Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pracovní podmínky dnešního světa

Při své práci se toho dost dozvím. Mí klienti či studenti mi toho řeknou dost, abych si mohla udělat představu o tom, jakou podobu má dnešní život. A sem patří i pracovní podmínky, jež jsou v některých firmách vskutku otřesné.

Motto "Viděl jsem též všechno pachtění i vše, co prospěšného se koná, a jak přitom jeden na druhého žárlí. Také to je pomíjivost a honba za větrem." (Kazatel 3 - 5, Práce, 4.4)

Při své práci se toho dost dozvím. Mí klienti či studenti mi toho řeknou dost, abych si mohla udělat představu o tom, jakou podobu má dnešní život. A sem patří i pracovní podmínky, jež jsou v některých firmách vskutku otřesné.

Učím jednu velmi hezkou, subtilní a jemnou ženu, které může být něco po čtyřicítce. Podle toho, co mi ze svého života sdělila, vím, že se s ní osud příliš nemazlil. Vysokoškolačka se třemi syny, z nichž jeden se narodil jako těžce handicapovaný. Musela s ním zůstat doma a několik let se mu věnovat. Tím ztratila kontakt s prací, předtím učila na střední škole, kam už se nemohla vrátit. Proto vzala za vděk práci, již nabízí jedna velká zahraniční firma, jejíž majitel je pravděpodobně nejbohatším mužem na světě. Firma má svou pobočku i u nás. Vzhledem k tomu, že tamní pracovní podmínky jsou více než svízelné, nedá se divit, že v ní dochází k velké fluktuaci. Noví lidé přicházejí, neb se nechají nalákat masívní reklamou, aby záhy prozřeli a viděli, že se ocitli někde, co připomíná galeje. 

I moje studentka ochutnala práci galejníka. Pracovala u pásu, z něhož měla snímat objemné balíky. Sama velmi drobná měla za své kolegy muže vzrůstu doslova obřího, kterým nebylo zatěžko balík zdvihnout. Ale i oni se raději vyhýbali vzít těžký balík, místo něj popadli ten lehčí a objemné kousky nechali ženě. Když ta si třeba odběhla na toaletu, už tu na jejím místě postával dozorce ve věku cca dvaceti let, jenž jí po jejím návratu vyčinil, že odbíhá od práce. Ona ve věku jeho matky, on věku jejího syna. Zatímco ona mu vykala, on jí tykal, aniž by mu k tomuto dala souhlas. I když šlo o nadřízeného, není společensky vhodné, aby mladší muž tykal starší ženě, když mu tato k neformálnímu projevu nedala souhlas. Krom tohoto mi žena rovněž popsala, jak to vypadalo se svážením zaměstnanců do práce a zpět domů. Svážel je firemní autobus, jenž zajíždí do různých měst. Když přijel, lidé se k němu vrhali jako hladový dav, ženě to vše připomínalo scény z dokumentů o druhé světové válce, v níž byli nepohodlní odváženi ve vagónech pro dobytek do koncentračních táborů. V tomto případě se nejedná o žádný koncentrák v pravém slova smyslu, ale způsob, jak se v této zahraniční firmě nakládá s lidmi, je přinejmenším ohavný, postrádá jakoukoli důstojnost. Proto tam lidé nevydrží pracovat a raději odcházejí.

Učím také lidi z Ukrajiny. Od nich se dozvídám o tom, jak jsou někteří lidé u nás diskriminováni. Nemusí jít jen o lidi s jinou barvou pleti. Pokud jde o přístup k lidem z Ukrajiny, v některých firmách se spoléhá na to, že Ukrajinci příliš nerozumí česky, že budou vděčni za všechno, co se jim tu předhodí. Můj klient mi vyprávěl o zkušenosti s jednou českou firmou, která mu slíbila 160 Kč na hodinu, když bude u ní pracovat. Šel tedy podepsat smlouvu se svým ukrajinským kolegou, ale oba muži byli velmi překvapeni, když zjistili, že je ve smlouvě místo 160 Kč uvedena jiná částka, pouhých 130 Kč. Když se oba bránili, bylo jim sděleno, že mohou být rádi, že na Ukrajině by si nikdy takové peníze nevydělali. Zaměstnankyně firmy jim vyhrožovala, že pokud do práce nenastoupí, zavolá na ně policii.

Když jsem jako dítě viděla film Moderní doba s Charliem Chaplinem z roku 1936, velmi jsem se tomu smála. S odstupem času to vše vidím jaksi jinak. Doba se posunula, od filmu uplynulo osmdesát dva let, ale má svou platnost i nadále. Film je v podstatě obžalobou proti nehumánním pracovním podmínkám, kritizuje automatizaci lidského života. Píše se rok 2011 a my tu něco takového máme i v naší zemi...

Autor: Helena Vlachová | úterý 9.10.2018 6:18 | karma článku: 21,88 | přečteno: 885x
  • Další články autora

Helena Vlachová

Vánoce na Zanzibaru

V dnešním blogu bych chtěla napsat o tom, jaké to je, když se rozhodnete strávit dovolenou na Zanzibaru. Hned v úvodu chci předeslat, že se tento ostrov do člověka zapíše nezapomenutelným, mocným dojmem.

5.1.2024 v 14:06 | Karma: 17,80 | Přečteno: 595x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Cesta do Afriky přes Bratislavu

Letět na Vánoce na Zanzibar, takové nabídce CK nelze přece odolat. Nač se lopotit se smažením kapra, sháněním dárků pod stromeček, když se dá jednoduše zmizet po francouzsku a ocitnout se v opravdové exotice.

3.1.2024 v 7:11 | Karma: 16,23 | Přečteno: 658x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O situaci v českém školství

I když jsem nikdy nesouzněla s komunisty, jedno jim upřít nelze. Pomineme-li jejich ideologii, bez níž se socialistické školství nesmělo obejít, úroveň školství byla tak vysoká, že se k nám jezdili inspirovat ze západních zemí.

2.12.2023 v 15:29 | Karma: 24,38 | Přečteno: 939x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

O zkušenosti s rumunskými Romkami v Oslu

Když jsem nedávno navštívila svého syna v Norsku, stalo se mi toto. Jednoho dne jsem vyrazila na procházku a narazila jsem tam na skupinku mladých žen.

31.8.2023 v 17:45 | Karma: 39,60 | Přečteno: 2476x | Diskuse| Ostatní

Helena Vlachová

Muži pod palbou

Myslím si, že být mužem v dnešním světě není nic záviděníhodného. Současná doba odmítá tradiční mužskou roli, již se snaží dle mého soudu převzít některé zamindrákované ženy, z čehož plyne, že se svět zbláznil.

29.8.2023 v 15:42 | Karma: 23,20 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1263
  • Celková karma 21,60
  • Průměrná čtenost 1112x
Jsem především žena a v ženství spatřuji smysl svého života. Mám ráda život i s jeho těžkostmi, vážím si maličkostí, neuznávám konzumní způsob života, jsem zastánkyní svobodné vůle člověka.

Seznam rubrik