Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Carlo Goldoni - Lhář

Klasika, řeknou jedni, ohrané, zvolají druzí. Nestárnoucí divadelní kousek o jedné z nejběžnějších vlastnosti člověčenstva – sklonu k lhaní – od dob svého vzniku pobavil, ale i znudil mnoho diváků. Jsem rád, že jsem mohl tuto divadelní inscenaci zhlédnout na vlastní oči v Divadle v Dlouhé.

Krásné vyřešení scény doprovázejí úchvatné herecké výkony.Archiv Divadla v Dlouhé

Sám nevím, proč některým nepřirostl Goldoniho vzor všeho lhářstva k srdci, ale setkal jsem se s názory, že jde o hru „velice primitivně napsanou“. Ano, Carlo Goldoni nepsal hry pro šlechtu, ba ani pro dóžete. Tento benátský rodák psal komedie pro pobavení, chtěl, aby se i chudí lidé smáli. Jeho život je dodnes zajímavý i pro divadelní laiky a dvě stě let po jeho smrti se jeho hry stále hrají. Goldoni je jedním z nejpřednějších autorů divadelních komedií, které mají diváka rozesmát až k slzám. A to se mu v případě legendárního Lháře povedlo bezezbytku.

Adaptace Divadla v Dlouhé mě naplnila pocitem, že se divadelní podium po boku všemožných výdobytků moderní doby, biografem počínaje a domácím kinem konče, nescvrkává v přežitek, ale naopak jasně ukazuje, jaké v něm dřímá kouzlo.

Postava nepoučitelného lháře Lelia, který prchá před gordickým uzlem lží, který sám zavázal, do rodných Benátek, je jako napsaná pro Jana Vondráčka. Divák se zmůže jen na obdivné povzdechnutí, když tento excelující herec zaplétá další pavučiny lží neopakovatelným způsobem.

Ani Lhář však neunikl modernizaci, která jako noc bere pod svůj háv všechny starší divadelní hry v nových adaptacích. A že to občas vůbec nevadí? Pod to se vám v případě Divadla v Dlouhé podepíšu. Hra není situovaná do doby, kdy byla napsaná, ale do dnešních Benátek v době karnevalu. Stovky procházejících měšťanů z originálu hry nahradily v tomto případě menší hloučky turistů, zasazené do hry tak skvěle, že má divák jen o důvod víc padat ze sedadla smíchy.

Herecké výkony ve vedlejších rolích jsou také skvostné, doplatily ale na talent Jana Vondráčka, který na sebe strhl veškerou pozornost. Bez nich by však ani Lelio nebyl tím, čím je, tedy úžasným divadelním prvkem, vzorkem lháře, který existuje snad od počátku lidstva.

Nejvýraznější vedlejší postavou Goldoniho hry je jednoznačně otec Lelia Pantalone, kterého ztvárnil Jiří Wohanka. Jeho role spočívá v uklidňování Leliovy fantazie a okřikování neposlušného synka, který by kvůli ženám snad lhal až do smrti.

Závěr hry, v mnohém stereotypní, ale přesto úchvatný, se nese v rytmu hudby. Zde poznáme, že Janu Vondráčkovi krom hereckého talentu nechybí ani talent pro zpěv. Chytlavá melodie a úplné, ne tak často vídané souznění diváků s herci zapříčinilo, že se po chvíli neslo sálem rytmické tleskání a na každé tváři diváka se rozlil úsměv. Ne takový, který vidíme na tváři pětkrát denně, ale sváteční úsměv z krásného prožitku v divadle.

Když to shrnu v kostce, kombinace Goldoniho a Divadla v Dlouhé se povedla na jedničku.

A přísahám, že nelžu.

Autor: Radek Hlaváček | středa 20.6.2007 19:12 | karma článku: 16,03 | přečteno: 3548x
  • Další články autora

Radek Hlaváček

Není poražených

Jen několik dnů uběhlo od klíčového hlasování o vyslovení důvěry kabinetu Jiřího Rusnoka a to, co bylo ještě před několika měsíci pouhým snem velké části české společnosti, se pravděpodobně stane realitou a k předčasným volbám bychom měli zamířit v říjnu nebo v listopadu tohoto roku. Dovoluji si tvrdit, že po nedávných událostech není poražených, ale pouze vítězů.

11.8.2013 v 16:40 | Karma: 9,09 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Jako sociální demokraté bychom měli říct ne spolupráci s komunisty

Za těch více jak sto třicet let existence se sociální demokracie s komunisty nespočetněkrát utkala v soubojích o přízeň levicových voličů a i samotné místo na slunci. Vítězství střídaly porážky, tu zatím největší a doposavad poslední z roku 1948, během které sociální demokracie selhala jako strážný pes demokracie, následovaly čtyři desítky let zákazu a poroby „uvědomělejšími“ soudruhy. V dnešní době bychom si my, sociální demokraté všech věkových kategorií, neměli uvědomovat pouze ty „pro“ v otázce spolupráce s komunisty, ale i „proti“ a nikdy bychom neměli podlehnout iluzi, že komunisté jsou naši spojenci. Nikdy nebyli a nikdy nebudou!

7.11.2012 v 11:00 | Karma: 19,25 | Přečteno: 1519x | Diskuse| Politika

Radek Hlaváček

Multikulturalismus a nemocná společnost

Kritické zhodnocení současné snahy o odmítnutí zdánlivě nefunkční multikulturní společnosti. Píše se podzim roku 2010 a německá kancléřka Angela Merkelová na setkání s mladými křesťanskými demokraty pronáší projev, který se možná jednou bude citovat v učebnicích dějepisu. Zřejmě jako první představitelka některého ze západních demokratických států přiznala, že alespoň v Německu pokus o vytvoření multikulturní společnosti selhal.

16.12.2010 v 12:00 | Karma: 16,43 | Přečteno: 2012x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Co pro mě znamená pojem občanská společnost - esej

Esej na téma občanské společnosti a současné situace ve světě. Existuje dnes něco na způsob občanské společnosti, nebo to, co za ni dnes považujeme, je spíše součást mainstreamu, který bezmezně podporuje současný systém? Existuje vůbec něco lepšího než svět, ve kterém žijeme?

13.12.2010 v 17:40 | Karma: 9,16 | Přečteno: 1810x | Diskuse| Společnost

Radek Hlaváček

Přestaňme podněcovat třídní nenávist

Současná předvolební kampaň vyostřuje domnělý souboj „na život a na smrt“ mezi různými skupinami občanů České republiky. Jde o součást negativní kampaně, která běží nepřetržitě už od nástupu Jiřího Paroubka do funkce ministerského předsedy v roce 2005 a ovzduší ve společnosti škodí více, než cokoliv jiného.

29.3.2010 v 11:55 | Karma: 41,59 | Přečteno: 8319x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Student Právnické fakulty UK, člen Krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a Obvodního výkonného výboru ČSSD v Praze 3, I. místopředseda Mladých sociálních demokratů v Praze.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám