Staré struktury

"Dávám bolševikovi rok, maximálně dva..," slavná hláška z neméně slavného filmu Jana Hřebejka. Tu ve filmu prohlásil Jiří Kodet, scéna z roku 1968. A bolševik tu byl ještě 21 let a je tu stále

Motto "Tak spravedlnost vede k životu, kdežto kdo se žene za zlem, spěje k smrti." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 11.19)

Kdo by nemiloval Hřebejkův film Pelíšky. Hvězdně obsazená komedie s výkony herců, kteří dali filmu nesmrtelnost. Když Jiří Kodet prohlásil, že dává bolševikovi rok, maximálně dva, mýlil se. Bolševik tu byl ještě drahných dvacet jedna let. 

Píšeme rok 2017, a jak vidno, bolševik stále trvá. Mám na mysli naši politickou scénu, jež je totalitními komunisty protknuta. Vzhledem k tomu, že jsme se od nich v polistopadové době neočistili, setkáváme se s nimi v politice. Kolik je v ní bývalých totalitních komunistů? Stálo by za to je všechny spočítat. A protože jsou zvyklí na praktiky předlistopadové, můžeme je označit za staré struktury. Vědí z vlastní zkušenosti, jak jednala vládnoucí KSČ, někteří z nich kolaborovali i s StB. Donášeli, aby z toho měli.

Z úcty k Janu Palachovi a Miladě Horákové nikdy nevolím stranu, jež má ve svém vedení totalitní komunisty. Nelze od nich očekávat nic pozitivního, odmyslíme-li fakt, že oni myslí hlavně na vlastní blaho. S velkým znepokojením sleduji, jakým směrem se naše politika nese, když vidím, že některým voličům je úplně jedno, jaké morální kvality mají předsedové politických stran, a rádi se nechají koupit marketingovými tahy při volebních kampaních.

Velmi mezi našimi politiky postrádám lidi, kteří nikdy nepředstavovali nomenklaturní kádry totalitní komunistické strany, postrádám v politice mladé lidi, kteří jsou s to držet krok s dnešní dobou, s dnešním technologickým vývojem.. Přijde mi až absurdní, že někteří z nás jsou schopni volit stranu s totalitními komunisty. Je to stejné, jako by v sousedním Německu volili politickou stranu, jež má ve svém vedení bývalé fašisty. Fašismus a komunismus jsou si svou zrůdností rovny. Jak dlouho tu bude ještě bolševik setrvávat? Tipuji ještě takových deset až dvacet let...

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 8.6.2017 5:37 | karma článku: 32,87 | přečteno: 2204x