velké lítosti musím poznamenat, že nejsem placen žádným pivovarem za reklamu - vlastně vůbec za nic. Ale pokud by nějaký pivovar přece jen trval na tom, že mi pošle aspoň dodatečně vhodnou odměnu (tedy nějaké dobré plnotučné pivo), jistě se nějak dohodneme.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | sobota 11.9.2010 18:46 | karma článku: 24,57 | přečteno: 3192x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69