Pětiletý kostlivec

Never ending story. Nebo také Nekonečný příběh, ale s dovětkem. Nekonečný příběh v Čechách. I tak by se dal nazvat příběh Davida Ratha

Motto "Kdo miluje peníze, peněz se nenasytí, kdo miluje hojnost, nemá nikdy dosti. Také to je pomíjivost." (Kazatel 5 - 6, Bída bohatých, 5.9)

Nevím, co si mám o tom myslet. Na veřejnost se opět dostává kostlivec, jehož bychom mohli nazvat David Rath. Kauza je už stará pět let, ale jak vidno, pan doktor Rath se stále těší pobytu na svobodě. Musí se mu ale žít jak pod Damoklovým mečem, ještě stále nemá jistotu, že vyhrál. Že mu zatím prošlo to, že měl brát vysoké úplatky v řádu několika milionů.

Přijde mi, že je jeho případ jako chronická choroba. Chvíli dá pokoj, ale pak se znovu ozve. Ale proč se opět ozývá? Vždyť obyčejní občané jsou již přesyceni toho, když vidí, že spravedlnost platí jen pro někoho. Že není právo v naší zemi vymahatelné. Kdo má peníze, může se ze svých vin vyplatit. Vznikají tak novodobé odpustky. Odpustky pro boháče, jimž je jakákoli morálka cizí, právo též. 

Proč je opět David Rath projednáván? Aby se nalákala veřejnost, aby veřejnost doufala, že bude tento člověk konečně potrestán a skončí za mřížemi? Nebo to má být další divadélko, další akční film, jenž se k nám dostává před volbami? Už jsme zhlédli thriller v podobě vládní krize a sitcom, v níž hlavní roli hraje náš Hrad. A zřejmě, abychom nevyšli ze cviku, abychom zůstali stále v očekávání a napětí, co nového se mezi vlivnými odehrává, dostává se nám tentokrát na scénu lékař David Rath. Ministr spravedlnosti dal Rathovu kauzu k prošetření k Nejvyššímu soudu a snad příští týden bychom měli znát nový verdikt. Nový verdikt v případu, který vyvolal v široké veřejnosti přání, aby konečně došlo i na vlivné v naší zemi. Jenže mám jisté obavy, že se případ otevře, lidé budou očekávat, že viník skončí za mřížemi, ale nakonec se nic takového nebude dít. Čili ukázková frustrace.

Pan Rath hovoří o tortuře v souvislosti se svým případem. Věřím, že pro něj může být mučírnou fakt, že by mu měl být zabaven majetek ve výši cca 20 milionů a že by měl na několik let putovat do vězení. Kam každý takový hříšník patří. A on není žádnou výjimkou a ani nesmí být.

Být lékařem je poslání a lékaři byli v každé době vysoce ceněni a je tomu i dnes. Nemyslím si, že by jejich měsíční příjem byl nízký, lékaři u nás patří v tomto směru k elitě. Ale k elitě určitě nepatří člověk, který je tak nenasytný, že mu je jedno, jakými způsoby se dostane k ještě větším příjmům. Třeba i nezákonně. A proto si myslím, že se dělá příliš mnoho cavyků o jeho nevině, že si takový člověk zaslouží být potrestán odnětím svobody a zabavením majetku. Jako varování pro všechny, kteří nejsou s to se spokojit s vysokými příjmy, a aby měli ještě víc, kradou a nechávají se uplácet.

Autor: Helena Vlachová | čtvrtek 1.6.2017 5:43 | karma článku: 14,93 | přečteno: 413x