Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nevěřte nikomu nad třicet

Ne, to není moje myšlenka. To jsem si vzpomněl na nápis na tričku, které nosila na fotce skoro před padesáti lety jedna mladinká slečna v Americe. Měla květy ve vlasech a myslela na lásku ve všech jejích podobách.

A já si na ten obrázek vzpomněl, když jsem si pročítal diskuzi pod článkem ohledně návštěvy dalajlámy u nás. Řešilo se v něm, proč se mu nepostaví pódium jako třeba americkému prezidentu. Někdo říkal, že je to proto, že se Jeho Svatost vyjádřila ke spojení spolupráce USA a Ruska, a někdo zase, že důvodem je, jak tuhle říkal, že by se měli ke spolupráci spojit Komanči s kovbojema. Tak kdo ví.

Hodně se v diskuzích mluvilo o vlivu propagandy ohledně celé otázky Tibetu. Zřejmě proto, jak poslední dobou prosakují na veřejnost možnosti, že Tibet nebyl před okupací Čínou tak milý a kouzelný, jak se dlouhá léta prezentoval, ale naopak ukazuje se, že mírumilovní Lámové měli blíž než k osvíceným bytostem k mírumilovným brutálním otrokářům, pod kterými prostý lid trpěl.

Na to jestli je to pravda, vám odpovím, že nevím, nikdy jsem tam nebyl a neviděl jsem to – což uvítají příslušníci názoru Svoboda Tibetu – ale těm bych vzkázal, že tam rovněž nebyli a neviděli, že tomu tak doopravdy nebylo.

Jeho Svatosti si jako filozofa vážím, ale taky si uvědomuji, že ač v sobě třeba skrývá božskou podstatu, stále je starším pánem, a byť není slušné o tom mluvit, stárne a přinejmenším si nebude ve svém učení řezat větev, na níž sedí. Ale rozhodnutí ponechám na každém z Vás.

Pak je tady ta propaganda. A nejen v otázkách Tibetu, v němž zmoudří charismatický Brad Pitt, aby posléze svoji moudrost vtěsnal do o něco víc charizmatického a o nepoměrně víc šílenějšího Taylora z Klubu rváčů. Propaganda je všude, a jak napsal jeden z diskutérů, ta se soustředí na lidi mezi 18 a 30.

A jsme u toho, proč jsem si vzpomněl na tričko, co nosila na svých mladistvých prsou krásná vyznavačka hnutí hippie (prsa která jistě brzy poznala touhu George, Ewana, Lloyda, Bairda, ale i něhu Sheryl, Tabithy a usměvavé Leonory – a to během jednoho večera a následné noci), třebaže ona asi svůj prsní slogan brala trochu jinak.

Hádejte se coby starší s takovým člověkem o něco důležitého (z jeho pohledu) a nedůležitého (z vašeho), a pokud se nedohodnete, nebo vám nakonec nerozbije tlamu, dost možná skončíte, jako bolševik, komunista, socialistická špína, která žije úplně někde jinde.

Tohle jsem zažil na vlastní kůži. Diskutoval jsem s dvaadvacetiletým řidičem, jenž se nijak neskrýval se svým obdivem k Západu a čistou nenávistí ke světové straně druhé. Zápalná šňůra zajiskřila při sledování jakéhosi hokejového zápasu v budce na Palmovce. Jakmile útočili Rusové, už je střílel, prasata komunistický, jakmile se karta obrátila a útočil soupeř, už je taky likvidoval, prasata komunistický. Na otázku, zdali mu nevadí, že mnozí ruští hráči hrají v NHL nijak horlivě nereagoval – naopak mi vysvětlil, že takoví hráči jsou tam dobře hlídaní, aby třeba nebyli špióni.

Pokud si myslíte, že kolega je idiot, gratuluju Vám, jsme na stejné vlně.

Chvilku jsme spolu diskutovali, byť jsem věděl, jak celá záležitost skončí, ale někdy se koukejte, jak je zábavné, když blbci dáte prostor k manévrování. Je to jako byste dali děcku kormidlo od tankeru a poslali ho směrem na soutěsku.

Naše debata skončila, jak podobné debaty s podobnými lidmi končí. Jelikož jsem vyrůstal v komunismu, už jsem jím nasáklý, a nikdy to se mnou nepůjde a lidi jako já by měli držet v nějakém sběrném táboře a ne v tramvaji.  A kdo ví, co jsem za komunismu odporného dělal – což se mi jako myšlenka zalíbilo a hned jsem se ve svých osmi letech viděl jako velitel uranových dolů a napadl mě námět na povídku, než jsem zjistil, že se stalo to, co obvykle, jako že mi ji už někdo vyfouknul, a na seznam literárních nepřátel připsal jméno Raye Bradburyho.

Ale abyste si zase nemysleli, že jakmile minete třicítku, máte patent na rozum (já jsem důkaz). Mám i kolegu čtyřicátníka, který je přesně na opačné straně spektra než mladý kolega. Ten zase nenávidí všechno americké a při hokeji masakruje zase prasata kapitalistická a krvežíznivá, co kdyby nehrála hokej, tak jsou určitě v nějaké cizí zemi, vraždí děti, znásilňují ženy a budují demokracii. Pak něco vyťuká na svém iPhonu a jde jezdit.

Pravdou zůstává, že lid mezi 18-30 se formuje tak nějak nejlíp. Jistě, mnozí by potřebovali, aby se formovali i mladší, a nejen reklamami, ale k tomu se úředníci lidu ještě nedostali. Musí holt začít s mladistvými, a pokud mohu soudit sám za sebe, docela se to i daří.

Ne nemyslete si, já nepovažuji ty mladší za hloupé, jen z mého pohledu za málo zkušené. A někdy je mi smutno, že právě těm mladším v sobě chybí jakási pokora, třeba ze slušnosti – ne přímo pusťte babičku sednout, je stará, protože to se neděje, a mockrát jsem svědkem, kdy ani učitelka puberťáku, vezoucí svoje kuřátka kamkoli, ani sama neřekne, aby Bárta laskavě zvednul zadek a pustil tu paní stojící nad ním sednou, že mačkat mobil se dá i ve stoje. Ne kdepak, učitelka mlčí a sedí taky. Možná si užívá, že může sedět do zásoby, protože až bude starší, už si nesedne, poněvadž ji nikdo nepustí. Nýbrž že chybí morální pokora přirozená.

Ne že by měli mít starší v nějaké vyšší božské úctě – to zase ne, jelikož stát se to, věřím, že toho by zase starší zneužili. Netvrdím, že jsem v tom vymezeném věku byl nějaký vzor slušnosti vůči starším… A houby, víte co, skromnost stranou, byl jsem, a dost možná je to výsledek, kam jsem to dotáhnul. Což je tedy smutný. Ale nevadí. Třeba se ještě zadaří, není všem dnům konec.

(Smutně jsem si uvědomil, proč těm mladým, zblblým světem propagandy, pokora chybí – oni si myslí, že tvrdší lidé bez citu, budou v životě šťastnější, což má něco do sebe, protože lidé bez srdce radost k životu nepotřebují.)

Ale k závěru zpět k Jeho Svatosti. Na tomhle případu ohledně pódia se mi líbí, že dokáží zrát i dospělí lidé, které jen tak nějaká propaganda už neochočí. Pamatuji si, že celkem nedávno jeden vysoce postavený politik brojil v průvodu za svobodu Tibetu proti policejním složkám a byl za hrdinu. A vidíte, teď nějak nic. Jako by ho už Jeho Svatost po volebním debaklu nijak nezajímala. Ačkoli se najdou jiní, které zajímat bude.

Autor: Pavel Hewlit | úterý 18.10.2016 12:49 | karma článku: 20,39 | přečteno: 1198x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Jak ze mě čarodějnice v tramvaji udělala spisovatele

Pokud používám slovo Čarodějnice, nemyslím tím osobu zápornou či vizuálně ošklivou, případně holdující mladistvému lidskému masu na perníku – a ani osobu, která by chtěla škodit.

12.8.2022 v 16:59 | Karma: 25,76 | Přečteno: 643x | Poezie a próza

Pavel Hewlit

Autisté, jejich matky, policisté a velké akce možných prezidentů

Pravděpodobně jste slyšeli o incidentu na setkání pana Babiše s potencionálními voliči a určitými odpůrci – a pokud ne, určitě ještě uslyšíte, protože tohle současná vláda jen tak vyšumět nenechá.

5.8.2022 v 16:19 | Karma: 38,82 | Přečteno: 1283x | Ostatní

Pavel Hewlit

Rozdíl mezi ukrajinskou ženou a mužem

Slýchávám často, že si ukrajinské ženy stěžují na nadávky od Čechů, a co vím já, nadávky nebudou zrovna na místě, protože ukrajinské ženy si zaslouží hodně málo z toho, co si někteří demokraté o nich myslí.

18.7.2022 v 17:02 | Karma: 34,09 | Přečteno: 1431x | Ostatní

Pavel Hewlit

Čtvrtá a další dávka vakcinace aneb Zakupujte vstupenky na prodloužené jízdy kolotoče

A máme to zpátky, milí čtenáři. Některá média nevydržela tlak okurkové sezóny a pustila do světa zprávy o čtvrté vakcinaci.

13.7.2022 v 11:10 | Karma: 35,39 | Přečteno: 990x | Ostatní

Pavel Hewlit

Už brzy začneme problémy Ukrajiny vnímat jako nedávno problémy covidu (se všemi předěly)

Covid – vzpomínáte si ještě? Říkalo se tomu taky pandemie a ta se vyvíjela stejně jako naše názory směrem k ní. Nakonec se proměnila na rýmu.

1.7.2022 v 14:47 | Karma: 28,31 | Přečteno: 799x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Taxikáři říkal, že postřílí několik lidí. Policie u duševně nemocného našla pušky

2. května 2024

Psychiatrický pacient si na internetu koupil tři funkční historické brokovnice a tvrdil, že je...

Odbrzděná dodávka se zmrzlinou vjela do davu dětí, několik je vážně zraněných

2. května 2024  15:55

Na západě Kyrgyzstánu najela během kulturní akce do davu desítek dětí ve věku od 9 do 16 let...

Poslanci mohou jednat i přes noc, ANO a SPD odmítají výpověď bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  15:53

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik