Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Autisté, jejich matky, policisté a velké akce možných prezidentů

Pravděpodobně jste slyšeli o incidentu na setkání pana Babiše s potencionálními voliči a určitými odpůrci – a pokud ne, určitě ještě uslyšíte, protože tohle současná vláda jen tak vyšumět nenechá.

Někdy si říkám, že nemít současná Vláda Babiše nebo Putina neměla by co řešit, jelikož jak se zdá, nic jiného řešit ani nechce.

Zase podotknu, jestli si pamatujete, že celá jejich volební kampaň byla postavená na potřebě Babiše porazit za každou cenu, a udělat tak „Změnu!“. To se nakonec povedlo a nová Vláda dostála slibu, že změna skutečně bude. Co si pod ní představit, to už jsme žel pochopili v kauzách, které dorazily až nečekaně brzy po volbách, a doslova nám životy změnily, a ještě životy změní.

Akce pana Babiše se bez incidentů neobejdou. Je věčnou otázkou, zdali mají odpůrci právo ukázat svoji nevoli, což pravděpodobně mají – ovšem hned se tedy naskytne další otázka, jakou formou se taková nevole najevo dává.

Jak jsem pochopil, nevole se dává najevo všemi možnými způsoby, některými až na hranici morálních zásad (pokud ještě tedy někdo ví, co to jsou morální zásady) – a jak jsem pochopil, jelikož jsou momentálně u kormidla dějin Babišovi oponenti, nevole je povolena ve vší míře. Ne však už tak potírání této nevole.

Dostali jsme se tedy k paradoxu, kdy některé chování je k určité osobě tolerováno, ale stejné chování k osobě jiné by mohlo být trestně stíháno. Na vysvětlenou: pokud nebudu podporovat určitého člověka a budu jej hanit, je to v pořádku – pokud však nebudu podporovat jednu zemi a budu ji hanit, můžu být považován za konfidenta, fašistu, nácka a hrozí mi pokuty a kriminál.

Tohle jenom tak nevymyslíte, tohle musela stvořit pomatená mysl, a navíc na prášcích. Nebo mysl, která ví, že za to něco dostane.

Ale teď ke konkrétním případům.

Je zvláštní, že setkávání pana Babiše s občany se pokaždé neobejdou bez incidentů. Dřív jsem si myslel, že jde pouze o hlas národa, který s osobou pana Babiše nesouhlasí – ale čím víc se stávají tyto incidenty pravidelnějšími, pomalu, ale jistě ve mně zraje jistota, že jsou incidenty vyvolávány uměle.

Jedno pravidlo říká, že čím víc incidentů, tím větší strach oponentů, že dotyčná osoba zvítězí.

Nijak netuším, kdo by měl zájem tyto skandály vyvolávat. Jiné pravidlo říká, že propagandu i tu propagandu většinou dělají ti samí lidé – takže odpovědí by mohlo být hodně. Je zvláštní, že skandály na mítincích jsou vždy dobře zdokumentovány a jejich aktéři jsou zvláštní lidé – jako by se jejich režisér bál, že obyčejný člověk by masy svým příběhem nezaujal, a proto je potřeba do hlavní role charakter zvláštní, až přímo odlišný.

Posledními z aktérů skandálů je policie a autistický chlapec. Je zvláštní, že chlapec se svojí diagnózou vyvíjel, neboť dopoledne se hovořilo o chlapci-školákovi, později o epileptikovi, a až odpoledne se mluvilo o autistickém chlapci, zalehnutém policisty v civilu, poté co se snažil ukrást reprobednu.

Někdo říká, že ji chtěl jenom přenést – ale je to stejné, jako když se kdysi zloděj automobilu hájil tím, že odcizený automobil byl pouze špatně zaparkován na nevhodném místě a obžalovaný nechtěl, aby způsobil nehodu.

Znám autisty. Ano znám. Příští týden už budete mít příležitost se o tom přesvědčit (víc říct nemohu, byla by to reklama). A jelikož je znám a studoval jsem jejich chování, první, co mi na incidentu přišlo zvláštní, že jeho matka jej vzala na setkání, kde se očekává hluk, velké množství lidí a možná právě incidenty – prostě dohromady všechno, co právě takováto osoba skutečně nevyhledává.

Někdo už vtipně pronesl, že matka šla synovi ukázat lháře a zloděje, aby následně syn hned začal krást taky.

 Je věcí dalšího řešení, jak se měla policie zachovat. Už jenom to, že se pan Topolánek na svém účtu sociální sítě vyjádřil o zásahu policie jako o policii sloužící panu Babišovi, je zvláštní. Já myslel, že pan Babiš není ministrem vnitra, ale mohu se mýlit. Taky se nejspíš nemýlím, že opravdový ministr svoji funkci kvůli podobnému incidentu nesloží.

Tenhle incident nám zase ukazuje, v jaké rozdělené době všichni žijeme. Pravděpodobně se měl tento incident řešit tím, že by byl chlapec požádán, aby nic nedělal, aby nekradl, nekřičel, nenadával – a kdyby toho nenechal, za dva dny, až by celá věc prošla komisí, bylo na něj pohroženo ukazováčkem s důrazným tytyty.

Udělat tohle samé někde na akci na podporu Ukrajiny – to jest, že by se tam ukázal někdo, kdo by nesouhlasil, dostal by přes držku od většiny, domů by sotva dolezl, a ještě by se za ním volalo, že si vlastně o to koledoval, tak ať se nediví.

Třebaže bych si myslel taky, že tohle taky někdo režíroval.

Autor: Pavel Hewlit | pátek 5.8.2022 16:19 | karma článku: 38,82 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Pavel Hewlit

Prý mám napsat Putinovi – tak jo, tady to je

Tohle není můj nápad, ale jednoho z diskutérů. On to sice myslel jako vtip, ale i v tom zlomyslném návrhu na moji osobu je kousek pravdy. Nikdo spolu nemluví. Nepíšeme, co bychom chtěli druhému říct.

16.11.2022 v 22:36 | Karma: 33,16 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Ta válka muší bejt, to Vám poudám

Na rovinu – nejsem zrovna nadšený z toho, co se ve světě děje, a hlavně z toho, co se může ještě dít na základě jedné jediné zprávy o vystřelené raketě.

16.11.2022 v 16:19 | Karma: 36,43 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Příběhy o žití upravené smrtí aneb Modlitba góje v synagoze

Knihy jsou různé, a to je něco, co netřeba žádnému ze čtenářů připomínat, a ten, kdo nikdy nečetl, ten tomu neuvěří, dokud si dvě tři nepřečte.

9.11.2022 v 14:45 | Karma: 26,30 | Přečteno: 484x | Diskuse| Kultura

Pavel Hewlit

Tak už jsme ve válce, ale já přesto musím řídit tramvaj

Zachovejte paniku, stejně všechno špatně dopadne – ale ještě to není tak špatné, jak titulek tohoto příspěvku hovoří. Válka není a já řídím.

5.11.2022 v 1:22 | Karma: 44,98 | Přečteno: 6722x | Diskuse| Ostatní

Pavel Hewlit

Půl kila války pro každého, stačí se postavit do fronty

Války jsou smutné, války jsou na prd, války berou matkám děti, války berou všechno, ale je na nich zajímavé, jak se vyvíjejí tam, kde nejsou.

3.11.2022 v 8:34 | Karma: 43,75 | Přečteno: 3675x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 943
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1435x
Třeba nabídnout příběh. Myšlenku. Pobavit, rozplakat, donutit, abyste se podívali na místa v sobě, která se báli navštívit. Třeba.

Případné dotazy na fejetonhewlit@seznam.cz

Seznam rubrik