Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Všude dobře - v cizině nejlépe?

Moje kamarádka má dceru Lenku a ta se provdala do Japonska, kde se jí narodili dva chlapci. Zlomový rok pro ni i pro její rodinu znamenal 2011, kdy Japonsko zasáhlo zemětřesení

Motto "Hle, slzy utiskovaných, a oni jsou bez utišitele, jejich utiskovatelé mají v rukou moc, a oni jsou bez utěšitele." (Kazatel 2 - 3, Úděl utiskovaných, 4.1)

Moje kamarádka má dceru Lenku, ta se po vysoké škole provdala do Japonska. Narodili se jí dva chlapci a snad by její život plynul bez problémů daleko od domova. Jenže přišel rok 2011 a Japonsko postihlo silné zemětřesení. Pro Lenku to bylo něco, co zažívala poprvé. Země se několikrát za den otřásala o síle devíti stupňů Richterovy stupnice. Tato zkušenost ji poznamenala natolik, že už nechtěla nadále v Japonsku setrvávat, začaly ji trápit fobie, že se vše bude opakovat. Nakonec se s manželem rozhodli, že půjdou žít do Čech.

Návrat domů do Čech neznamenal pro rodinu nic příjemného. Hlavně pro Lenčina manžela, který mluvil jen japonsky a anglicky. Synové si museli zvykat na naprosto odlišné prostředí. Pomáhala jim Lenčina matka, ale ani ta nebyla všemohoucí. Nastal problém se zaměstnáním a umístěním chlapců do školky. Protože rodina nežila v hlavním městě, sehnat práci na severu Čech nebylo jednoduché. Nakonec se Lenčinu manželovi podařilo získat místo v japonské restauraci v Praze. Říkám japonská restaurace, ale jejím majitelem je Číňan. Lenčin muž byl rád, že má nějaké místo, musel se smířit i se skutečností, že nedostal žádnou pracovní smlouvu a musel se spoléhat na to, že bude dostávat měsíčně dvacet tisíc na ruku. Aby mohl pracovat v Praze, musel si platit i podnájem, což není nic laciného. Nicméně se do práce pustil s vervou, jež je Japoncům vlastní. Pracoval dvanáct až čtrnáct hodin denně, a když nastal den výplaty, pobral pouhých šest tisíc. Nemusím se ani vyjadřovat k tomu, jak byl rozčarovaný, nicméně to zkusil ještě jeden měsíc v naději, že slíbených dvacet tisíc dostane. Ale i následující měsíc se odvíjel stejný scénář. Šest tisíc na ruku. To už vzdal a odmítl pracovat v takových podmínkách.

Jak nakonec skončila Lenčina rodina? Vydrželi u nás rok a půl, a když viděli, jak se u nás žije, vzdali to a odstěhovali se do Anglie. Lenka, i když je Češka, by se nikdy domů nevrátila. Její vlast se jí stala noční můrou, má na ni ty nejhorší vzpomínky. Způsob, jak s ní i jejím mužem, jehož si pletli s Vietnamcem, jednali na úřadech, byl dostatečně odstrašující, aby odešli. Bude raději žít jako cizinka v Anglii, kde se jí žije mnohem lépe, než aby v ní narůstala nová fobie z toho, co u nás se svým mužem i dětmi zažívali..

Můj syn také pracoval několik let v gastronomii v Čechách a zažíval podobné. I když pracoval v luxusních pražských restauracích, to, co se děje v podhoubí těchto provozoven, má hodně daleko ke slušnosti. Někdy člověk dostane smlouvu, někdy ji nedostane. Majitelé těchto restaurací nechtějí platit za své zaměstnance odvody do státního rozpočtu, proto tam kvete černota, šedá ekonomika. Je to v podstatě páchnoucí žumpa, které se daří, protože nikoho v našem státě nezajímá, jaké jsou pracovní podmínky v pohostinství. A myslím si, že to neplatí jen o pohostinství.

Vůbec se nedivím našim lidem, když ze země odcházejí, protože se nedokáží ztotožnit s tím, co se v práci na některých pracovištích odehrává. Zákoník práce není dodržován, stěžovat si nemá ani cenu, protože zbohatlíci mají dlouhé prsty a jen tak někdo na ně nemá. Než plýtvat energii s takovými je opravdu lepší vycestovat do zahraničí a tam se pracovně realizovat.

Když vidím, že restaurace a hotely hledají nové pracovní síly, říkám si, dobře vám tak. Jen si hledejte. Dokud budou lidé hloupí a budou přistupovat na chytráctví chamtivých majitelů pohostinství, nikdy se pracovní podmínky v těchto zařízeních nezlepší. Vše je jen o lidech. V zahraničí nemáme nejlepší pověst, jsme na tom sice lépe ve srovnání s takovou Ukrajinou, ale vyspělé země na nás nahlížejí jako na zemi podvodníků a lhářů. Neříkám, že všichni jsme takoví, ale nepoctivost je u nás velmi zakořeněná. A k tomu předpojatost vůči některým lidem může být tak diskriminující, že mnozí lidé z naší země raději odejdou...

Autor: Helena Vlachová | neděle 6.8.2017 6:44 | karma článku: 22,75 | přečteno: 975x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Žena ve věku 60+ i víc

Když váš věk končí na "sát", neznamená to, že váš život skončil, že byste měli trénovat skok do rakve

28.8.2023 v 16:43 | Karma: 22,40 | Přečteno: 982x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Necítím se v naší zemi bezpečně

Ať si kdokoli říká, že jsme bezpečnou zemí, musím mu oponovat. Domnívám se, že jsme zemí zlodějů různého kalibru, jsme zemí, kde se pohybuje dost velké množství lidí pod vlivem drog, kteří tu páchají trestné činy.

24.7.2023 v 7:38 | Karma: 26,19 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O seniorce z Ukrajiny a žebravé matce z České republiky

Mnohdy přemýšlím o tom, o čem bych měla psát, ale stačí vyjít mezi lidi, příběhy se pak píší samy. Jako třeba první den mých prázdnin.

4.7.2023 v 4:56 | Karma: 25,21 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Jak jsme cestovali s rodiči

V dnešním blogu napíšu něco o tom, jak jsme cestovali s rodiči. Byly to doby vlády soudruhů, výběr zahraničních cest byl proto značně limitován, ale dalo se.

2.7.2023 v 8:31 | Karma: 22,46 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Setkání se stařenkou

Myslím si, že jako národ nepatříme mezi chladné a necitelné typy. Avšak do naší mentality bych nezařazovala většinu politiků - bývalých či současných. Myslím si, že nejsme hluší ani lhostejní k těm, kteří pomoc potřebují.

25.6.2023 v 18:03 | Karma: 18,91 | Přečteno: 657x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,51
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik