Češi se bojí muslimů, protože je neznají? - otevřený dopis

Otevřený dopis adresuji panu MUDr. Hassanu Mezianovi (info@mezian.cz), který poskytl rozhovor Parlamentním listům - a to v otázkách týkajících se islámu. Odpoví, nebo ne?

Dobrý den pane Meziane,

v článku Hassan Mezian: Češi se bojí muslimů, protože je neznají. Jsou vystrašení. Korán říká, že nejlepší je ten, kdo dělá dobře ženám na Parlamentních listech jsem si přečetl vaše jistá tvrzení, která bych potřeboval blíže vysvětlit. Předpokládám, že se jedná o Vaše autentická tvrzení, nikoliv nějaký fake news Parlamentních listů. Prosil bych tedy o vysvětlení plně pravdivé, přesně dle vašeho vyjádření v článku: „... ale říkají poloviční pravdu, což je větší, než lež.“

Já osobně jsem několik málo muslimů poznal, a asi lze říct, že spíše z té pozitivní stránky. Jenže jsem také četl Korán a zde už musím říct, že jsem z toho byl – mírně řečeno – velmi zděšen.

Dle článku tvrdíte: „Špatné chování k ženám muslimů nevyplývá z islámu. Náboženství v Koránu říká, že nejlepší je ten, který se ke svým ženám - žena je sestra, žena, matka, vnučka – dobře. To je v Koránu. Ráj leží pod nohama matek. [...] To je proti islámu, to je rouhání. Kdo se chová špatně k ženě.“

V Koránu (překlad od A. R. Nykla a I. Veselého) však čtu následující:

Súra 2:282 Vy, kteří věříte, dáváte-li úvěr dlužníkovi na lhůtu stanovenou, zapište to! Nechť písař to mezi vámi sepíše spravedlivě, nechť žádný písař neodmítne to napsat tak, jak jej tomu Bůh naučil, a nechť zapisuje, zatímco mu bude dlužník diktovat, a nechť bojí se Boha, Pána svého, a nechť ničeho z dluhu neubere! A jestliže dlužník je choromyslný či slabý anebo nemůže sám diktovat, nechť diktuje jeho poručník, a to spravedlivě! A žádejte svědectví dvou svědků z mužů vašich, a nemáte-li dva muže, pak vezměte jednoho muže a dvě ženy z těch, které uznáte za vhodné svědkyně; aby, kdyby jedna z nich se zmýlila, druhá ji mohla připomenout. A nechť se svědkové nezdráhají, jsou-li přizváni. Nezanedbávejte zapsat dluh, ať již je malý či velký, až do lhůty jeho! A toto je u Boha spravedlivější a přímější pro svědectví a jistější pro potlačení pochybností, pokud se ovšem nejedná o přímý obchod mezi vámi; tehdy není pro vás hříchem, jestliže to nezapíšete. A berte svědky, jestliže mezi sebou obchodujete, avšak neubližujte ani písaři, ani svědkovi. Jestliže tak učiníte, jest to hanebnost. A bojte se Boha, vždyť Bůh vás věru učí a ví o všech věcech.

Súra 4:176 A žádají tě o vysvětlení. Odpověz: „Bůh vám dává toto vysvětlení o dědictví v boční linii: zahyne-li muž, aniž měl dítě, a má-li sestru, náleží jí polovina toho, co zůstavil, a také on dědí po ní, nezanechala-li ona dítě. Jestliže jsou dvě sestry, náleží jim dvě třetiny toho, co zůstavil. A má-li bratry a sestry, pak muži připadne podíl dvou žen. A Bůh vám to objasňuje, abyste nebloudili. A Bůh je vševědoucí o každé věci.“

Súra 4:34 Muži zaujímají postavení nad ženami proto, že Bůh dal přednost jedněm z vás před druhými, a proto, že muži dávají z majetků svých (ženám). A ctnostné ženy jsou pokorně oddány a střeží skryté kvůli tomu, co Bůh nařídil střežit. A ty, jejichž neposlušnosti se obáváte, varujte a vykažte jim místa na spaní a bijte je! Jestliže vás jsou však poslušny, nevyhledávejte proti nim důvody! A Bůh věru je vznešený, veliký.

Súra 23:1 Šťastní jsou ti věřící, ... 5 kteří pohlaví svá ochraňují 6 jen pro manželky své či otrokyně

Z toho, co čtu, mi plyne, že žena má jen poloviční hodnotu muže a že je možné ji bít už jen z důvodu podezření. Netvrdím, že každý muslim takto své ženy bije, ale český překlad Koránu v tomto směru hovoří dost jednoznačně, a to dokonce s odkazem na Boha, který taková pravidla stanovil. Možná takové jednání nepovažujete za špatné vůči ženám? V naší kultuře je však takové jednání označené jako jednoznačně špatné, dokonce je i trestné dle zákona. Korán také povoluje držení sexuálních otrokyň, což je opět v naší kulturní oblasti považováno za trestný čin.

Dle mého názoru – a z pohledu naší kulturní oblasti – Korán zcela jasně a prokazatelně vybízí ke špatnému chování k ženám, a vydává to za časově neomezenou vůli Boží. Můžete mi to prosím – pravdivě – objasnit?

S pozdravem
Zbyšek Hlinka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | pondělí 5.11.2018 21:40 | karma článku: 42,19 | přečteno: 2795x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69