Staňte se skvělým amatérským stopařem

Támhle se procházela rodinka divokých prasat, u krmelce se byly občerstvit srnky i statný jelen a tudy zase hopkal nenápadný zajíc. Pronikněte do tajemství lesů i luk a naučte se rozpoznávat Stopy evropských zvířat.  

Touha po stopování zvěře je v nás hluboce historicky zakořeněná. Nyní nás však již nepohání potřeba stopovat divoká zvířata, abychom si je opekli na ohni, po stopě nás žene fascinace a vášeň pro vědění. Díky báječné publikaci Stopy evropských zvířat můžete svou touhu po informacích plně rozvinout, společně s neocenitelnou dovedností poznat a rozčlenit jednotlivé příslušníky zvířecí říše podle stop, jež po sobě zanechají.

Stopy evropských zvířat je úchvatná a jedinečná publikace, která by neměla chybět v domácnosti žádného obdivovatele divoké přírody. Mimo hromady cenných rad a tipů, jak se stát dobrým amatérským stopařem, se můžete kochat více než tisícovkou unikátních fotografií, a také kreseb. Na více než 800 stranách se naučíte celou řádku věcí.

Joscha Grolms je německý autor, mezinárodně uznávaný stopař a jeden z mála specialistů na stopy a pohybové znaky evropských zvířat. V této obrovské publikaci se rozhodl podělit o některé svoje dovednosti a představit krásu i kouzlo stopování široké veřejnosti. Autor postupuje pěkně metodicky. Nejprve čtenářům představuje možnosti publikace a jak se v ní orientovat. Pak už se vrhá do návodů, jak číst stopy zvířat, ukazuje úplné základy, zabrousí i do vlastností podloží, v němž se budete při stopování pohybovat. Nezapomíná na spoustu dobrých rad a tipů o výskytu či rozšíření různých druhů, určování stáří stop a stopařskou etiketu, abyste při svých objevitelských výpravách zvěř v její přirozené domovině zbytečně nevyrušili. Až projdete základy, můžete směle přejít k identifikaci a výkladu stop i dalších známek výskytu toho kterého živočicha. Následuje rozsáhlý přehled našich zvířecích sousedů napříč celou Evropou, jejich představení a vysvětlení stop i pobytových znaků, díky nimž si budete jisti, čí území jste vlastně navštívili.

Pokud se s Joschou naučíte doširoka otevřít oči a osvojíte si základní techniky sledování zvěře, stane se každá obyčejná procházka neuvěřitelným dobrodružstvím. A máte-li děti, naučíte je snadno a rychle pokoře i lásce k divoké přírodě, a vyrazit ven do lesa, polí nebo luk se pro celou rodinu promění v zábavnou hru.

Pokud chcete darovat někomu mnoho hodin zábavy a nečekaných zážitků, připište si Stopy evropských zvířat na svůj (nejen) vánoční seznam. Exkluzivní kniha totiž přímo vybízí k tomu, aby ozdobila knihovnu malým i velkým objevitelům a milovníkům přírody za prvním, i tím dalším rohem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | pondělí 27.11.2023 15:07 | karma článku: 0 | přečteno: 114x