Všetci kradnú, iba ja len čerpám

"Všetci kradnú, iba ja len čerpám," byl jeden z transparentů, který mě zaujal na demonstraci na Letné. 

Motto "Běda tomu, kdo hromadí, co mu nepatří. Jak dlouho? I tomu, kdo zástavou zatěžuje. Což tvoji dlužníci náhle nepovstanou, nevzchopí se ti, kteří se třesou strachem? Budeš jim vydán v plen." (Abakuk, Soudy a tresty, 2.6)

"Všetci kradnú, iba ja len čerpám," byl jeden z transparentů, který mě zaujal na demonstraci na Letné. Jestli někdo šířil dezinformace o tom, že lidé za svou účast na Letné byli placeni, dostávali zdarma pití a jídlo, pak je to jen ubohá lež. Ubohá lež těch, kteří v ubohosti sobě vlastní se nevzmůžou na nic lepšího než na šíření nepravd.

V listopadu 1989 jsem se nemohla zúčastnit žádné demonstrace, protože jsem měla malého syna. Informace o tom, co se děje, jsem získávala zprostředkovaně. Ale tentokrát už nemám malého syna a účast na demonstraci na Letné jsem považovala za svou občanskou povinnost. Abych jen neseděla doma, ale abych dokázala svůj názor sdílet i s jinými. Aktivními občany. A že jich na Letné bylo. Sešly se tam všechny generace, ale nikterak na sebe nenarážely. Ti starší si s sebou přinesli něco na sezení, protože vše odstát nebylo pro každého. 

Žádná arogance se nekonala. Ze všech koutů na vás dýchla solidarita a lidská slušnost. Naprosto spontánní a prostoupené sounáležitostí. Žádné bezhlavé stádo, které nedokáže používat svůj vlastní rozum, ale lidé, které jejich vědomí i svědomí nabádá k bdělosti, neboť něco nekalého se děje v Zemi české. A onou nekalostí a nepravostí lze označit všechny kompromitující kauzy současného premiéra. Proto se duch českého národa probudil, aby vyšel. Aby již nemlčel a aby řekl "Stop" Andreji Babišovi. Protože to, co v naší zemi způsobil, už překročilo všechny meze. Není to žádná účelovka ani kampaň proti jeho osobě, jsou to hlasy, volající po nápravě. Tyto hlasy slyšíme nejen u nás, ale přicházejí ze všech možných koutů světa. Svou touhou po absolutní moci si Andrej Babiš vše způsobil sám. A lidé na něj začínají reagovat, objeví-li se někde na veřejnosti. Např. v Liberci, kam se odjel skrýt před demonstrující Letnou, kde se chtěl zúčastnit slavnosti zahájení Olympiády dětí a mládeže 2019, jej lidé vypískali. I na své návštěvě Drážďan narazil na skupinku protestujících proti němu. Lidé totiž nejsou slepí.

Pan Babiš míchá hrušky s jablky, když říká, že vláda napumpovala do lidí peníze a oni nejsou spokojení. Současné demonstrace se netýkají napumpovaných peněz do lidí, v tom se pan Babiš mýlí a svými slovy se snaží odpoutat pozornost od podstaty demonstrací. V nich lidé vyjadřují svůj nesouhlas s tím, že Andrej Babiš čelí nejen obrovskému střetu zájmů, jak o tom píše předběžný audit EK, ale jak vše vypadá, firma Agrofert čerpala neoprávněně dotace EU. O tom všem se už velmi dlouho ví a hovoří, lidé u nás i v zahraničí mlčeli po dlouhý čas, ale tomuto mlčení nastal konec.

Je tristní, že třicet let od Sametové revoluce máme ve své vládě takové představitele, které lze zařadit mezi staré struktury. Lidé spojené s bývalou KSČ, agenty StB. A s takovými je zapotřebí skončit. Jejich účasti v politice už zvoní hrana, současného premiéra nevyjímaje...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | úterý 25.6.2019 5:37 | karma článku: 29,26 | přečteno: 1022x