Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První četa blogerů na cestě směrem konflikt

Ano, ano, ano, anooooooo... jásají někteří z nás při poslechu zprávy, že se dějí velké věci a že likvidují všechno a všechny, kdo se postaví na odpor. Jak ti lidé, tak ty velké věci.

Ale není to souhlas s událostmi, je to souhlas pronesený sám k sobě, že se člověk nemýlí, když tvrdí, jak je někdo zlý a podlý, což správný Čech o druhém vždy dokonale ví a v diktátu doby vidí, jak je jeho krajíc namazaný na správně straně, to jest nejlépe na obou.

Trošičku onu bolest kalí, že kvůli takové pravdě se bude střílet, ale holt když se kácí les, létají třísky, a je jenom dobře, že je ten les daleko. Být to za sousední vesnicí, už by to tak dobře nebylo.

To kolikrát i člověk mlčí, aby si náhodou někdo vedle něj nemyslel, že si něco myslí. Ono myslet na oheň, když u souseda hoří, není nikdy dobré, a třebaže zavoláte hasiče, vždycky se najde někdo, kdo řekne, že jste je zavolali pozdě – a to je podezřelé.

Správný občan je ten, který si myslí to, co mu řekne většina. To platilo vždycky. Nesprávný občan se pozná podle toho, že si nemyslí to, co většina. To samo je do nebe volající, neboť kdo myslí jinak, ten by taky chtěl věci jinak dělat, a to nejde.

Je dobré na takové nesprávné upozornit, informovat patřičná místa a ukázat svoje správné rozhořčení, jež nesprávný občan v nás vyvolává, a hned taky se ujistit o podpoře námi blízkých, případně hned zjistit, kdo nás zase tolik nepodporuje, a taky na něj upozornit.

Pak jsou na řadě velká slova a ta musí být opravdu velká. Musí znít s bojovnou romantikou a mít v sobě sílu obřích projevů, ze kterých až mrazí – ale to je dobře, protože velké projevy mrazit mají a pak se musí zmrzlé ruce rozehřát potleskem.

Musí, musí, musí – ač to slovo je dnes skoro negativní, je potřeba, když se dělají velké věci.

Takový projev musí začínat jasnou ukázkou toho, jak si za něčím stojíte. To nejde jenom tak napsat, jako že se něco děje. To musíte posluchače nebo čtenáře vtáhnout do dění, nešetřit ho, nečekat, až se naladí – musíte mu realitu ukázat jasnou fackou.

„Svištivý vítr není větrem, ale ozvěnou, v jejímž otřesu se chvěje poslední šance míru, uvadající jako kapka zmrzlé vody v prvním ojedinělém záblesku nového dne, kapka roztékající se pod nemilosrdnou genocidou horka a žáru na povrcuh strachu tvořeného pouze silou a krutostí...“

To nemůže být jenom tak speciální zpravodajství někde v televizi, kde o něčem mluvíte, ale nemůžete to ukázat, i když tvrdíte, že toho máte na tuny, ale z nějakého důvodu to prostě nejde. To není projev státníka, jehož překladatel se zmůže na omluvy, že mu zvoní telefony, a proto nemůže dělat práci, na jakou si ho najali, takže z projevu nevíte nic. To není jenom taková mediální smršť, kde za chvíli nevíte, co se děje a kde se to děje, ale musíte si vystačit s tím, že se to děje – a děje se to tak, že ve svých výrocích otočí i největší zarputilci, a to jenom proto, že jim někdo řekl, aby to tak udělal.

To není o tom, že se ve zprávách objeví špatné načasování, protože psát po šesti hodinách konfliktu zprávu, že hrozí, jak jedné straně dojde munice, je přeci jenom předčasné, především ve chvíli, kdy jste ještě nevystřelili.

Musí to být jinak.

Musí se zformovat ta správná četa. Četa která vyrazí do konfliktu. Ale ne do toho válečného, nýbrž do toho, který ukáže, jak se věci mají, a kdo si taky kolem myslí, že tak ty věci nejsou.

Jak už to musí být velká cesta, když i zatvrzelé weby přestanou psát o covidu, o lidských právech, a jako by si uvědomily, že lidská práva jsou i jinde.

Levá-pravá, levá-pravá už jdou, i když levou by si nejraději usekli. Je to rázný pochod, v němž zní bojovná píseň, jak každého zachrání, jak si každého nesprávného podají, jak jsou sami tolik správní, že jenom pohled na ně vyvolává blaho a ukazuje, jak moc správní jsou a mají tedy právo určovat, že to správné tak je.

Aleluja – hodí se provolat.

Jen kupředu, hrdinové, kupředu – Vaše slova jsou Vaše zbraně a po boku vedle druhých s poplácáním po rameni dosáhnete úspěchu.

Vy – ano Vy, Vy nám přikažte, co máme psát, co si máme myslet, jak máme žít. Jenom Vy o tom rozhodnete.

Chci do ticha zašeptat – hrdinové.

(Původně jsem chtěl zatrhnou diskuzi, ale pak jsem si řekl, že stejně tam budou pouze ta jména, co obvykle, a nemohu zklamat, aby si trochu vylepšila den a mrskli slinou, případně mi zase řekli co mám psát – jo víte, jak se podle nich říká tomu, když vám přikazují, co a jak máte psát: „Doporučení!“ Já je miluju. Prostě je miluju. A na nejvíc na nich miluju, že sami mezi sebou, jak se tak plácají a tancují spolu oslavné tance, že o sobě nevědí vůbec nic a asi by je překvapilo, s kým tak najedou souhlasí. Ale všechno má svůj čas – i prozření.)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Hewlit | čtvrtek 24.2.2022 15:36 | karma článku: 31,01 | přečteno: 1161x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Studenti v Belgii, Irsku či Británii protestují kvůli Gaze, staví tábory

6. května 2024  17:38

Studenti na třech univerzitách v Belgii a Nizozemsku zahájili v pondělí jejich okupaci na protest...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Voda zaplavila ulice i železnici

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  17:28

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Hasiči hlásí desítky...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16,  aktualizováno  17:26

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 942
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1437x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik