Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála nerovnosti! Pohlaví a rasy nehrají roli.

Jedinci, národy i státy za úspěchy vděčí svým odlišnostem. Promíchání zrna s plevami snad zmírní frustraci plev, ale zrno nevzejde. Nahradí jednoho chytrého stádo blbých? Hegelova přeměna kvantity v kvalitu takto nefunguje.

 

Lidé jsou různí, liší se hlavně kulturou a svobodou. Motorem světového pokroku je zejména tvůrčí svoboda vynikajících jedinců. Ať už to byli vynálezci, inženýři, politici, vědci, filosofové, panovníci, umělci, lékaři, nebo prostě jen dobrodruzi a odvážlivci. Popírání toho, že právě takovým vděčíme za svůj blahobyt, může vést ke ztrátě Evropy, která už nebude dobrým místem pro život. Materiální dostatek, osobní bezpečnost, vzdělanost, svoboda (i když dnes možná je to jen zbožné přání), lékařská péče, dlouhodobý mír, sociální jistoty ve stáří a v nemoci, nebo i delší život. Ale nic z výše jmenovaného není žádným lidským právem. Všechno bylo dosaženo díky činnosti těch nejúspěšnějších.

Přitom v poslední době věnují zcela průměrní, podprůměrní, až přímo neschopní jedinci, kteří dosud nic nedokázali a k blahobytu nepřispěli, ani studovat nechtějí, miliony chvilek na dehonestaci svých rodičů a prarodičů, kteří jim zajišťovali dosud celkem bezstarostný život. Že dělali všechno špatně, že by měli být zbaveni svéprávnosti atd.

Pro euroamerickou (z našeho pohledu úspěšnou) kulturu je podstatné, že jako norma správného chování občanů vykrystalizovaly vlastnosti, které kvalitě života napomáhaly:

  • zájem o studium
  • snaha vyniknout
  • potlačení agresivity
  • poctivost v práci
  • zdvořilost v jednání
  • zájem o hygienu a zdraví
  • podpora nadaných jedinců
  • někdy by slušelo víc skromnosti
  • to hlavní bude až na konci

Tyto vlastnosti jsou normou v tom smyslu, že občané jeden od druhého takové chování očekávají. Náš svět bude v pořádku, jen když taková bude většina a stát bude většinu podporovat. Dnes má stát starost hlavně o menšiny, které mají zcela jiné zájmy.

Důležité je včasné oddělení zrna od plev. Ti nejschopnější se musí pečlivě vybírat, aby studovali a pracovali pohromadě a mohli se vzájemně obohacovat. Nemůžeme očekávat obohacení od neschopných. Úsilí povýšit úroveň vzdělání inkludovaných jedinců nad úroveň jejich intelektu a zařadit je při vzdělávání mezi ty schopnější vede k oslabení všech. Tragédie je, že někdo považuje dosažení základního vzdělání nebo snad dokonce maturity téměř za lidské právo. Bez soutěže a úsilí, nejlépe i bez stresu z matematiky.

Mnozí rodiče to pochopili a snaží se proto dostat své děti aspoň do víceletého gymnázia, aby se zátěže inkluze zbavili. Není divu, že se ministerstvo školství snaží tuto formu studia utlumit. Argumentuje podle očekávání, že přispívá k nerovnosti ve společnosti. Za mě však chvála takové nerovnosti.

Tento článek však není pouze o inkluzi ve školství, i když jsem k tomu musel sklouznout. Podobně dnešní politika likviduje vše pozitivní nuceným zavlékáním afrických imigrantů do evropského sociálně pracovního trhu. Multikulturalismus, tedy prosazování názoru, že lidé všech kultur jsou si rovni a mají právo na stejnou kvalitu života, je smrtící pro veškerý pokrok, jakého lidstvo dosáhlo.

Ještě horší je stavět ty úspěšné do role, kdy je jim úspěch vyčítán. Že vlastně jejich úspěch je vykoupen neúspěchem druhých. Samozřejmě, že bez bohatství není ani chudoba, beze světla bychom nepoznali tmu, pro samé pravdy kolem mnohdy nevidíme lež, bez nemocí bychom nevěděli, co je to zdraví. Je to, jako by mladí vyčítali Bohu dobro, protože zlo nepoznali. 

Co se týče vzdělání, všichni mají mít rovnou příležitost studovat, pracovat a mít úspěch. Není však žádným lidským právem toho úspěchu dosáhnout a v lenosti, hlouposti a aroganci dělit se o všechny plody práce těch úspěšných.

Když připustím, že všichni lidé jsou si rovni v biologických vlastnostech (rasa, pohlaví), že tedy neexistuje statistická korelace mezi biologickými vlastnostmi a inteligencí, schopností pracovat nebo se vzdělávat, jak je tedy možné, že v různých oblastech světa lidé žijí natolik rozdílně? Důvodem je jiná kultura. Ač stejné rasy i pohlaví, lidé se liší ve výchově, vzdělání, náboženství, tradičním způsobu života, normách chování, morálních hodnotách a vnímání role rodiny a státu.

Každý si jistě dokáže představit rozdíly mezi evropskou a africkou kulturou, jak se liší v pojetí rovnosti pohlaví, svobody projevu, respektu k vlastnicví, agresivity v komunikaci, přípustnosti násilí při opatřování obživy, sexuálních partnerů a celkově vnímání deviantního chování a kriminality. Přišelci si nesou s sebou svou kulturu, kterou jsou odhodláni zachovat, avšak před jejímiž plody údajně utíkají. Těmi jsou chudoba, tmářství, rasová a náboženská nesnášenlivost, útisk a kriminalita.

To hlavní, co potřebujeme, je uvědomit si naši rozdílnost. Nepopírat ji, ale být hrdi na odkaz předků a pěstovat ho. Kultura je přece odvozena od slova kultivovat. To pěstování neznamená rigidní setrvání v neměnnosti, ale v umění rozpoznat pozitiva cizích kultur, schopnost poučit se a přijímat nové věci, které ten rozdíl mohou ještě zvětšit. A umět svou kulturu bránit. Ať se imigranti učí, jak žít lépe! Ne jim tvrdit, že jsou stejně dobří, aby se neurazili. Nejsou.

Autor: Jan Hink | úterý 14.1.2020 10:17 | karma článku: 32,22 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Jan Hink

Špatná zpráva pro potenciální předdůchodce

Můžeme podezřívat designery důchodových reforem, že byli hloupí, nebo věděli už tehdy, že penzijní připojištění budou vyhozené peníze? Zvyšování průměrné mzdy a oddalování důchodového věku likviduje naděje na předdůchod.

8.6.2019 v 10:20 | Karma: 22,83 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Může mít okopávání Babišových kotníků úspěch?

Neidealizuji si Babiše, ani jsem si neidealizoval disidenty před 30 lety. Ze synů a dcer tehdejších disidentů se stali aparátčíci nové doby. Proč voliči dávají přednost Babišovi? Mnohé se už nedá napravit.

4.6.2019 v 10:17 | Karma: 38,42 | Přečteno: 1307x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Multikulturalismus je jako když smícháte krásné barvy

Nedivme se, že si imigranti snaží zachovat svou identitu a kulturu, které mohou být krásné jako barvy. Je to naprosto normální, nic jiného se nedá očekávat. Každé dítě však ví už od mateřské školy, že smícháním barev vznikne špína

3.3.2019 v 10:17 | Karma: 38,41 | Přečteno: 1350x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Bude britská královská rodina konvertovat k islámu?

Kdo vlastně ve Velké Británii skutečně vládne? Patří královská rodina stále k nejmocnějším lidem na planetě? Podivné nesrovnalosti v konspiračních teoriích. Upozorňuji, že můj článek je zřejmě výsledkem pokřiveného vnímání světa.

26.2.2019 v 10:17 | Karma: 34,06 | Přečteno: 1260x | Diskuse| Politika

Jan Hink

Zdanění prostituce, sledujme zábavnou diskusi

Má legalizace šanci? Bude se zdaňovat i sex s přítelkyněmi a později s manželkami? A proč jen sex, manželka může být na mě hodná i bez sexu. Profesor T taky nepotřeboval sex. A co daňový odpočet na návštěvy hampejzu?

21.2.2019 v 10:17 | Karma: 24,56 | Přečteno: 602x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 122
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1629x
Vývojář softwaru, zastánce zdravého rozumu, slušné diskuse a svobody projevu. Odmítám jakékoli omezování nelíbivých projevů, neboť každý posluchač má právo takový projev neposlouchat, oponovat v diskusi, sám ho kometovat nebo zesměšnit, pokud se mluvčí nezesměšní sám. Nepublikuji žádnou pravdu, ale jen své názory, které se opírají o neúplné a často i nepravdivé informace. Psaní blogu jsem přerušil, protože se nemohu smířit s cenzurou.

Seznam rubrik