Trh práce

Naší ekonomice se v současnosti daří, a aby se jí dařilo ještě lépe, jsou zapotřebí nové pracovní síly. 

Motto "Dobře si všímej, jak vypadá tvůj brav, starej se pečlivě o svá stáda, vždyť žádná klenotnice není věčně plná, ani královská čelenka nepřetrvá všechna pokolení." (Přísloví Šalamounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 27.23, 27.24)

Naší ekonomice se vskutku daří, je ale otázkou, jak tomu bude i v budoucnosti. Žijeme přece v kapitalismu, jemuž se recese nevyhýbá. A na to bychom měli myslet, měli bychom si vytvářet rezervy, aby nás příští krize příliš nezasáhla. Mělo by platit pro všechny rozpočty, státní nevyjímaje.

Naše země má nejnižší nezaměstnanost v rámci EU, bojujeme s nedostatkem pracovních sil. Kde získat nové? Určitě by nebylo od věci, kdyby se snížil státní aparát, kde má dojít ještě k jeho navýšení. Všichni víme, jak takový státní úředník vypadá. Nízká výkonnost, jistá forma neschopnosti, nepružnost a hlavně vytváření nových a nových papírů, které nikdo nepotřebuje. S nárůstem státních úředníků bychom se mohli domnívat, že stát chce mít občany prolustrované ve všech směrech. Kdyby se propustili někteří státní zaměstnanci, mohli by získat nové zaměstnání v soukromých firmách. Byla bych pro, aby se ztenčil počet našich politiků, docela bych některé poslala do výrobních provozů, aby poznali, jak chutná tamní chléb o dvou kůrkách.

Určitou možností navýšení nových pracovních sil mohou být lidé ze zahraničí. Nám je nejbližší Ukrajina a Ukrajinci se vyznačují skromností, výkonností, váží si toho, že mohou u nás žít a pracovat. Ukrajinky bývají dobrými matkami, jejich děti jsou vychované a ctižádostivé, musí se učit. Navíc Ukrajinci znají stejně jako my, jak chutná ruská invaze, čeho je schopen bratr z východu. I toto nás spojuje. Jenže vyřízení veškerých náležitostí, aby u nás mohl Ukrajinec pracovat, trvá dva měsíce. V Polsku totéž trvá jeden týden.

Někdo hovoří i o zaměstnávání lidí z Vietnamu, s nimiž máme rovněž mnoho zkušeností. Nedá se jim upřít pracovitost a vynalézavost. Mnozí Vietnamci u nás podnikají, mají své obchody, své restaurace. Pokud jde o jejich kreativitu, někdy v tomto směru porušují zákon. Najdeme mezi nimi takové, kteří mají pěstírny marihuany, někteří z nich mají problémy s placením daní. Ale jinak si myslím, že je vnímáme pozitivně, jejich děti jsou velmi nadané, bývají premianty ve třídě a jejich ambicí je vystudovat vysokou školu. 

Proč nedat příležitost pracovat u nás těm, z nichž nemusíme mít obavy. A to jsou bezesporu lidé z Ukrajiny či Vietnamu. I to mohou být jedny z cest, jak obsadit volná pracovní místa. A z našinců by to mohli být někteří ze státních úředníků, protože máme přeúředníkováno...

Autor: Helena Vlachová | neděle 15.10.2017 7:28 | karma článku: 12,74 | přečteno: 418x