Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Upečte si kváskový chleba

Stala jsem se "uživatelem kváskové sítě" a rozhodla jsem se péct domácí chleba a podělit se s případnými zájemci o další zkušenosti.

Stala jsem se "uživatelem kváskové sítě" a rozhodla jsem se péct domácí chleba. Péct si vlastní chleba jistě v roce 2013 je jistě pro většinu lidí pro zasmání, věřím, že většina lidí mě bude mít za blázna, ale moje rozhodnutí utvrdil záběr v televizních novinách, kdy nějaký pán po zakrojení do chleba přepůlil myš. Na odkazuwww.pecempecen.czse najde vše užitečné a zájemci o tyto tradiční pekařské metody mohou nastudovat odkaz, vyhledat si v kváskové mapě hodného člověka, který vám dá  kvásek - a hurá na to.

Jestli si myslíte, že se za kvásek platí, tak převážně ne - dárci jsou totiž hrdí na to, že si kvásek rozdávají, berou maximálně dary typu 1 vajíčko a podobně. :-) Pokud kliknete na špendlík v mapce, objeví se vám dárce včetně jména, jakým svůj kvásek pojmenoval, stáří kvásku, původu vzniku a čím "byl krmen" a to, co máte přinést, když si pro něj jdete. Třeba můj kvásek vznikl již v roce 2009 a jmenuje se Josefina Baker.

 Jelikož jsem se bavila s několika známými a vesměs se lekli toho, že je to pracné a nemají na to čas, dovoluji si již zcela vyčerpané rady a porady na výše uvedeném odkazu doplnit o radu pro extrémně časově vytížené osoby jako já, jak na to. Příprava zabere opravdu pár minut (řekla bych celkem tak maximálně 5). Výsledkem sice nebude chleba s kůrkou, ale chleba chuťově velmi dobrý, bez myší, který vždy vykyne a přijde na velmi směšnou finanční částku. A byla jsem požádána pár známými, abych napsala polopatický návrh, jak chleba upéct, což mě inspirovalo k tomu, pověsit ho rovnou nejdříve na svůj osobní facebookový pr

Co k tomu potřebujete?

Základ je, abyste také propadli kváskovému šílenství a abyste si sehnali kvásek. Pokud se rozhodnete pro mou metodu minimální pracnosti (a oželíte tu skvělou popraskanou kůrku typického českého chleba), získáte chleba ve tvaru nádoby z vaší domácí pekárny. Já používám pekárnu Moulinex XXL, která se vyznačuje tím, že je relativně tichá a utáhne i těžká těsta, což zajišťují dva háky a příkon 800 W. Má 14 programů, z čehož v praxi člověk používá jeden :-), avšak má jeden velmi užitečný, který se nazývá "kynuté těsto. Právě ten můžete použít, pokud se rozhodnete péct typický bochník s kůrkou s těstem kynoucím v ošatce (těsto si v ní necháte jen zpracovat a vykynout a zbytek doplácáte a upečete ručně v běžné troubě, viz další pokračování na www.pecempecen.cz nebo níže zkráceně ode mně). Těsto můžete samozřejmě zpracovávat i ručně, ale nepředpokládám, že by na to měl někdo, kdo toto právě čte, čas.

Celé pečení je založeno na jedné důležité věci: udržování kvásku při životě. To znamená, že musíte alespoň jednou za 7 dnů upéct chleba. Můžete ho upéct i dříve, ale 7 dnů je maximální doba, kdy kvásek lze nechat v lednici, aby vám neodešel do věčných lovišť. Pokud nemáte čas nebo chuť na chleba, stačí ho jen jednou za 7 dnů "nakrmit"  moukou a vodou, nechat 13 - 16 minut vykvasit, odebrat 2 lžíce do nádobky do lednice a zbytek vyhodit. Proč ho ale vyhazovat, když jen dalších pár minut stačí k tomu, abyste získali za pár korun chleba, který konkuruje supermarketovým chlebům plných chemikálií, co ztvrdnou a zplesniví za dva dny. Stačí jen, abyste si udržovali svého kváskového "Tamagočiho" při životě, na což vám stačí běžná lednice a menší kelímek nebo sklenička s víčkem.

Můj rychlonávod na chleba alá sendvičák :-)))

1) Vezmete z lednice kvásek, dáte ho do větší mísy a rozmícháte s 200 ml studené vody a 150 g hladké pšeničné mouky. Rozšmrdláte to vše vařečkou na řídkou kašičku (hustota připomíná řídkou jíšku či miminčí h....nko :-), mísu zabalte folií na potraviny a nechte v místnosti při pokojové teplotě. Pracnost: podle rychlosti Vašeho šmrdlání...já mám rekord asi 1 minutu. Kvásek nechte kynout 13 - 16 hodin, postavený s miskou na kuchyňské lince.

2) Poté asi dvě polévkové lžíce dejte do umyté nádoby s víčkem a umístěte v lednici na příště.

3) Zbytek vyklopte do pekárny, přidejte 200 g žitné mouky, 300 - 350 hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli a asi 200 ml vody. Stiskněte tlačítko na vyrobení chleba (podle návodu vaší pekárny). Toť vše. Pracnost pár minut. Pro chuť můžete přidat 1 - lžičky drceného kmíinu.

Pomůcky: domácí pekárna, váha, mísa, měchačka nebo lžíce. Výsledek: voňavý chléb, co vydrží několik dnů, bez příměsi chlupů, chemikálií, hmyzu a myšáků.

Orientační finanční náklady:

Žitná mouka se dá kilovka koupit do 20 korun. Hladká pšeničká mouka se dá koupit do 10 korun. Žitná vám vystačí na 5x, pšeničná cca na 3x.  Podle testů pekárny Moulinex XXLvyjde pečení chleba asi na 1,50 Kč. Cenu vody a soli nepočítám :-)

Doporučení: upečený chleba nestrkejte do igelitového pytlíku, ale zabalte utěrkou a uchovejte nejlépe na ošatce.

 

A ještě doplňuji verzi bochníku s kůrkou:

(je více vykynutý, lepší, prostě klasický chleba)

Vykynuté těsto (pro zpracování těsta a kynutí je dobré použít pekárnu Moulinex XXL, program č. 13 kynuté těsto nebo jakoukoliv jinou pekárnu, která tento program umí, eventuelně i kuchyňského robota, který má funkci hnětení těsta...rozdíl - robot oproti pekárně nehřeje, tudíž to pomaleji kyne...) dáte na vál s moukou, zpracujete do bochánku, podlouhlého bochánku atd. dle tvaru ošatky. Ošatka se vysype žitnou moukou (hodně, aby se těsto nepřilepilo). Do ní se vloží těsto. Nechá se kynout co nejdéle, klidně i 5 - 6 hodin). Místo ošatky se dá použít jakýkoliv košík na pečivo, teoreticky i z plastu, ale je třeba do něj dát utěrku a tu pomoučit. Pak se to vyklopí na plech s pečícím papírem. Na spodní dno trouby dát plech nebo kastrol s asi 3 cm vody.

Důležitá informace: CHLEBA SE NEPEČE S OŠATKOU!!!! ano, skutečně jsem byla na toto několikrát tázána :-)

Chleba se z ošatky vyklopí na pečící papír na plech. Pozor - vyklápějte těsně před tím, než ho budete dávat do rozpálené trouby, jinak se vám rozplácne.

Zapnout troubu, rozpálit na 250 stupňů, dát tam pech s chlebem, péct 10 minut, pak otevřít troubu (pozor vyletí pára), chleba potřít vodou nebo ideální je pořídit si rozprašovač na kytky (někdy to bývá jako příslušenství žehlících prken, lisů či žehliček - podobné jako je třeba u různých postřikovadel pro domácnost - ty ale po použití chemikálií určitě nepoužívejte. Zavřít troubu, snížit teplotu na 180 - 190 stupnů, péct asi 50 minut. Během pečení troubu několikrát otevřete nastříkejte vodu rozprašovačem nad chleba a rychle troubu zavřete. V troubě musí být pořád vlhko. Prvních 10 minut se dělá kůrka (250 stupňů) a zbývající minuty pak chleba dopékáte... pokud nebude v troubě vlhko, pak bude tvrdý jak cihla.

Další tipy na kůrku: pokud nechcete vzorkovanou kůrku s moukou, nechte kynout těsto v ošatce na utěrce, překlopte na plech a během pečení potírejte osolenou vodou. Pro tvrdou lesklou kůrku lze přidat rozšlehané vajíčko (jako když se dělá vánočka). Na vajíčko můžete dále nasypat třeba kmín, sezam, slunečnicová semínka atd. Pokud chcete nahoře rozšklebený pecen, před pečením ho nastříhněte nůžkami buď do hřebene nebo do kříže.

Toto jsou moje tipy, pro preciznější návod vlezte na www.pecempecen.cz.

Srovnání obou chlebů: lepší je kynutý v ošatce s kůrkou, protože déle kyne a výsledkem je prostě klasický český voňavý chléb, s kůrkou. Ale může se stát, že ho budete mít tvrdý, nedopečený atd.  Kompletní zpracování v pekárně je minimálně při počátečních pokusech sázka na jistotu, nenadělá to binec v kuchyni a trvá to opravdu několik minut, které nepřesáhnou dobu, kdy byste šli chleba koupit.

Chyby proč je chleba (pecen) nepovedený

- je moc placatý  a) těsto příliš řídké, b) pečeno na špatnou teplotu

- chleba se drobí - těsto je moc husté

- chleba má moc silnou kůrku a) špatná teplota, b) málo vlhčený

- chleba je uvnitř syrový a) špatná teplota, b) možná vaše trouba víc peče a je potřeba snížit ve druhé fázi teplotu    (pro test použijte během pečení špejli zapíchnutou do chleba, zda se těsto maže

- chleba nejde vyklopit z ošatky a) kynul moc dlouho, b) špatně vysypaná ošatka

- chleba hoří - pečete ho s ošatkou :-) :-) :-)
Tak a zbývá už jen něco k tomu chlebu :-)      

Autor: Jana Henychová | neděle 24.4.2016 9:00 | karma článku: 14,73 | přečteno: 667x
  • Další články autora

Jana Henychová

Zalévání květin podle manuálu

Mám kolegyni, která je přímo milovnicí květin. Zato já – darmo mluvit... A jak to dopadá, když kolegyně odjede na dovolenou?

4.9.2018 v 15:48 | Karma: 17,73 | Přečteno: 522x | Diskuse| Společnost

Jana Henychová

Jak poznat seriozní spolek na ochranu zvířat?

Co je to vlastně Spolek na ochranu zvířat? Většinou nějaké občanské sdružení, které se stará o zatoulané kočičky a pejsky. Jak dalece se ale o ně starají a jak dalece rozhodují o jejich dalším osudu? Moje dnešní zkušenost...

22.8.2018 v 19:09 | Karma: 12,39 | Přečteno: 278x | Diskuse| Společnost

Jana Henychová

O rohlíčcích, které se nejí

Je libo rohlíčky skořicové barvy ve tvaru pracen? Dejte si! Jen si dejte! Nabídněte si! Dejte ale pozor, abyste nesnědli něco, co se nejí...

18.5.2018 v 19:23 | Karma: 16,54 | Přečteno: 719x | Diskuse| Společnost

Jana Henychová

OPOSLECHNUTO: Směrnice na flešce

Jedu si takhle metrem a vedle mě stojí dva, předpokládám, kolegové, tvářící se děsně důležitě - prostě "kancl", řešící při cestě z práce hlasitě pracovní problémy... Věnováno všem ajťákům :-)

22.2.2018 v 15:11 | Karma: 22,96 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Společnost

Jana Henychová

Byla nebyla jedna disketa...

Když jsou ty volby, napadlo mi pustit k dobru jednu pradávnou historku. Pracovala jsem tehdy v nejmenované instituci a spolupracovali jsme často s vedením. Jelikož jejich sekretariát byl pro okrasu, na práci volali často nás...

12.1.2018 v 11:37 | Karma: 21,38 | Přečteno: 923x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval vedení strany a na...

Na Prachaticku se zřítil paraglidista, na louku spadl asi ze třiceti metrů

30. dubna 2024  11:52

K nehodě paraglidisty vyjížděli v pondělí záchranáři k obci Kahov poblíž Prachatic. Muž se zřítil...

Strach před africkou diktaturou a boj o důchody. SOCDEM slavila Svátek práce

30. dubna 2024  11:44

Zástupci sociální demokracie (SOCDEM) se v úterý společně s odboráři sešli na Střeleckém ostrově v...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1743x
Ferda Mravenec - práce všeho druhu :-)

Seznam rubrik