Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Letní tramvajová poezie

Uznávám, že název článku mohl typicky mimopražsky znechutit většinu čtenářů, kteří nemají to štěstí (nebo spíše smůlu) a nemohou se přepravovat hromadnou dopravou v největším českém městě. Rozhodně však není na co být pyšný, milá Praho...

Před několika dny se mi zdál sen. Představte si to - nastoupíte v parném letním úterý do tramvaje na jednom z nejfrekventovanějších míst v Praze, Můstku. Nejenže vás ihned nezabije horko, jdoucí z tramvaje, ale vás dokonce ovane příjemně klimatizovaný vzduch, zbavený všech pachů, na které můžeme v tramvaji narazit. Pokud pomineme možnou přítomnost člověka bez příštřeší, která už ke koloritu MHD patří, můžeme říct, že lze narazit na dva typy otravy vzduchu, které donutí člověka vystoupit na nejbližší zastávce, případně vyskočit už za jízdy.

Buď někdo užívá deodorantu málo, nebo se inspiroval Marií Antoinettou a polévá se jím od hlavy až k patě. Obojí je nesnesitelné, zvlášť, když se takových exotů sejde partička a nejlépe pak smíšená.

Tramvaj by také mohla stavět jen na zastávkách, kde opravdu někdo nastupuje. Vím o čem mluvím, barrandovská tramvaj zásadně staví na zastávce ČSAD Smíchov (jak poetický název), kde vystupují lidé opravdu jen jednou za uherský rok nejspíše z nutnosti, o které jsem mluvil výše. Řidič by si občas mohl odpustit kruté vtípky, jako je například čekání na stařenku. Tramvaj stojí na místě tak dlouho, dokud pomalu důchodkyně nedojde až k tramvaji. Jakmile je již tak blízko, že by mohla stisknout tlačítko otevření dveří, řidič zařadí rychlost a prudce odjede. Domnívám se, že jsem jednou zahlédl řidiče, který se potutelně smál, když nějakého ubožáka zavřel do dveří. Možná si o tom vždy povídají na konečné, kdoví.

Horko v tramvajích je nesnesitelné, zvlášť pro ty, kteří sedí u okna, na které svítí slunko plnou silou. Stačí deset minut v takovéto tramvaji a cestující by nejraději žil někde daleko od Prahy, která mu v tuto chvíli připadá jak Bohem zasažená Sodoma. Když se například přepravuji autobusem 375 do Staré Boleslavi, občas narazím na klimatizovaný autokar, čehož se u tramvají dočkáme leda za padesát let, pokud vůbec.

Mnohé z toho, co jsem řekl, neplatí jen o létě, ale každý musí uznat, že přeprava tramvají je přes léto naprosto tragická a mnozí by raději šli přes Prahu pěšky, kdyby měli dostatek času. Nebo jeli metrem, které je v létě Pražanům dražší, než celé hradčanské panorama.

Alespoň za něco můžeme komunistům poděkovat.

Autor: Radek Hlaváček | úterý 19.6.2007 22:12 | karma článku: 11,71 | přečteno: 954x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zkouška z češtiny? Oproti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Za zvuků techna házela nahá žena před dětmi hlínou. Vystoupení řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám