Virus jménem "cyklista" – pokolikáté už?

Nepíšu o tom poprvé, ale smrt starší ženy, která nastala následkem jejísrážky s "cyklistou", mě nutí opakovat, že někteří tihle vyznavači zdravéhopohybu jsou prachsprostí sobečtí hajzlové, kterým už při porodu měli hlavičkuušmiknout kleštěmi. Pokud si myslíte, že jsem přísný a brutální, nemáte pravdu,jen mě štvou – a žel podotknu, že právem.

Mrkněte na video z kamer z osudné nehody sražené ženy. Jasně, někdo se bude dohadovat, že se na kraji přechodu rozhodovala dlouho, že vstoupila na poslední chvíli, že tohle, že tamto – ale nakonec se dostane ke konci videa, kdy je žena přenesena na chodník, cyklista zvedne kolo, udělá hop a je pryč. Máme jasno. Sobeckost člověka k člověku roste a většinou to není chybou těch hodných – nebo těch o trochu hodnějších.

Jsem z Prahy devět a vidím den co den, že značka neznačka stezkou pro "cyklisty" je každý chodník v dohledu. I v tomhle nám doba pokročila. Ještě celkem nedávno se cyklisté pohybovali na okrajích silnice, jak bylo zvykem, avšak pochopili, že za volanty sedí taky pěkné kreatury, co nejedou pro srážku daleko, a proto se kolaři přesunuli na chodníky, kde se stali pány prostoru, rychlosti a rovnice o přímém úderu, s nímž jde ruku v ruce akcelerace a jednotka síly (vysvětlit to fyzikálně neumím, ale bolí to).

U nás na devítce jsou podobné nehody na týdenním pořádku. Vždycky se najde nějaký ten "neopatrný" chodec, co se nepohybuje po chodníku správnými přískoky, a najde si jej předek "cyklistova" kola a odhodí jej buď dopředu, nebo do strany – pád dozadu jsem ještě neviděl. Následný scénář je kupodivu dost podobný. "Cyklista" je na chodce sprostý, nasedne na kolo (pokud nemá něco zlomeného) a zmizí. Hop, šlápne, šlápne, šlápne, a pokud nemáte při ruce zaměřovač na dlouhé hlavni, ujede.

Ujel i mladý chlapec na zvláštně postaveném kole, jemuž zřejmě chyběly brzdy, protože narazil do pána takovou rychlostí, že i mně to připadalo, že se mi jen něco zdá. Asi vteřinu. Než jsem k pánovi přes ulici doběhl, kluk si zmáčknul něco na noze, doběhnul ke kolu, co se válelo o tři metry dál, naskočil, vjel na silnici a proplétal se mezi jedoucími automobily tak obratně, až to přežil. Pán měl otřes mozku.

Závěrem dvě věci:

První: jste-li cyklisty bez uvozovek, a víte, co se sluší a patří, mám Vás rád a obdivuji Vaši slušnost a ohleduplnost vůči "chodícím".

Druhá: pokud jste "cyklisti", doufám, že Vás sundá první kreatura s hodně nadupaným autem, která pak ještě od vašich pozůstalých dostane odškodné za rozbité sklo a vymývání Vašeho mozku z přilehlých otvorů. A víte, proč jsem na Vás takový – protože "lidi" jako Vy si nic jinýho nezaslouží.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavel Hewlit | pátek 16.8.2013 13:11 | karma článku: 38,72 | přečteno: 4243x