Kauza stravenky - stop pijavicím

Babiš leží v žaludku všem, kteří si zvykli na to, že všechny legislativní iniciativy dosud VŽDY sloužily prvotně k tomu, jak odklonit peníze státu do soukromých rukou. Stravenky mají být benefitem pro zaměstnance, nikoli pro jiné.

Když se nad tím zamyslíte, tak na všech zákonech lze najít prvotní motiv obohacení zájmových (lobbistických) skupin. Exemplárním příkladem je vznik zdravotních pojišťoven, druhý a třetí důchodový pilíř, privatizace státních exekutorů, státních notářů, S-karty, výběr autorských honorářů (OSA), podpora obnovitelných zdrojů energie, depozitář cenných papírů, mýtné, šrotovné, stavební spoření, IZIP, elektronické recepty, datové schránky atd. Každý z nich by zasloužil samostatný článek. Ve všech případech stát nařídil občanům nebo zaměstnavatelům vytvářet zisk soukromým subjektům, pokud chcete využít výhod (nebo aby vás nezavřeli). A našli byste toho mnohem víc.

Stravenky jsou proti tomu opravdu jen ptákovina, protože u stokorunové stravenky jde jen o daňovou úlevu z 55 korun. I když tato částka by jinak byla zdaněna a zpojistněna cca 42,7%, jde pouze o 23 Kč. Protože vydavatelé stravenek si berou od zaměstnavatelů kolem 2% a od restaurací 5% z ceny stravenky, parazitují na daňovém zvýhodnění asi jednou třetinou. Ano, parazitují, protože daňová úleva by se dala realizovat i zadarmo, nehledě na náklady účetnictví.

Stačilo by v daňovém přiznání pro zaměstnance (§6 - Příjmy ze závislé činnosti) dát něco jako "Výdaje související s výkonem závislé činnosti", které by byly vyňaty ze základu pro daň a pojistné. Nejde totiž jen o stravenky. I člověk s půlkou mozku musí uznat, že když jezdím do práce, mám vyšší náklady nejen na stravování, ale i na dopravu a oděv, než ten, který na dávkách sedí doma v teplákách, pije pivo a čumí na přiblblé seriály.

Také by nezáleželo na rozmaru zaměstnavatele, jestli benefit poskytuje nebo ne.

Možná jste už četli reakce lidí (co asi mají méně než půl funkčního mozku), že klesne HDP, protože stát přijde o daně ze stovek milionů Kč, co mají stravenkové společnosti zisk. Myslím, že to není třeba komentovat. Raději se zasmějte se mnou.

PS: Příspěvek na dopravu je nyní sociální dávka jen pro zaměstnance, kteří byli předtím na Úřadu práce. Doporučuji proto každý druhý rok se nechat naoko vyhodit, dát si pár měsíců dovču, trochu podojit úřad na dávkách, a pak se nechat znovu zaměstnat za výhodnějších podmínek. To je postup, který dnes stát preferuje a finančně oceňuje. A vůli státu se protivit nedoporučuji.

Autor: Jan Hink | úterý 20.8.2019 10:17 | karma článku: 27,38 | přečteno: 996x