Rozhodněte se pro klid

Stres je přirozenou součástí života a moderní doby. Nyní, krátce před Vánocemi a oslavami nového roku se téma stresu může rozhodně objevit. Najděte své silné stránky a naučte se brát Stres jako příležitost.

Stres je s námi od počátku věků. Je hnacím motorem, indikátorem nebezpečí a možností tomuto nebezpečí účinně čelit. Je to biologický fakt, že jakmile se objeví skutečné (ale také domnělé) nebezpečí, náš nervový systém spustí stresový program. Nikdy tedy nedokážeme stres vypudit, protože by to bylo životu nebezpečné, ale můžeme stresové situace mírnit a pracovat s nimi. Jak, to už poradí chytlavá publikace Stres jako příležitost.

Jacob Drachenberg je německý psycholog, bývalý profesionální sportovec a odborník na dobrý i špatný způsob vypořádávání se se stresem. V útlé, ale informacemi nabyté knížce, se dozvíte vše o jeho metodě. Naučíte se snížit na minimum situace, které vám ubližují, vyčerpávají energii, činí vás nešťastnými či dokonce přinášejí nemoci a neduhy. Místo toho se dokážete rozhodnout pro klid a využívat tzv. zdravého stresu ve svůj prospěch. I když tomuto druhu rozhodně v běžném životě neříkáte stres, ale mnohem častěji motivace, nadšení či pozitivní energie.

Co pro vás představuje stresovou situaci? Plný diář úkolů či přehlcenost informacemi? Nutíte sami sebe k neustálé efektivitě a nedokážete jen tak nic nedělat? Nebo jste miláčkem všech, pro ostatní byste se rozdali, ale samotné vás to vyčerpává (a od jiných se vám pravděpodobně nic nevrací)? Zpochybňujete své myšlenky a podceňujete úspěchy? Na základě těchto a dalších podnětů vás možná trápí nespavost, noční můry, zhoršené soustředění, trvalé bolesti hlavy či ještě něco mnohem horšího. Poznejte stresové spouštěče a zkuste je s pomocí knihy Stres jako příležitost obrátit ve svůj prospěch.

Drachenberg shrnul metodu do devíti rozhodnutí, jimiž vás přehledně a jednoduše provede. V každé kapitole najdete poznatky, strategie a dobré rady pro jednotlivá témata. Zjistíte, jaké faktory ovlivňují hladinu stresu a naučíte se je přeměnit na pozitivní vnímání. Ponořte se už během svátků do čtení a hoďte se s autorem do klidu. Postupujte krok za krokem a postavte se stresu zdravě, nenásilně, a především bez stresu. A nezapomeňte, svůj život řídíte sami, takže si do něj nenechte mluvit jinými.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | čtvrtek 21.12.2023 12:47 | karma článku: 5,18 | přečteno: 156x