Milostná vzplanutí, kde by je nikdo nečekal

Strhující příběh těch, kteří nepřestali milovat, ani když se svět blíží ke tragédii. Zlatá dvacátá léta skončila a světem začínají otřásat velké změny. Nastupuje složitá dekáda, ale lidé stále hledají lásku a vzájemnou blízkost.  

Píše se rok 1929. Mladý Jean-Paul Sartre se na první pohled zamiloval do Simone de Beauvoirové a rád by se s ní konečně setkal v soukromí. Ale Simone to vidí jinak a na schůzku pošle místo sebe svou sestru. Herečka Marlene Dietrichová se vrací domů k manželovi, kterého si nezvala z lásky. Pablo Picasso maluje a miluje svou mladou milenku a štětcem zahání nadcházející těžkosti. Klaus Mann bojuje se svým otcem, protože se mu přiznal k homosexualitě. Cole Porter složil svůj velký hit o lásce. Bertolt Brecht slaví premiéru nové divadelní hry a na jaře se navíc žení. Albert Einstein rozvášněně píše své ženě milostný telegram. Vladimir Nabokov tráví s manželkou jejich první skutečnou dovolenou. Tanečnice Josephine Bakerová a italský hrabě Giuseppe Abatino se chtějí v Paříži vzít. Spisovatel Henry Miller se nemůže smířit s faktem, že jeho manželka pozvala do jejich společného bytu svou milenku. V létě se Alma Mahlerová konečně vdá za Franze Werfela. Kola roku 1929 se roztáčejí a s nimi osudy všech zmíněných a mnohých dalších. Jejich životy se vzájemně proplétají i oddalují a kolem víří velké události, o nichž se budou psát učebnice dějepisu. Odhalte malé střípky, z nichž sestává historie, v knize, která je důkazem, že láska si najde svou prostor a čas i v dobách nenávisti.

Láska v časech nenávisti je zábavnou retrospektivní kronikou, která vás provede nelehkým obdobím světové historie. Německý autor Florian Illies si po úspěchu svých předešlých knih 1913: Léto jednoho století a 1913: Co jsem ještě chtěl vyprávět vzal na paškál složitější desetiletí, a sice 1929-1939. Velká válka skončila, svět se postavil zpět na nohy a naučil se slavit mír a svobodu. Jenže končí bouřlivá dvacátá léta a z Německa se začínají ozývat podezřelé zvěsti. Hlasy, které horují za čistou rasu, sílu a nadřazenost jednoho národa, a k moci se dostává nový kancléř, s nímž to asi nebude žádný med. Ale láska si najde cestu i v časech krušných, mezi politikařením a počínající novou, druhou světovou válkou.

Začtěte se do výjimečné historické mozaiky, která je stejně jako předešlé autorovy knihy plná překvapujících souvislostí a informací, které vám o slavných osobnostech oné doby v dějepise rozhodně neřekli. Možná se pozastavíte nad tím, jak a kde se mohli ti nebo oni setkat a co mohli prožít. Že i v dobách ne úplně kouzelných mohla vznikat velká a nadčasová umělecká díla, točily se kvalitní filmy, nad kterými žasneme dodnes, spisovatelé a básníci se nebáli tvořit a hudební skladatelé reagovali na trudnou dobu veselými i nadějeplnými hudebními kusy.

Illies vystudoval dějiny umění, a díky jeho dokonalým znalostem budete mít pocit, jako byste tam s jeho protagonisty přímo byli a prožívali jejich lásky i starosti. Známé i méně známé osobnosti kulturního i politického života na stránkách románu defilují jako na přehlídce, aby vás uchvátily. A pokud někoho z nich nebudete znát, ručím vám za to, že si o něm informace s chutí dohledáte.

Illies je mistr vypravěč a Láska v časech nenávisti je dalším knižním skvostem z jeho pera. Zaujme milovníky netradičně podávané historie a ohromí ty, jež se rádi začtou do milostných příběhů skutečných dějinných osobností.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Herynková | středa 27.12.2023 13:04 | karma článku: 7,42 | přečteno: 145x