Celé to běsnění kolem internetového pirátství je zbytečná křeč

Křeč, která nemá východisko v zákazech, restrikcích a pronásledování stahovačů. Možná kolem toho bude ještě nějakou dobu dusno, ale pokud se svět nezvrhne opět do nějaké totality, nemá stávající distribuční model žádnou budoucnost.

Jak se chovám já. Televizi nemám, protože je to žrout času. Většinou stejně vysílá věci, které mě vůbec nezajímají a to, co mě může zajímat, vysílá zpravidla v časech, které jsou pro mě nezajímavé. Pokud mám chuť se podívat na nějaký film či dokument, pak jedině v době, kdy na to mám čas a chuť - obojí zároveň. A to ještě takovým způsobem, že si sledování přeruším v době, která právě mně vyhovuje. Ať už je to odchod na záchod či do špajzu, nebo třeba zajímavější debata s někým po skypu. Zbytek dokoukám klidně až za hodinu, nebo další den.

Mám si proto kupovat DVD? Pokud se chci podívat na film jen jednou, přece nebudu vyhazovat větší peníz, než za návštěvu kina. Tudy cesta nevede. A co pak s tím médiem budu dělat? Mám ho vyhodit, nebo prodat dál? Do kina se mi také moc nechce, bývají často přehlučená a já kravál nemám rád. To už musí být opravdu špičkový film, abych si ho šel vychutnat na velkém plátnu. Nebo abych se na něj chtěl dívat vícekrát. A popravdě, jak člověk stárne, čím dál víc si vybírá.

Jaký model mi vyhovuje? Mám zrovna čas, třebas jen hodinu, a chuť podívat se na zvířátka. Nebo epizodu nějakého seriálu. Hrábnu do archívu, shlédnu a dál se o film nechci starat, natož ho někde skladovat. Protože uznávám právo výrobce na odměnu, nemám problém za shlédnutí zaplatit. Ovšem nikdo nesmí být nenasytný - cena musí být výrazně nižší, než je cena vstupenky v kině. Jinak nemám zájem a klidně si takový film odepřu. A chci mít možnost sledovat film přerušovaně, případně se vrátit k místům, která jsou obzvláště zajímavá, nebo mi z nějakého důvodu zrovna unikla.

No jo, výrobce... Proč se na něm přiživují různí distributoři a vydavatelé, ale také piráti a lupiči typu OSA? Raději zaplatím přímo výrobci, bez nabalených nehorázných marží různých vyžírků. Technologie internetu dnes takový způsob umožňuje. Ještě doladit spolehlivý systém mikroplateb (bez ohledu na měnu, kterou platím) a nic nebude stát v cestě novému distribučnímu modelu. A pokud bude existovat nějaký rozcestník, který bude inkasovat zlomek ceny poplatku za shlédnutí, pak to bude stále dobý obchodní model.

Jenže je tu jeden zádrhel - mnoho vyžírků, kteří nic nevytvářejí, přijde o své příjmy. A ti se zoufale brání. Už aby to bylo...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyšek Hlinka | středa 1.2.2012 21:28 | karma článku: 21,01 | přečteno: 881x
  • Další články autora

Zbyšek Hlinka

Důchodci, i vám Babiš lže

7.5.2024 v 22:18 | Karma: 22,00

Zbyšek Hlinka

Pochod hrdosti plešounů

17.8.2023 v 21:38 | Karma: 19,69