Oznámkoval jsem Paroubka a spol.

V předvečer 20. výročí obnovy demokracie jsem oznámkoval stávající politiky. Dal jsem tyto známky:  B.Sobotka 2, Paroubek 2, Mudr. Rath 2-, Havel 3, Klaus 3, Schwarzenberg 3, Topolánek 4 . Známkování je jako ve škole. Souhlasíte s mým hodnocením ?

 

B.Sobotka 2

Je inteligentní, rozumí ekonomice i právu, slušný, není vždy schopen čelit některým požadavkům v ČSSD, které značně zatěžují státní rozpočet, nebo snižují motivaci si sehnat práci. Má pravděpodobně svůj podíl na špatně provedené privatizaci hornických bytů. 

Paroubek 2

Je inteligentní, schopný organizátor, naslouchá názorům občanů. I když má převážně pravdu, mohl by se občas brzdit ve způsobu kritiky politických odpůrců. Také některá jeho vyjádření, ač má do značné míry pravdu, nejsou vyřčeny nejlepším způsobem, takže političtí odpůrci mohou skutečný význam překrucovat. Někdy až příliš prosazuje svoje představy. 

Mudr. Rath 2-

Je inteligentní, schopný. Nenechá si nic líbit. Někdy se nechová zcela jako sociální demokrat. Příkladem je jeho kumulace funkcí. Taky projekt středočeské university měl být víc tvořen na základě vůle lidí zdola. Vzhledem k blízkosti Prahy, s množstvím universit, nejde až o tak zásadní záležitost, trestat v tomto případě ředitele škol za neuposlechnutí příkazu mi připadá nesprávné. Myslím si, že taky zcela neodhadl pana Drymla.

Havel 3

Rád mluví o morálce, demokracii, o odpovědnosti k ekologii apod. Jeho konkrétní činy se ovšem se slovy občas poněkud rozcházejí. Má rád silná drahá zahraniční auta, pohodlí, zahraniční zdravotníky, ne vždy dbá na názory občanů, např. v otázce radaru. Jeho hodnocení nebezpečí z Ruska je přehnané a nepřispívá k potřebným dobrým vztahům. Jeho vize jsou někdy mimo realitu. U jaderných elektráren není schopen posoudit ekonomické hledisko. Pozitivně vnímám jeho obraz v EU.

Klaus 3

Slušný, pozitivně vnímám jeho vztah k Rusku (dobré vztahy neznamenají podřízenost) a snahu hájit české zájmy i v EU. Velmi dobře jazykově vybavený. Nesouhlasím s jeho ekonomickými názory. Uplatňování ideologických pravicových představ vedlo k problémům bank, kampeliček a investičních fondů v 90. letech a k vyvolání tehdejší krize. Na druhou stranu některé reformní kroky je nutno vnímat pozitivně, většinou je ale provedly i ostatní transformující se země bez Klause. Nesouhlasím ani s jeho názory na ekologii a integraci EU. 

Schwarzenberg 3

Slušný, nezaznamenal jsem ale žádný pozitivní vklad. S výjimkou rakouských blokád příliš nehájil české zájmy, neukázal se v jednáních jako schopný politik. Podivné bylo až příliš rychlé uznání Kosova, zvlášť v porovnání s neuznáváním Abcházie a Jižní Osetie. Trvalé neuznávání těchto států nejsou řešením. Před uznáním je potřeba zajistit řadu záležitostí, např. zjistit jak místní úřady respektují práva menšin. Ke kontrole je nutný určitý čas. 

Topolánek 4

Nezaznamenal jsem téměř žádný pozitivní vklad. V jednáních se neukázal jako schopný politik, snaží se prosazovat určité představy, aniž by k tomu měl dostatečnou podporu demokraticky získaných hlasů. Nechává se ovlivňovat ideologickými představami „ekonomů“, které mohou krizi jen prohloubit. Ekonomická opatření v USA, která zastavila kolaps bankovnictví, automobilového trhu a navazujících odvětví, nazval nediplomaticky „cestou do pekel“. Vnady ukrajinské premiérky ho ovlivnily natolik, že ho nenapadlo, že text jedné smlouvy musí být v různých výtiscích stejný. Podobně je ovlivnitelný lobujícím skupinám podnikatelů v ODS a svým poradcem. Příliš nedbá na názory občanů. Fyzické napadení fotografa svědčí o nezvládnutí emocí.

Autor: Václav Hlavatý | neděle 15.11.2009 10:15 | karma článku: 12,15 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42