Chcete poškozenému platit ze své kapsy? Nechte si staré povinné ručení!

Pojištění odpovědnosti všeobecně je jedno z nejhůře pochopitelných. Za co můžu a za co už ne? Má poškozený právo na plnění? A dá se vůbec říct, že jsem ho poškodila já svým jednáním? Díky tomu se mnoho věcí řeší soudně. 

A soud může rozhodnout, že máte platit, ale Vy na toto riziko nejste pojištění. Jak je to možné? Máte totiž pojistku podle starého občanského zákoníku.

Lidé v ČR hrozně neradi něco mění – často mají pocit, že mají pojistku měnit jen proto, aby si jejich pojišťovák vydělal - a do toho se jim nechce. Bohužel to platí i v momentě, kdy je pro ně stará pojistka spíš na škodu. Že Vás se to netýká?  Tak si nachystejte pár set tisíc, abyste měli na placení ze svého – pokud totiž máte staré povinné ručení, může se Vám to snadno stát.

 

Jeden příklad za všechny:

Klientka srazila autem cyklistu, který měl následkem nehody zdravotní potíže, zhoršené uplatnění na trhu práce a s tím souvisely i jeho duševní útrapy. Nelenil a zažádal o plnění z nemajetkové újmy. Na to má   od roku 2014 nárok – podle nového občanského zákona (NOZ) tato újma totiž teprve „začala existovat“ – myšleno v právním slovníku.

A průšvih byl na světě – staré povinné ručení, které bylo sjednané ještě podle starého zákon, tento pojem tedy logicky vůbec nezná a tím pádem ho nemůže ani krýt. Pojišťovna odmítla plnit a klientka byla nucena sáhnout do své, potažmo otcovy kapsy. Není důležité, která pojišťovna to byla – týká se to všech!

Doporučuji – podívejte se na datum sjednání Vašeho pojištění a co nejdříve si ho předělejte, aby bylo sjednáno podle NOZ. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Hlavinková | pondělí 29.2.2016 12:30 | karma článku: 17,70 | přečteno: 2987x