Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ženy s vykotlanou duší

Máte-li vykotlaný zub, může vám pomoci plomba. A když ani plomba nic nezmůže, přijde na řadu korunka. Ale co v případě vykotlané ženské duše?

Motto "Hoře si ze srdce vykliď a drž si od těla zlo, vždyť mládí a úsvit jsou pomíjivé." (Kazatel 10  - 12, 12.10)

Láska. Potřebuje ji v životě každý. A láska má především být svoboda a přijetí, protože když se jich nedostává, těžko se dá hovořit o lásce. Když partner není schopen dát své partnerce svobodu, když ji nepřijímá takovou, jakou je, a chce ji převychovat k obrazu svému, o žádnou lásku se nejedná. Jde o manipulaci v kombinaci s despotismem. Manipulátor vyvolává ve své oběti pocit strachu a pocit viny, což jsou pocity neslučitelné s láskou.

Domácí násilí nebo také týrání. Může být fyzické nebo psychické. Psychické je mnohem horší, protože není na první pohled viditelné. Psychicky týraná osoba může navenek působit bezproblémově, psychicky týraná osoba se může naučit hrát svou roli spokojené manželky, jíž se neděje žádné příkoří. Manipulátor si rád vybírá ženy s nízkým sebevědomím. Ale i žena sebevědomá může ztrácet na své sebejistotě, ocitne-li se v rukou někoho, kdo to s ní umí. Kdo to s ní umí natolik, až ji zničí. Až se z ní vytratí radost, sebevědomí a naopak se v její duši usídlí strach, nejistota, až se její duše stane vykotlaným zubem. A k lékaři se nejde.

Vezměme si příklad paní Rybářové. Je již v důchodu a je týranou ženou. Od svých osmnácti let, kdy se seznámila se svým budoucím manželem. Do té doby sršila optimismem, ráda se smála, měla ráda společnost, věřila si. Ale s Rybářovým vstupem do jejího života se vše změnilo. Zprvu si to vůbec neuvědomovala, domnívala se, že jsou to vše projevy lásky ze strany jejího milého. Nedocházelo jí, že se stala myší, jež skončí v útrobách vyhládlého hada. Cesty úniku nebylo.

Rybář cele převzal vládu nad životem své choti. Začalo to zákazy. Zákaz styku s vlastní rodinou, rodiči a sourozenci. Zákaz chodit do práce. Zákaz styku s kamarádkami. Je až nepochopitelné, že jej žena ve všem uposlechla. Měla z něj strach? Cítila se provinile, když jí neustále předhazoval, z jaké rodiny pochází? Nebo se časem stala apatickou?

Člověk by řekl, že se v důchodovém věku může zklidnit, že to, co mu dříve vadilo, už bude přehlížet. Ale ne v případě starého Rybáře. Jeho manželka už pozbyla jakékoli své identity, ztratila veškerou víru v sebe samu, ve všem se naučila svého muže poslouchat. Co jí ještě bylo lze vzít? Když zpřetrhala vazby se svými sourozenci, když ze svého života vyloučila veškeré kamarádky, o kolegyních se nedá hovořit, protože téměř po celý svůj život strávila v domácnosti. O koho ji ještě připravit, aby byla po ruce jen svému choti. O vlastní děti. O dva syny, mezi něž vrážel starý Rybář klín natolik, že i oni se přestali navštěvovat. I ve vlastních dětech viděl starý Rybář potencionální rivaly, vždyť on si svou ženu vzal jen z toho důvodu, aby nemusel vařit, uklízet, aby mu byla k dispozici každý den. A odrostlé děti jej mohly ohrozit.

A tak Rybářová vzdala i své děti. To, co jí o nich manžel namluvil, přijala. Že mají špatné geny, že ani jeden z nich nemá geny Rybářovy, ale jejich genetické vybavení pochází od jejích rodičů. A ti byli veskrze špatní, proto bylo nutné s nimi ukončit jakýkoli styk.

Je až obludné, jakých rozměrů může dosahovat domácí násilí. To psychické. Že týraná osoba zpravidla ztratí své veškeré sebevědomí, svou veškerou jistotu a uvěří, že je vinna v plném rozsahu. Že může být vůbec ráda, že si ji někdo vzal. Ona tomu věří a neusiluje na tom nic změnit. Její duše je jak vykotlaný zub, jemuž ani plomba či korunka nepomohou. Jedině jej vytrhnout, a tak ukončit jeho bytí. Ale co s vykotlanou duší? Zde každá rada drahá...

Autor: Helena Vlachová | neděle 8.10.2017 7:29 | karma článku: 18,28 | přečteno: 651x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Vánoce na Zanzibaru

V dnešním blogu bych chtěla napsat o tom, jaké to je, když se rozhodnete strávit dovolenou na Zanzibaru. Hned v úvodu chci předeslat, že se tento ostrov do člověka zapíše nezapomenutelným, mocným dojmem.

5.1.2024 v 14:06 | Karma: 17,80 | Přečteno: 594x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Cesta do Afriky přes Bratislavu

Letět na Vánoce na Zanzibar, takové nabídce CK nelze přece odolat. Nač se lopotit se smažením kapra, sháněním dárků pod stromeček, když se dá jednoduše zmizet po francouzsku a ocitnout se v opravdové exotice.

3.1.2024 v 7:11 | Karma: 16,23 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O situaci v českém školství

I když jsem nikdy nesouzněla s komunisty, jedno jim upřít nelze. Pomineme-li jejich ideologii, bez níž se socialistické školství nesmělo obejít, úroveň školství byla tak vysoká, že se k nám jezdili inspirovat ze západních zemí.

2.12.2023 v 15:29 | Karma: 24,38 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O zkušenosti s rumunskými Romkami v Oslu

Když jsem nedávno navštívila svého syna v Norsku, stalo se mi toto. Jednoho dne jsem vyrazila na procházku a narazila jsem tam na skupinku mladých žen.

31.8.2023 v 17:45 | Karma: 39,60 | Přečteno: 2476x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Muži pod palbou

Myslím si, že být mužem v dnešním světě není nic záviděníhodného. Současná doba odmítá tradiční mužskou roli, již se snaží dle mého soudu převzít některé zamindrákované ženy, z čehož plyne, že se svět zbláznil.

29.8.2023 v 15:42 | Karma: 23,20 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,51
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik