Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč říct ne vládní reformě zdravotnictví

Už jen několik dní zbývá do slavnostní (nebo smuteční?) premiéry takzvané vládní "reformy zdravotnictví". Ačkoliv stojí jen na dvou hlasech přeběhlíků a obsahuje řadu nepřesností a kontroverzních pasáží, ani Ústavní soud nemohl zatáhnout za záchrannou brzdu. Od prvního ledna si budeme přitahovat opasky...

"Nic není nevhodnějšího než nevhodný smích" - MARCUS VALERIUS MARTIALISMAFA

Nelze Ústavnímu soudu vytýkat přílišnou pomalost ve vyřizování stížnosti, jde o téma velice citlivé a jeden z pilířů parlamentní demokracie jednoduše nemůže takto rychle smést ze stolu ani ten nejhloupější zákon. Zbývá doufat, že se soudci po Novém roce rozhoupou a na základě rozporuplnosti zákona jej předají zpět Sněmovně a zruší jeho platnost.

Proč by tak měli učinit?

Pokud nejprve pomineme samotnou absurdnost některých opatření, musíme se zahledět na způsob, jakým byl zákon č. 261 / 2007 Sb., o "stabilizaci veřejných rozpočtů" schválen. Jelikož se nejedná o jednoduchý zákon, ale soubor opatření, který pozmění, zruší nebo nahradí velký počet položek ve všech oblastech práva, nelze ho projednat za necelé tři měsíce a v pozměňovacích návrzích navíc rozšiřovat rozsah reformy o další úpravy do té doby "nedotčených" zákonů. Každý poslanec má právo přijít s pozměňovacím návrhem, premiér Topolánek tak učinil v zajímavém stylu - bez projednání s parlamentními výbory přednesl pozměňovací návrh o rozsahu šedesáti stran, který byl posléze samozřejmě schválen. Ale dost už o tomto.

Proč je samotný princip platby u doktora špatný?

Pravdou je, že mnozí lidé utrácejí desetitisíce a statisíce za zbytečnosti, kterými jsou v porovnání s vlastním zdravím třeba automobily a mobilní telefony. Odmítají platit za návštěvu lékaře, ke kterému chodí s každou hloupostí a místo toho si koupí krabičku cigaret. Tak to je a kdo tuto skutečnost popírá, je lhář. Na druhou stranu je ale automobil něčím, na čem státu nemusí nikterak "pozitivně" záležet. Pokud nehledíme na ekologii a průjezdnost měst, může být vládě víceméně jedno, zda má každý občan vlastní vůz. U zdraví to je něco jiného. Stát nemůže chtít, aby jeho občané trpěli nemocemi, způsobenými špatnou prevencí a nezpůsobilou prvotní léčbou. Zdraví občanů se pozitivně přenáší do ekonomické a sociální sféry, proto je v zájmu státu mít co nejzdravější občany. Nechat si od nich za tuto službu platit je neetické a amorální ve chvíli, kdy směřují obrovské peníze například do výstavby dálnic a silničních okruhů, zatímco zdravotnictví žehrá na nedostatek prostředků. Řešme problematiku vysokého školství a zdravotnictví jinak, než přinucením občanů k výdajům z již dostatečně napnutých peněženek.

Je přeci známo, že když z dvou set tisíc studentů každý zaplatí vysoké školné (16 000 Kč za rok), přiteče do školství jen něco málo přes 3,2 miliardy korun, přičemž reálné odhady při započtení všech možných ztrát (stipendia, administrativa) počítají s necelými dvěma miliardami a pesimistické s pěti sty milióny. Parafrázujme astronauty na Měsíci: "Malá částka pro stát, obrovská suma pro občana!". Neplatí to tak i o zdravotnictví? Nekřičí páni Julínek a Cikrt jen proto, že chtějí, aby to vypadalo, že něco doopravdy dělají? Proč zavádět poplatky za něco, co už i tak dostává peníze od Evropské unie a státu a stále kvalitativně roste? Pojďme se bavit o poplatcích ve chvíli, kdy budeme mít ucházející průměrný plat v porovnání se západními zeměmi a školská a zdravotní péče bude opravdu na úrovni. Syrové maso se přeci v obchodech neprodává. Kdo chce platit za polotovary?

Zákon, který tak bezostyšně klade břímě všemožných poplatků na celé spektrum občanstva, od nejmenších po nejstarší, by neměl vstoupit v platnost. Bohužel se od prvního ledna musíme smířit s tím, že se v našem státě pošlapává princip sociální solidarity. Vzpomeňme na ty nejmladší, kteří potřebují zdravotní péči a rodiče horkotěžko dítě uživí. Vzpomeňme i na ty nejstarší, kteří po celoživotní lopotné dřině musí i v důchodu otáčet každou korunu. A řekněme si na rovinu - je hysterie kolem reforem opravdu jediným řešením? Proč se vykřikuje, že máme jen dvě alternativy - buď platit, nebo počkat na státní bankrot? Je situace opravdu tak tíživá, že musíme na slovo poslouchat pány Julínka, Čunka a Topolánka? A co na to Jan Tleskač?

A když už děláme reformu, tak se snažíme, aby nebyla v rozporu s Ústavou. Tak snad příště!

Autor: Radek Hlaváček | sobota 22.12.2007 13:52 | karma článku: 20,67 | přečteno: 1591x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

Novým ministrem za TOP 09 bude Tuleja. Fiala ho označil za posilu pro vládu

30. dubna 2024  6:02,  aktualizováno  14:05

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát prorektor Slezské univerzity v Opavě pro...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám