Věci ABL opouští protikorupční část poslanců.

Musím se přiznat, že protikorupční část programu Věci veřejných mi byla sympatická. Důvěru poněkud snižovalo propojení strany s bezpečnostní firmou ABL, důvěru u mne ani nevyvolával „novácký“ styl pana Johna.

Přesto jsem předávání obálek s penězi u této strany, která na boji proti korupci vystavěla svoji image, nečekal. Připomíná mi to odsouzení dvou brněnských komunálních politiků za ODS z korupce, když tito na boji proti korupci vystavěli předvolební kampaň. Ministr Bárta se sice brání, že šlo jen o půjčku, ale i bezúročná půjčka může představovat úplatek. Nebo snad pan ministr půjčuje takto každému ? Znám potřebnější lidi, než poslance, kterým díky jejich příjmům, půjčí každá banka. Navíc verze o půjčce zní velmi nedůvěrihodně. Málo kdo půjčuje bez písemné smlouvy.

Běžný občan si může odvodit, že takových „půjček“ může být ve straně Věci ABL víc, ale zřejmě některým poslancům takové příspěvky do rodinného rozpočtu nepřipadají nic špatného. Dá se za ně koupit pěkná dovolená, nové auto, hezká mladá milenka, vylepšit bydlení …Mnohé nasvědčuje, že VV opouštějí ti, kteří to mysleli s bojem proti korupci vážně.

Článek by bylo možno zařadit do rubriky humor, kdyby to ovšem nepodrývalo důvěru lidí v demokratický politický systém. Ono totiž těch kauz se kupí dost najednou. Kauza ministra Vondry je překryta aférou VV, tato aféra možná bude přehlušena aférou na Státním fondu životního prostředí.

Dávám si někdy otázku, zda tomuto musíme trpně přihlížet, nebo máme šanci alespoň částečně něco vylepšit. Zda se máme utěšovat skutečností, že na žebříčku korupce nejsme na posledním místě, že ještě pár zemí je za námi. Někteří pravicoví blogeři poněkud ideologicky navrhují minimalizovat stát, aby se úředníci starali jen o bezpečí. Když ale vezmu severské země, kde stát pomáhá znevýhodněným, kde stát podporuje (reguluje) určité chování, tak tam takové problémy s korupcí nemají. Za námi v žebříčku jsou některé postsovětské a africké země, kde je ten stát příkladně ideologicky minimalizovaný.

Boj s korupcí si asi skutečně vyžádá větší angažovanost nás všech. Angažovanost v politických stranách, důkladnější pozorování práce politiků, větší odpovědnost při volbách. A samozřejmě sám se do podobných praktik nezaplést.

Autor: Václav Hlavatý | sobota 9.4.2011 21:18 | karma článku: 16,17 | přečteno: 1892x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42