Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vlajky vyvěšeny – mise splněna

Podotýkám, že tenhle článek není o konfliktu na východě, ale je o konfliktu mezi námi a v nás samotných. Prohlášení pátých kolon prosím nečekejte.

Už jenom to, že přišla doba, kdy musíte na začátku článku vysvětlovat, co jím vlastně myslíte, nás vrací do doby, kdy se psaly politické komentáře k vysílaným nebo vydávaným dílům, aby čtenář a divák pochopil, na co se vlastně dívá, a hlavně jak se ideologicky dívat má.

Na tuhle práci psaní komentářů vzpomínal v životopise i Jaroslav Dietl, jenž jako mladý autor podobné komentáře psal.

Ale máme, co chceme, a máme to díky tomu, že máme strach normálně samostatně myslet a komunikovat a naše myšlení a pak i komunikace se odvíjí podle toho, jak moc budeme oslavováni a jaký hezký politický komentář si napíšeme.

Já to moc valný nemám. Od včerejška díky různým komunikačním křižovatkám vím, že jsem kolaborant, člen páté, možná již šesté kolony (to by bylo, abych nepovýšil), jsem zrádce národa, jsem miláček Ruska a prý budu viset.

Je zvláštní, že s tím pověšením se to neobjevuje v naší kultuře poprvé a nevím, který rok mi to vlastně připomnělo. Jestli 1918, 1938-45, 1945, 1948, 1968, 1989, a pak 1996, kdy jsem říkal, že na fotbalovém Euru vyhrají Němci.

Na věšení v průběhu času je vždycky zvláštní, že v mnohých po sobě jdoucích časech chtějí věšet stále ti samí lidé, byť pokaždé z jiných důvodů, za které by případně dříve byli pověšeni sami, a nestalo se jenom proto, že včas někoho pověsili.

Netuším, kde se to s tou mou oblibou Ruska v očích jiných vzalo, protože jsem jenom komentoval dění, které Rusko vede k určitým krokům, a třebaže se vývoj měnil, měnily se tím kroky a s nimi i komentáře – ale jak vidno, a poslední dobou také není ničím zvláštním, čtenářovo oko nesoudí text, ale přímo své pocity, které už se filtrují na to, jaký ideový komentář by si před svými přáteli vysloužili.

No dobře, volal mi včera jenom jednou – a to se ptal, jestli to jako myslím vážně s tím Černobylem?

„Samozřejmě, Vladimire Vladimiroviči,“ říkám já. „Černobyl je potřeba!“

„Ale můj milý budoucí generální řediteli Dopravního podniku v Kyjevě,“ říká Vladimir Vladimirovič, „pokud zaútočím na Černobyl, západní média si vymyslí historku, že hodlám narušit ochranný sarkofág reaktoru a rozpoutat nukleární holocaust!“

„Ať si píšou, co potřebují. My víme, Vladimire Vladimiroviči, proč tam jdeme.“

„Proč?“ zeptal se Vladimir Vladimirovič.

„No to je přeci jasné, můj milý Vláďo!“ říkám já. „Protože je tam schovaný transformer, a ten se bude ještě hodit!“

No tak jsme se zasmáli, i když to nebylo vtipné, a budeme pokračovat. Stejně ne tak vtipně.

Velká slova o obraně proti zlu vzala za své a mnozí brzy pochopili, že se velká protiofenziva konat nebude. Nebo jinak – pochopili někteří až teď, nebo to věděli už dávno?

Trochu mimo: zaujalo mě mimo jiné, že některé novinové deníky už včera ráno měly svůj příběh. Fotky vlajek, slova o svobodě – jako by mnohé trefily datum, třebaže se to před tím mnohým agenturám nepovedlo. Možná druhý největší případ kolektivní představivosti od požáru Říšského sněmu.

Svět řekne, že nechce riskovat konflikt, který by se vyhrotil. Pokud to tak je, máme otočení v zájmech podobné jako ve včerejším prohlášení Miloše Zemana.

Já osobně si o ozbrojených konfliktech po léta myslím, že nejsou náhodné – tedy ne náhodné tak, jak náhodné se tváří. Věřím, že vždycky je mezi stranami nějaká určitá dohoda, protože konflikt s bolestí a mrtvými je něco, co nikdo tak moc nepotřebuje, ale spíš touží po moci a po prostoru.

Podle mého Západ Ukrajinu obětuje a obětuje ji proto, že v ní nemá nebo nevidí větší nebo vyšší zájem. Možná ji obětuje proto, že tím dává někomu jinému záruku, že pokud nepůjde dál, bude to vlastně v pořádku. V pořádku v tom smyslu, že svět uvidí Putina jako nekonečnou hrozbu (stejnou, jako ji vidí Miloš Zeman), a proto je dobře ji neprovokovat.

Vzpomínám si, že před lety v jednom filmu jménem Kanadská slanina (a je zajímavé, že ho režíroval pozdější dokumentarista Michael Moore, který USA kritizuje) zazněla myšlenka, že USA je tak silné, jak silný je jeho nepřítel, a abyste právě sílu ukázali, musíte mít právě správného nepřítele.

Svět se zachoval, a my s ním, jak se zachovat měl – podle mého, dle plánu. To jest ukázali jsme soucit, pochopení, vyvěsili jsme vlajky, změnily si trochu obrázky na sociálních sítích, ukázali, kdo je největší nepřítel.

Instituce, co se specializují na ochranu lidských práv před čímkoli, svolali demonstrace a některé známější osobnosti se vyfotili v dojemných obrazech, v nichž ukázali, jak hluboko city mohou být raněné.

A k tomu vám něco řeknu. Ukrajina není jen velká země, jak si ji představujeme. Jsou tam místa, kde život velmi zjemněle řečeno, není jednoduchý a jeho těžkosti si neumíme představit. Nedivím se, že někteří ze země odcházejí a hledají nový život (o to, jak se pak na návštěvě chovají teď nejde).

Proč ti, kteří teď pláčou bolestí a dojetí, neřešili tu zemi jindy? Proč se nestarali, jak tam lidi žijí? Že je to úplně něco jiného, než si myslíme. Otázka – proč tohle neřešila jejich vláda?

Je to zvláštní, ale konflikt přinese jediného vítěze, a co je horší pro svět, tak ten vítěz bude na mnoha místech jako vítěz vítán a oslavován.

My však máme splněno. Máme vyvěšené vlajky. To umíme. Myslíme na tu zemi na východě. Nebo u toho myslíme, že je lepší, aby visely vlajky než aby někdo, kdo je vyvěšuje, myslel na možnost, že bychom viseli my.

Některé vozy již dnes.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hewlit | pátek 25.2.2022 13:10 | karma článku: 27,91 | přečteno: 804x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Zaplavené ulice, desítky výjezdů hasičů

6. května 2024  15:47

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Při bouřkách a dešti může od...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik