Historie prostředního přechodu pro chodce v pražské Resslově ulici

aneb lidem je třeba nechat volnost k dělání  dobrých skutků než je svazovat pravidly, která je jim dáno od přírody porušovat.  

Minimálně dvakrát denně musím přecházet auty svištící Resslovku - tedy někdy i auty stojící Resslovku. Původně se ulice dala přejít podle pravidel silničního provozu jen na jejích koncích (semafory na nábřeží a nebo podchod stanice metra).  Ale  mně se to jako naschvál nejvíc hodí přesně uprostřed. Když jsem měla pocit, že mám odvážný den a k tomu, když nastal okamžik „O“, což znamená, že auta  směrem od Karláku stála v koloně na  červenou semaforu na  nábřeží, auta z nábřeží  byla odjetá a nová várka stála taky na tu červenou na nábřeží, tak se s trochou štěstí dalo přeběhnout a ušetřit čas, který zabralo docházení na semafory.

Po čase někdo hodně chytrý a všímavý postavil na mém potřebném místě přechod pro chodce. Zatím bez semaforu a já si připadala jak v Jiříkově vidění, protože auta se najednou začala předhánět,  které mě pustí přejít. Já zvyklá počkat na okamžik O, kdy je toto místo na  dvě – tři minutky volné a uzpůsobené k přejití, si vychutnávala rytířství řidičů, kteří s úsměvem zastavovali a dávali chodcům  možnost bezpečně přejít přes přechod. No idylka netrvala dlouho. Za nějaký čas  na přechod přibyl semafor a najednou tudy asi začali jezdit jiní řidiči, protože místo soutěžení v tom, kdo zastaví a umožní chodcům přejít, tak začali závodit v jiné disciplíně a to, kdo projede na červenou – a tedy rozuměj na chodcovu zelenou.

Nejsem proti semaforu, má tu své opodstatnění – stejně jako policisté kolem osmé hodiny ráno, protože je zde několik škol včetně základní, a je třeba dát přecházení řád. Ale jen mě překvapilo nebo spíš se mi potvrdilo, že lidem je třeba nechat volnost k dělání  dobrých skutků než je svazovat pravidly, která je jim dáno od přírody porušovat.  Takže já  jsem teď při přechází Resslovky ještě pozornější, protože spoléhat se a to, že mám na semaforu zelenou se rovná poznat jak bolí setkání s plechy účastníka závodu v porušování předpisů.

 (foto staženo z www. jadrny.com)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marie Heřmánková | pátek 25.1.2008 9:34 | karma článku: 13,65 | přečteno: 1323x
  • Další články autora

Marie Heřmánková

Jak jsem potkala úchyla

10.9.2018 v 8:21 | Karma: 22,07

Marie Heřmánková

Knedlíková charita

3.9.2016 v 17:00 | Karma: 19,27