Podzim je za námi a hle, jak se nám "sešívá" sportovní žurnalistika

Kamarád se mě před nedávnem zeptal na zajímavou otázku. Je úspěšnější ten tým, který drží mistrovský titul a Český pohár a v polovině soutěže je druhý, nebo ten, který utržil rekordní českou prohru v rámci Ligy mistrů a v polovině soutěže je první? Jistě, jde i o jiné věci - o disciplínu na hřišti, fotbalovou krásu, úspěchy v evropských soutěžích apod., ale míra, jakou domácí tisk protěžuje "vršovické", je neúnosná.

Sparťané zvedali nad hlavu pohár už 34x. Kolikrát slávisté?

Pamatuji si doby, kdy byla Sparta jednoznačně dominantním týmem Gambrinus ligy. Hostující celek prohrával už v Počernicích 0:1 a letenští byli symbolem českého fotbalu v evropských pohárech. Jistě, doba se mění. Na titul si šáhli i liberečtí a ostravští hráči, do pohárů se podívalo i město automobilů. Jen slávisté až do letošního podzimu paběrkovali jako věčně (maximálně) druzí a snili o Lize mistrů.

Dostat se skrz kvalifikační kola se jim povedlo díky notné dávce fotbalového štěstí a slávisté tak mohli poznat krásy milionářské soutěže a urvat několik bodů. Po dvou doslova ostudných blamážích, vydřené remíze s B týmem Arsenalu, lekci v Seville, šťastném vítězství na Strahově a doslova z nebes darované plichtě v Bukurešti se na jaře Slavia zúčastní i Poháru UEFA. Je hezké, že byl reprezentován český fotbal v zahraničí, že budeme mít víc bodů v koeficientu. Slavia si na chvilku zkusila být tím, čím je Sparta už dlouhou dobu - evropským týmem.

Proč na to upozorňuji? Tisku to evidentně stačí k tomu, aby fotbalisty Slavie, kteří se tradičně na jaře zhroutí, pasoval do role mistrů české ligy bez ohledu na to, že jimi byli naposledy roku 1996 a předtím padesát let ne. Spartě byl v kvalifikaci LM přisouzen soupeř, který poté Slavii roznesl na kopytech 7:0 a v současné chvíli je jedním z adeptů na trumf v Lize mistrů. Sešívaní se utkali s celkem, který se nedostal ani do Poháru UEFA a v holandské lize drží až třetí příčku.

Znovu - proč to všechno říkám? Český tisk potřebuje senzace a v rámci samostatné české ligy je senzací jakýkoliv úspěch Slavie a jakýkoliv neúspěch Sparty. Že je to tendenční? Nikomu to nevadí. Vždyť fakt, že je Sparta nejúspěšnějším českým klubem je jen nudná pravda.

Jen ať časem ta úžasná Slavia taky neomrzí. Tisk by měl hledět na fakta a ne na subjektivní pocity.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Hlaváček | pátek 28.12.2007 22:06 | karma článku: 12,73 | přečteno: 1189x