Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Onen komunista v nás

O komunismu a komunistech nic nevím – to mi říkají pětadvacetiletí nebo třicetiletí analytici a historici. O komunismu nic nevím, říkají mi starší než já. Tak tedy nevím.

I když tedy podle jiných nic nevím, pořád můžu uvažovat podle svého, nehledě na názory a emoční výboje lidí kolem mě. Nijak nechci referovat (jako mnozí jiní) o politických událostech posledních hodin, ukazovat nechuť a sbírat body. Spíše se chci nad nimi zamyslet a podívat se na ně z jiného úhlu než právě z pohledu emocí.

Náš národ zajímavě pracuje s pamětí. Zatímco někteří rychle zapomínají a nepamatují se na své nedávné výroky, jiní svoji paměť dokáží jakoby pokřivit a vyložit si zažitou pravdu podle svého – podle lepšího svého.

Pořád opakuji, že s komunismem měli zatočit naši političtí představitelé hned po revoluci v roce 1989 – jelikož se tak nestalo, nevěřím, že vůbec šlo o revoluci se vším všudy. Každá správná revoluce začíná krví a krví i končí, většinou krví jejich strůjců. Stali jsme se demokraty, nebo nám bylo namluveno, že demokraty jsme, a tak se podle toho musíme chovat.

Pokud se Vám nelíbí komunisté v Parlamentu, uvědomte si, že lidí, kteří z komunismu profitovali, je tam víc než dost – a kolikrát jsou to demokraté až na půdu. Někteří komunisté převlékli kabát, jiný legitimaci nevrátili. Koho si mám jako člověka s názorem vážit víc?

Jistě, teď namítnete, že členy zločinecké organizace si nelze vážit – ale kde tu zločineckou organizaci máte? Ukažte mi na ní. Pokud ji vidíte, máte přímo morální povinnost na ni ukázat prstem a odsoudit jí veřejně a dostat před soud její představitele. To se však za třicet let nestalo? Proč? Asi to někdo nechtěl. A teď už je pozdě.

Znáte ta slova o opakování minulosti. Ano, my jsme se nepoučili, a teď možná něco budeme zažívat znovu. Nemyslím železnou oponu, tuzex, fronty, nedostatky všeho. Budeme zažívat stejné chování lidí jako dřív. Silná slova od zbabělců a zbabělce udělané z hrdinů. Budeme si před sebou lhát, budeme se přetvařovat, budeme se plácat po zádech za účelem vlastního prospěchu, budeme chtít důkazy od lidí, kterým jsme dřív věřili, budeme zase ti malí upachtění ustrašení tvorečkové mající strach.

Osobně se mi nelíbí házení špíny a nadávání a podobná svinstva, s nimiž se setkáváme. Stejně tak se mi nelíbí násilné demonstrace, na nichž vzduchem poletují věci za účelem někoho zranit. Stejně tak se mi nelíbí demonstranti, co mávají fotkami Milady Horákové, a možná sami netuší, jak blízko jejich předci oním zločinům stáli. Nebo tuší – jenže si pravdu trochu upravili.

Čekají nás další a další silná slova na adresu nové vlády, premiéra a jiných. Čekají nás, jak je v současnosti v téhle zemi módou, i slova o opouštění republiky. Málokdo je natolik silný, aby svá slova dodržel. Čekají nás slova o otáčení se zpět. Čekají nás další slova o ideálech.

Nedávno jsem se debaty na téma Ideály zúčastnil. Má je kdekdo, avšak ne už tak velký počet byl schopný pro ně něco udělat – a jestliže ano, tak většinou v davu, jelikož v davu se člověk cítí s ideály bezpečně. Mnozí si ideály představují jako takovou agitaci o míru mezi lidmi. Mít se rádi, být spokojení. Většinou takový ideál končí u plotu vašeho domu.

Já vyrazil jiným směrem. Pro mnohé nepochopitelným. Podle hesla, pokud chcete něco změnit, musíte se něčeho vzdát – a to něco ve většině případů bude něco z vašeho pohodlí. Tohle dokáže málokdo.

Nejsem ten, který by soudil na základě prvních hodin. Snažím se dát věcem čas, nechat je trochu rozběhnou. Jako podle starého příběhu, jehož znění jsem slyšel v mnoha podobách (a kulturách), avšak pokaždé ve stejném smyslu.

Ve vesnici chlapec dostane koně a lidé říkají, že je to dobré – jen stařešina říká, uvidíme. Za několik týdnů chlapec z koně spadne a doživotně si zmrzačí nohu a lidé říkají, že je to špatné – a stařešina říká, uvidíme. Za několik let odvedou všechny zdravé chlapce do války, a lidi říkají, že je to špatné, a stařešina říká, jak pro koho.

Máme novou vládu, opřenou o hlasy komunistů – uvidíme.

Autor: Pavel Hewlit | čtvrtek 12.7.2018 12:55 | karma článku: 27,15 | přečteno: 996x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Ten náš frajer Rakušan

Nejspíše jste zaslechli zprávu, že pan ministr vnitra nechal na budově tohoto ministerstva ku příležitosti státního svátku vyvěsit tři vlajky – Naši, tu druhou a mezi nimi vlajku s Putinem v pytli.

29.10.2022 v 8:44 | Karma: 47,96 | Přečteno: 10847x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Jak jsem se potkal s paní Postlerovou a něco jsem pak pochopil, a nejen o sobě

Paní Simona Postlerová je česká herečka a dabérka a její hlas poznáte bez váhání. Zabarvení hlasu je noblesa a tón je krása a někdy i mírně hlubší něha. Takhle bych ho popsal.

25.10.2022 v 11:03 | Karma: 26,58 | Přečteno: 1359x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Jak se mi v tramvaji porvali tři rusky hovořící občané

Omlouvám se za kostrbatý název, ale dneska si nemůžete napsat jenom tak něco, třeba to, kdo je kdo, protože to by Vás hnedka mohli podezřívat, že někoho nemáte rádi.

19.10.2022 v 14:16 | Karma: 39,53 | Přečteno: 2179x | Ostatní

Pavel Hewlit

Americká výchova jako základ konce Čechů aneb Rozmačkaný krabí chlebíček v novém tvaru

Vždycky si uvědomím ony smíšené pocity, jakmile se setkám s rodinkou, kde děti dávají o sobě hlasitě vědět, aniž by právě o tyhle projevy stáli jejich rodiče nebo kdokoli jiný v blízkém okolí.

4.10.2022 v 14:19 | Karma: 38,44 | Přečteno: 1504x | Ostatní

Pavel Hewlit

Pan ministr se pouze ve svém prohlášení spletl (nebo to nevydržel)

A taky že jo – a ruku na srdce, komu se to někdy nestalo, že řekl, co říct vlastně nechtěl, a nechtěl to říct, až když mu někdo jiný řekl, že to vlastně říct nechtěl. Nebo ještě neměl.

26.9.2022 v 13:18 | Karma: 36,68 | Přečteno: 1087x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik