Špatnost charakteru vám nikdo neodpáře

Máte-li příliš velký nos, malé poprsí, tukové polštáře na břiše, přijde vhod plastická chirurgie. Z ne příliš atraktivního člověka se může stát model. Ale co s charakterem, který je špatný?

Motto "Zrádný jazyk nenávidí ty, na které dotírá, úlisná ústa přivodí pád." (Přísloví Šalamounova, Třetí sbírka, pořízená muži Chizkijášovými, 26.28)

Někteří lidé by se byli raději ani nenarodili. Nelíbí se jim na sobě to či ono, platí zejména o ženách. Která z nás nesní o lepším poprsí, štíhlejším pase, krásných nohou. Co nedokázala příroda, může dokázat šikovný plastický chirurg. Vše se odvíjí od vašich finančních možností. Čím více peněz přisunute, tím víc bude plastický chirurg motivovaný udělat něco s vaším exteriérem. Z ošklivek se stávají krasavice se silikonovým poprsím, po němž někteří muži doslova slintají. Někteří ale jen do doby, než zjistí, že se laskají s umělou náhražkou. Toť fyzično.

Přesuňme se k vnitřní stránce člověka, k jeho charakteru. Někdo se narodí s genetickým vybavením anděla, takového člověka má každý rád, protože anděl je anděl. Andělu je vzdálené vše, co by škodilo lidem. Oproti andělu jsou mezi námi tací, kteří mají duši ďáblovu. Od svých předků podědí povahu, s níž jsou na štíru. A jestli si někdo myslí, že geny lze přebít výchovou, toho zklamu. Geny jen tak nelze přehlušit. A tak člověk, v jehož krvi kolují geny zloděje, udavače, intrikána, se bude v životě podle toho chovat. Narodit se s takovou dispozicí a ještě ji během svého života posilovat, je velká tragédie. Ani ne tak pro samotného nositele mrzkého charakteru, jako spíše pro jeho okolí.

Pokud jde o váš exteriér, může pomoci plastická chirurgie. Pokud jde o váš interiér, charakter, jenž je mrzký, tady plastika nepomůže. Chováte-li se v životě jako ničema, zloděj, ocitnete se brzy za branami věznice. Dlužno podotknout, že takový osud potká pouze nemajetné. Na ty náš právní systém pamatuje, těm neodpáře jejich poklesky, přestupky a trestné činy. Ale věc může být naprosto odlišná, je-li zlodějem člověk, jenž má peníze. Mnoho peněz. Proti takovému bývá náš právní systém slabý, neb vše do rukou převezmou šikovní advokáti. Ti za finanční odměnu, jež je stupňovaná podle toho, jaký trest ničemovi hrozí, odvedou velký kus práce. Stejně jako plastický chirurg. Ale je tu jeden velký rozdíl. Zatímco plastický chirurg vylepší exteriér svého klienta, advokát za nemalý peníz vyseká člověka charakteru mrzkého ze všemožných kauz, ale jediné tu zůstává stále. Mrzkost charakteru. A ten vám nikdo neodpáře, za žádný peníz si člověk nemůže koupit čisté svědomí. Možná navenek, když advokáti odvedou dobrou práci. Ale to je jen vnější stránka, za níž se skrývá páchnoucí zhnisaný vřed, plynoucí z ničemností, jichž se člověk se špatným charakterem dopouští. Komu by se chtělo s něčím takovým žít. Málokomu. Raději ve skromném příbytku, ale s čistým svědomím...

Autor: Helena Vlachová | pátek 13.10.2017 6:26 | karma článku: 15,64 | přečteno: 557x