Vězňům bych mzdy nenavyšovala

Když se někdo ocitne ve vězení, ocitne se tam zaslouženě. Zaslouženě za to, že páchal trestné činy tak dlouho, až musel jít za katr

Motto "Lidé zlí nerozumějí právu, kdežto ti, kdo hledají Hospodina, rozumějí všemu." (Přísloví 27 - 28, 28.5)

Opět pociťuji jisté rozpaky, když čtu, že se vězňům zvýšily mzdy o tisíc korun. Komu z běžné populace se mzda zvýší jen tak pro nic za nic o tisíc korun? To je dosti vysoká částka. Nemohu se ubránit dojmu, že ve volbách začínají být určující trestanci. Bodejť by ne, když české věznice praskají ve všech. A mohou tak tvořit nezanedbatelnou částku voličských hlasů. Samotný počin našeho pana prezidenta působí dojmem, že mu ani tak nešlo vyjádřit své milosrdenství dvojnásobnému vrahu, jako spíš fakt, že se mi vrah může hodit do krámu. Do kupčení s hlasy voličů. A když hovoříme o národním zločinci Kájínkovi, dá se u takového člověka počítat s tím, že má hodně známých. A i jeho známí mohou přispět k tomu, abych opět stanul na Pražském hradě jako prezident.

Podle toho, co nám sdělovací prostředky prezentují, lze usoudit, že životní úroveň českých vězňů ve výkonu trestů není vůbec špatná. Dalo by se i říci, že může být nesrovnatelně lepší než ta, kterou si byli nebo jsou schopni vytvořit na svobodě. A mohou i pracovat a za svou práci pobírat mzdu. Ta se jim zvýšila o tisíc korun a měla by se i nadále zvyšovat. Zatímco českému důchodci se každoročně valorizuje jeho penze a tato valorizace nebývá vyšší než pět set korun, český kriminálník si vede nesrovnatelně lépe. Důchodce pobírá penzi za svou celoživotní práci, český trestanec si žije ve věznici, kde se mu nevede špatně. Má možnost sportovního i kulturního vyžití, může se i vzdělávat a ještě se mu ke všemu navýší mzda.

Vidím toto jako jistou formu nespravedlnosti. Vězení musí zůstat vězením a podmínky v něm by měly být odlišné od života na svobodě. Aby si trestanec uvědomil, je-li to vůbec v případě recidivistů vůbec možné, že pochybil. A za každé pochybení následuje patřičný trest. Ale zvyšovat vězňům mzdy? To snad ne.

Když už bych měla navyšovat někomu mzdy, navýšila bych raději minimální mzdu. Nebo bych zvýšila důchody. Ale trestanci by měli zůstat trestanci a měli by si odkroutit svůj trest i za cenu toho, že se jim nebudou zvyšovat žádné mzdy...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Vlachová | neděle 23.7.2017 9:05 | karma článku: 16,95 | přečteno: 638x