Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzala bych Andreje Babiše za slovo

Vítězství hnutí ANO v letošních volbách je diskutabilní. Stalo se nejsilnější politickou stranou, nicméně většinu hlasů v PS nezískalo

Motto "Je ctí muže upustit od sporu, kdejaký pošetilec jej však rozpoutává." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 20.3)

Stále to na naší politické scéně vře. Chápu politické strany, jež odmítají vytvořit koalici s někým, kdo bude mít ve svém vedení někoho, jenž čelí obvinění z možného podvodu. Tím, že by se některé strany rozhodly pro koalici s hnutím ANO, zklamaly by své voliče. Protože ti je volili právě z toho důvodu, aby oslabili vliv hnutí ANO. Už Tomáš Garigue Masaryk ve své době vyslovil názor, že problém dneška není problém politický či hospodářský, problém dneška je problém mravní. A tuto myšlenku by si měli opakovat všichni, politiky nevyjímaje. Někteří z nich mají v této oblasti rezervy vskutku velké a vrhají tím nepěkný stín na pověst naší země.

Aby se situace v naší zemi zklidnila, viděla bych to následovně. Možný podvod pana Babiše vyšetřuje evropská komise OLAF, proto bych si počkala na výsledky jejího šetření. V případě, že by komise zjistila, že se Andrej Babiš skutečně dopustil podvodu, pak by z toho musel pro sebe vyvodit důsledky. Vzdát se své politické funkce a vrátit do rozpočtu EU peníze zpět. Vždyť jak by k tomu jiné země přišly, kdyby viděly, že v České republice zmizely někomu miliony do vlastní kapsy. Povinností pana Babiše bude v případě zjištění podvodu, aby hlavně očistil jméno naší země. Počkejme tedy, jak dopadne šetření.

Pan Babiš říká, že chce do nové vlády dosadit odborníky. Mně samotnou zajímá školství, neboť jsem v něm strávila mnoho let a mohla sledovat, kam tento rezort spěje. Že mu zejména sociální demokracie zasadila nepěkné šrámy, ví snad každý. Školské odbory volají po zvýšení mezd, tomu bych nebránila, ale určitě bych si kladla určité podmínky. Nevím, nakolik je veřejnosti známé plýtvání peněz ve školství. Neuvěřitelné, jak to někteří ředitelé škol vedou. Vzhledem k tomu, že porodnost nestoupá, měly by se zrušit některé nadbytečné základní a střední školy. Proč otvírat třídy, v nichž není počet žáků ani deset. Že tomu tak není? Divili byste se, ale opravdu takové třídy existují. Tím, že by se některé školy zavřely, byli by někteří učitelé propuštěni a v rezortu by zůstaly peníze. A to nemalé. Nový ministr školství by měl v prvé řadě zmapovat situaci našeho základního a středního školství a snažit se optimalizovat celkové náklady škol. V tomto směru jsou v rezortu velké rezervy a není možné cpát peníze někam, kde nejsou racionálně využity. Máme příliš mnoho středních škol, které ale žádnou střední školou nejsou, kvalita studentů je slabá, mívají velké problémy s maturitou. Je zapotřebí posílit učňovské školství. Českým školám chybí konkurenceschopnost, je to dané právě tím, že v polistopadové době vzniklo mnoho nových škol, jež jsou nadbytečné. Žáci základních škol jsou si jistí, že se dostanou na střední školu, protože dnes většina středních škol opravdu vezme každého. Každý student je zdrojem peněz pro školu. Snížením počtu škol by prospělo tomu, že by ze škol mizela organizovaná lenost, žáci i studenti by se museli více snažit. Posílila bych disciplínu na školách, protože ta je naprosto na místě. Jedině přísnou kázní se člověk může dobrat dobrých výsledků. Aby učitel musel ustupovat rozjíveným a nevychovaným dítkům, se musí stát minulostí.

Opravdu beru Andreje Babiše za slovo. To, že tvrdí, že kauza Čapí hnízdo je účelová. Počkejme si na výsledky šetření evropské komise a uvidíme, zda je mu možné uvěřit. Beru jej i za slovo v tom, že do vlády dosadí odborníky. Budeme doufat, že dokáže zvýšit prestiž českého školství, v němž už nebudou peníze mizet a nebude jimi nesmyslně plýtváno. Pan Babiš má vše ve svých rukou, nechť tedy koná. 

Autor: Helena Vlachová | neděle 29.10.2017 7:18 | karma článku: 25,22 | přečteno: 1458x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Žena ve věku 60+ i víc

Když váš věk končí na "sát", neznamená to, že váš život skončil, že byste měli trénovat skok do rakve

28.8.2023 v 16:43 | Karma: 22,40 | Přečteno: 983x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Necítím se v naší zemi bezpečně

Ať si kdokoli říká, že jsme bezpečnou zemí, musím mu oponovat. Domnívám se, že jsme zemí zlodějů různého kalibru, jsme zemí, kde se pohybuje dost velké množství lidí pod vlivem drog, kteří tu páchají trestné činy.

24.7.2023 v 7:38 | Karma: 26,19 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O seniorce z Ukrajiny a žebravé matce z České republiky

Mnohdy přemýšlím o tom, o čem bych měla psát, ale stačí vyjít mezi lidi, příběhy se pak píší samy. Jako třeba první den mých prázdnin.

4.7.2023 v 4:56 | Karma: 25,21 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Jak jsme cestovali s rodiči

V dnešním blogu napíšu něco o tom, jak jsme cestovali s rodiči. Byly to doby vlády soudruhů, výběr zahraničních cest byl proto značně limitován, ale dalo se.

2.7.2023 v 8:31 | Karma: 22,46 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Setkání se stařenkou

Myslím si, že jako národ nepatříme mezi chladné a necitelné typy. Avšak do naší mentality bych nezařazovala většinu politiků - bývalých či současných. Myslím si, že nejsme hluší ani lhostejní k těm, kteří pomoc potřebují.

25.6.2023 v 18:03 | Karma: 18,91 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,58
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik