Síla soustředění

Soustředění je základem úspěchu v čemkoliv. Chcete být efektivní v zaměstnání, ve kterém máte moc práce? Chcete se naučit cizí jazyk tak, aby jste se snadno domluvili s cizincem? Chcete si rozběhnout nebo rozvinout podnikání? Pomůže vám v tom správné soustředění. Důležité je soustředit se na podstatné věci, které vás mohou posunout k vašim cílům a ostatní nechat na později nebo je vůbec nedělat. Také je umění dělat jednu věc a potom teprve druhou. V dnešní rychlé době se může ten, kdo zvládne udělat více věcí naráz jevit jako „mistr“.

Znáte někoho, kdo při řízení auta vyřizuje telefonní hovory nebo při psaní reportů stíhá chatovat s kolegy? Určitě ano. Je ovšem důležité si říct, že mistr je naopak ten, kdo dělá jen jednu věc a to pořádně. V dnešní době uspěje a přežije těžké časy jen ten, kdo své zaměření nerozmělňuje.

A na co se máte soustředit, aby váš život byl úspěšný a naplněný? Mám pro vás 3 tipy:

Soustřeďte se na své silné stránky

 Od malička nás ve škole vedli k tomu, abychom se soustředili na své slabiny. Říkali nám : „Nejde ti to, tak se tomu více věnuj!“ Opak je ovšem pravdou. Najděte své silné stránky, co vás baví, co vám jde lépe než ostatním a v čem vynikáte. Tyto vaše silné stránky rozvíjejte a můžete si být jisti, že až se objeví správná příležitost pro vás, budete na ni připraveni. Věnujte se svým výjimečným schopnostem, aby lidé, kteří vás znají, o vás mohli říct: „ To je ale třída!“ Uvědomte si totiž, že v dnešní době opravdu uspěje jen ten, kdo je mnohem lepší než většinový průměr. Budete-li se soustředit na rozvoj svých silných stránek, můžete být klidní, protože přečkáte jakoukoliv krizi. Příležitosti vás neminou.

Soustřeďte se na práci či odpočinek a nenechte se rušit

V současném přetechnizovaném světě je mnoho věcí, které nás rozptylují. Důležité je naučit se říkat ne a stanovovat jasné hranice především našim nezbytným společníkům, mezi které patří:

Email – Patříte mezi ty, kteří musí ihned odpovědět na každý email? Stanovte si fixní dobu, kdy vyřídíte všechny příchozí emaily. Pokud potřebujete odeslat email mimo tento časový blok, napište si ho ve Wordu a poté jen odešlete.

Telefon – Telefon je největší vetřelec.Dokáže překazit práci i chvíle volna. Když se věnujete důležité práci nebo relaxaci, vypněte si telefon. Zbavte se zvyku být neustále na příjmu a vyřizovat každý hovor.Uleví se vám a váš život bude více v rovnováze.

Televize – Pokud jste závislí na tom, že přijdete domů a hned zmáčknete tlačítko na vašem televizoru, zkuste po dobu 3 týdnů udělat pravý opak. Nahraďte chvíle strávené u televize čtením knih z vašeho oboru nebo z oblasti osobního rozvoje, poslouchejte hudbu nebo motivační nahrávky, učte se cizí jazyky nebo cvičte či meditujte. Po 3 týdnech budete mnohem šťastnější člověk!

Soustřeďte se na to, čeho chcete mít v životě víc

Chcete mít více peněz? Věnujte se své finanční gramotnosti. Studujte zákony finančního úspěchu. Plaťte účty včas a dělejte to s radostí. Děkujte za faktury, které vám jsou vystaveny a užívejte si ten pocit, že jste schopní je zaplatit. Noste v peněžence 1000Kč, které nebudete utrácet. To vám dá dobrý pocit a vaše mysl se bude soustředit na to, že peněz máte právě teď dost. A přinese vám to i nadále finanční dostatek.

Chcete mít více času? Zpomalte! Přestaňte spěchat. Uklidněte se. Vnímejte přítomný okamžik, sledujte svůj dech a užijte si chvíli klidu. Na důležitou práci si vyhraďte ohraničený časový blok, kdy vás nebude nikdo a nic rušit. Zaměřte se na ten čas, který máte na práci vyhrazený. To samé udělejte pro chvíle odpočinku. Stanovte si zkrátka den, kdy se budete věnovat jen relaxaci nebo rodině. Sledujte čas volna. Zkuste to a zjistíte, že času je hodně.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pavla Heřmanovská | středa 20.6.2012 10:25 | karma článku: 9,01 | přečteno: 515x