Květen 2009

Nejdůležitější události v politice, které jsem zaznamenal v měsíci květenu 2009.

   Na začátku měsíce května schválil Senát Lisabonskou smlouvu. Společný odpor senátorů ODS a KSČM zradilo několik poslanců ODS. Obstrukce s podpisem smlouvy, která byla přijata ústavní většinou Parlamentu a která má podle průzkumu veřejného mínění podporu české veřejnosti, naznačil prezident Václav Klaus. 

   V průběhu měsíce prošly Poslaneckou sněmovnou dva návrhy zákonů, kterými se ruší nebo omezují poplatky u lékaře. Čeká se obstrukce pravicového Senátu a zpětné hlasování v Poslanecké sněmovně. Tam bude na přehlasování Senátu potřeba 101 hlasů.

   Do vrcholné fáze přechází volební kampaň do EU parlamentu. Ukazuje se rozdíl mezi příznivci ČSSD a ODS. Příznivci ČSSD jsou tak trochu nad věci, někteří příznivci ODS berou volby bezmála jako referendum o demokracii a totalitě. Mnozí také ukazují,že slušnost je pro ně neznámým pojmem. Snažili se narušovat předvolební mítinky ČSSD házením vajec.Tyto vaječné útoky vyvrcholily v Praze u Anděla. Útočníci rádi mluví o právu vyjádřit názor, ale toto právo agresivně upírají jiným. Tak trochu připomínají komunistickou mládež z roku 1948. Podle průzkumu veřejného mínění většina lidí vajíčkové útoky odsuzuje, příznivci ODS tuto agresivitu často omlouvají.

   Pokud příznivci ČSSD díky vlažnějšímu přístupu k volbám nepřijdou a proevropští pravicoví voliči dají svůj hlas ODS,pak bude mít šanci vyhrát strana, která se staví proti evropské integraci. Strana která, když vynecháme britské konzervativce,má v Evropě přátele už jen v krajně ortodoxních podivných stranách. Pravděpodobně se bude snažit v Evropském parlamentu prosazovat nějaké východoevropské experimenty a zahájení desintegračního procesu.  Pokud budou ale jejich evroposlanci vystupovat1x za rok, tak jak to činil doposavad jejich leader, pak snad Evropu do větší krize neuvrhnou...

   Ke konci měsíce protestovali starostové z venkova proti daňové diskriminaci. V této souvislosti mně zaujalo vyjádření primátora Prahy pana Béma, že prý Praha na daních vybere daleko více, než pak získá od státu. Ono to je trochu jinak. V Praze jsou sídla většiny největších společností, například ČEZu. Ten moc elektřiny v Praze nevyrobí, ani neprodá. Kdyby se počítala jen vyrobená elektřina v Praze a spotřebovaná elektřina v Praze, tak by měl ČEZ zisk minimální. Při platech pražských managerů by ČEZ byl spíš ve ztrátě. Podobně je závislý na venkovu zisk bank, telefonních operátorů, největších výrobců a prodejců pohonných hmot, obchodních řetězců a dalších firem, které mají centrálu v Praze. Takže pan Bém účelově počítat umí, to ostatně ukázal při odstoupení od regulovaného bytu za milionové odstupné. Existují ale i férovější počty.

   Ke konci měsíce proběhl také sjezd KDU-ČSL. Strana se díky účasti ve vládě M.Topolánka a aférám bývalého předsedy dostala do krize, volební preference jsou na hranici vstupu do parlamentu. Novým předsedou lidovců byl zvolen Cyril Svoboda. Podle projevu lze očekávat posun do středu politického spektra.  

Autor: Václav Hlavatý | neděle 31.5.2009 19:09 | karma článku: 9,71 | přečteno: 974x
  • Další články autora

Václav Hlavatý

Referendum o Evropské unii

3.10.2017 v 22:06 | Karma: 17,56

Václav Hlavatý

RVHP a EU.

11.9.2016 v 10:25 | Karma: 20,97

Václav Hlavatý

Czexit, a co bude potom.

15.7.2016 v 18:31 | Karma: 22,42