Sociálně vyloučené lokality

Každá doba si vytváří své termíny. Dnes jsme zvyklí používat výraz sociálně vyloučená lokalita, v níž žijí lidé z okraje společnosti. Mně pohled na takové místo vyvolává vzpomínku na starou píseň.

Motto "Chudého nemá rád ani jeho druh, kdežto mnoho je těch, kdo milují bohatého." (Přísloví Šalamounova, Druhá sbírka, 14.20)

Každá doba si vytváří své termíny. Dnes jsme zvyklí používat výraz sociálně vyloučená lokalita pro místa, v níž žijí lidé z okraje společnosti. Mně pohled na takové místo vyvolává vzpomínku na starou píseň. Indian Reservation (Paul Revere a the Raiders), v českém překladu indiánské rezervace.

Přiznejme si, že polistopadové vlády spolu s polistopadovými zbohatlíky nesou odpovědnost za romská ghetta. Neoznačila bych je ghetty, ale rezervacemi, kam byli Romové přestěhováni. A vládní delegace se na ně jezdí dívat, aby viděly, jak se Romům v takovýchto rezervacích na český způsob žije. V čem jsou tyto romské rezervace odlišné od těch indiánských? 

V předlistopadové době nebyli Romové takto hromadně koncentrováni do jiných lokalit. Nedocházelo k tomu, protože byli namícháni dohromady s Čechy. Ale teď je tomu úplně jinak. Někomu se už na počátku 90. let zachtělo bytů, v nichž Romové žili, tyto byty se nacházely v atraktivních lokalitách, a tím začal obchod s lidským masem. A výsledek toho všeho? Na severu Čech či na severu Moravy najdeme čtvrti, v nichž žijí převážně Romové. A ti se stali zdrojem zisků rádoby podnikatelů, kteří šmelí s byty u nás. Nikdo si před více než dvaceti lety nechtěl uvědomit, jak velký dopad bude mít izolace romského etnika. Že to bude pro ně znamenat velkou zkázu, protože se najednou ocitnou v izolaci, která se postupem času jen znásobí, nikoho nezajímalo. Jen peníze. Vládní představitelé povětšinou předstírají, že jsou slepí a hluší. Že nevidí, v čem Romové žijí. Že v ghettech žijí v bytech, jejichž vysoké nájemné vůbec neodpovídá kategorii bytu.

Stávající situace není ani krapánek příznivá, protože vše narostlo do obludných rozměrů. Romové žijí v bytech, na nichž někdo nechutně profituje, ale nikdo toto neřeší. Protože je to nelehký úkol pro jakoukoli vládu. Vznikají všemožné organizace, které se snaží vypomáhat, ale žádný výsledek v konečné fázi nepřinesou. Někdo u nás zkrátka uzamkl Romy do jakési rezervace, aby si z toho namastil kapsu. Obohacování na úkor Romů převyšuje jakékoli aktivity jim pomáhat. Dostali jsme se tím do bludného kruhu, vznikl tu jakýsi vřed společnosti, který dlouhodobě nikdo neléčí, dostal se do chronického stádia, které už snad ani není léčitelné.

In the Ghetto (Elvis Presley) či Indian Reservation jsou staré písně, jež se svou nadčasovostí dotýkají i české problematiky. Velmi smutný obraz doby...

Autor: Helena Vlachová | středa 16.5.2018 5:58 | karma článku: 18,12 | přečteno: 1123x