Únor 2009

V lednu jsem tady začal psát kalendář. Proto pokračuji i v únoru. Únor byl na události chabý, proto se mi do článku vešel i můj návrh na balíček opatření proti krizi.

Vývoj HDP. Modré a oranžové období.

   Od 1.2. se k Středočeskému kraji přidaly ostatní kraje a začaly  zájemcům proplácet formou darů zaplacené zdravotnické poplatky v zařízeních, které spadají pod kraje. V polovině měsíce schválili vládní poslanci určité úlevy v zdravotnických poplatcích. Pro opozici jsou úlevy nedostatečné.

  Po americké sněmovně i senát schválil stimulační plán na pomoc ekonomice v hodnotě 787 miliard dolarů. Plán by měl pomoci vytvořit až 4 miliony pracovních míst. I u nás cosi vláda předložila Poslanecké sněmovně, protikrizový balíček to je ale spíš jen podle názvu. Některé opatření z tohoto balíčku pomohou, některé spíš poškodí. Ještě horší stav ekonomiky než náš je v regionu ze zemí EU v Pobaltí, v Maďarsku a Rumunsku. Poslanci schválili pro Litvu bezúročný úvěr 200 mil. €. Ještě nedávno bylo Pobaltí pro modré ekonomy vzorem. U nás díky podporám investic minulé vlády do automobilového průmyslu a protikrizovým opatřením v některých státech EU  nejsme na tom zas tak špatně jako okolní státy v regionu. Podobné je to na Slovensku.

   V polovině měsíce upoutala veřejnost zpráva, že hradecký Úřad práce, když tam šéfoval jeden současný poslanec ODS, tak  poskytl dotaci na přestavbu bývalého veřejného domu na hotelový školící dům pro zdravotně postižené. Celkem bohulibá změna. :) Média v této souvislosti řešila ještě dvě věci.Z minulosti existuje nahrávka, kde bývalý pracovník hotelu mluví o protizákonných praktikách majitele. ČSSD řádně věc nahlásila a kopii nahrávky poskytla policii k vyšetřování. Vzhledem k tomu, že svědek změnil výpověď, policie vyšetřování ukončila. Podobně novináře zaujalo, že ČSSD v 90.letech převzala v Hradci Králové KD Střelnici s nájemní smlouvou na jakýsi erotický podnik. ČSSD tento nájemní vztah ukončila, podle svého vyjádření v nejdříve možném termínu.

   Zahraniční tisk zaznamenal, že předsednická země je mezi posledními, kteří nemají schválenou Lisabonskou smlouvu. V 8. týdnu přeci jenom Poslanecká sněmovna tuto smlouvu schválila. O pro-evpropském postoji ODS se ale moc mluvit nedá. Většina poslanců ODS hlasovala proti, popřípadě se zdrželi hlasování. Smlouva ještě musí projít Senátem a podepsat ji musí prezident. Jeho postoje jsou v této otázce dost známé. Pan prezident své postoje zopakoval také v Evropském parlamentu. Jeho vystoupení se tam stalo atrakcí, podobně jako Černého plastika. Několik poslanců Klausovi nadšeně tleskalo,daleko více ale odešlo ze sálu, někteří na prezidenta bučeli.

    Ke konci 8. týdne taky začala „fungovat“ jedna novinka pana ministra Langra. Ten začal „šetřit“ tím, že policisty nepouští na fotbalová hřiště, ale nechá je schované v závětří. Na mzdách ta úspora samozřejmě není, ale může být třeba na nákladech na čištění uniforem. :) Pan ministr argumentuje tím, že zaplacením vstupenky je fotbal věcí soukromou. Ať si za bezpečí návštěvníků odpovídá pořadatel. Podle ČSSD ale vstupenku si může koupit z veřejnosti kdokoliv, takže by mělo jít o veřejnou akci. Pro pana Langra je asi veřejnou akcí soukromá párty, která je jen pro zvané, ale neplatí se tam vstupné. Protože se tam neplatí vstupné, pak mají přítomní pozvaní asi právo na ochranu policií.

   

Na události byl tedy únor chabý. Takže do článku se vejde i můj protikrizový balíček.

  1. podpora hypoték – znovuobnovení odečitatelné položky z progresivní daně
  2. podpora investic - jištění úvěrů, zrychlení odpisů při trochu zvýšeném zdanění firem (kdo neinvestuje, tak ať zaplatí na dani víc)
  3. podpora exportérům ( vytváření vhodných politických podmínek pro export ze strany politiků, velvyslanců apod., sledování vyhlášených tendrů, popřípadě jiných exportních příležitostí a předávání informací),
  4. podpora vzdělávání a rekvalifikací
  5. podpora opatření na úsporu energií (výměna oken, zateplování,…)
  6. podpora investic do zdrojů energií, které by snížily spotřebu uhlí, zemního plynu a ropných produktů při výrobě elektřiny, tepla, teplé vody a v dopravě. Jde tedy o podporu výstavby jaderných elektráren, spaloven tříděného odpadu i některých obnovitelných zdrojů energií (nikoliv ovšem staveb slunečních elektráren na úkor zeleně, která dokáže akumulovat energii slunce efektivněji a ještě přitom dokáže snižovat obsah CO2 ve vzduchu)
  7. podpora výzkumu užití vodíku jako nosiče energie pro automobilový průmysl a pro výrobu elektřiny v době špičkové spotřeby elektřiny.(bez nosiče energie nemá moc cenu rozšiřovat park větrných elektráren, které jsou závislé na počasí a nemohou tedy bez akumulace energie reagovat na okamžitou potřebu spotřebitelů)
  8. příspěvek na nákup nového auta a likvidaci starého

      http://hlavaty.blog.idnes.cz/c/67807/Prispevek-na-nove-auto.html 

Podpora začínajících podnikatelů OSVČ např. v rámci Evropského sociálního fondu by se měla vztahovat i na možnost pořízení dodávkového automobilu pro začínajícího podnikatele.

9.  podpora bydlení pro občany s malým příjmem

http://hlavaty.blog.idnes.cz/c/45211/Byli-skutecne-majitele-domu-nasim-statem-okradeni.html                 (poslední odstavec)

10.   stabilizace kapitálového trhu           

      http://hlavaty.blog.idnes.cz/c/62294/Jeden-napad-jak-zastavit-propad-na-akciovych-trzich.html     

 

Některé body, zvláště bod 6. , 7. , 8. a 10. by vyžadovaly koordinaci v rámci EU. Tedy aktivní úlohu předsednické země.

Autor: Václav Hlavatý | sobota 28.2.2009 15:07 | karma článku: 8,60 | přečteno: 908x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42