Mělo by se náboženství vyučovat na školách?

Evropská společnost se od konce druhé světové války sekularizovala. V zemích východní Evropy byl tento jev radikálnější, po revolucích následovalo tvrdé potírání církve jakožto konkurenta komunistickým stranám. Ze škol "zmizela" nejen prvorepubliková historie, ale také důležitá fakta o křesťanství a náboženském sebeurčení. Měli bychom to na počátku 21. století změnit?


Češi jsou křesťané v drtivé většině, ctíme zvyky, zákony a tradice, které na našem území zavedla převážně katolická církev, hlásíme se k odkazům Husitů a pozdějších protestantů. Ačkoliv je katolicismus a protestanství v protikladu, oba tyto směry mají společný základ - křesťanství. Naše společnost je sekularizovaná, církev nemá vliv na směřování státu a jeho zahraniční a vnitřní politiku. To je dle mého názoru jedině dobře, moderní státy se sekularizací (tj. profesionalizací politiky a odmítnutí náboženské cesty) dostávají před regiony, kde je víra na prvním místě. Sekularizace ale nesmí znamenat odmítnutí křesťanství, je špatné se pokrytecky od odkazu našich předků distancovat a stavět náboženství do role brzdiče a přežitku.

Od roku 1989 se dle mého názoru ve vztahu škola - církev mnohé nezměnilo. Stát se drží toho, co vydobyl rudý režim před sametovou revolucí. Stále existuje pováženíhodná ignorace náboženství při výuce na základních a středních školách. Rodiče se této praxi ani příliš nebrání, stále v nich přebývá obraz církve, jak jej vypodobnil Otakar Vávra v trilogii o Janu Husovi - přežraní kněží s mastným kuřecím stehnem u úst mučí nebohé oběti katolické zvůle. Je to nechutné opovrhování tradicemi, zavírání očí před historií a potvrzení vítězství socialistického racionalismu.

Je čas na změnu. Cílem by nemělo být obrácení studenstva na víru, ale sdělení, proč naši předci věřili, jaká je podstata křesťanství a jak ovlivnila naší a Evropskou historii. Je rozhodně o čem povídat a jelikož jsme stále křesťanská společnost, je i proč o tom mluvit. Každý má právo si svobodně vybrat mezi ateismem a vírou. Bohužel, ti co nepodporují ideu výuky náboženství na školách protěžují ateismus a popírají tím svobodu vyznání. A mlčí o našem dějinném vývoji a podstatě.

Vadí mi to, ačkoliv nejsem aktivní věřící.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Hlaváček | středa 1.8.2007 19:00 | karma článku: 16,79 | přečteno: 1291x