O kempování na Slovensku

Je doba dovolených, české rodiny vyrážejí se svými dětmi strávit dny volna do rozličných destinací. Někdo jede pod stan

Motto "Není pro člověka dobré jíst a pít a při svém pachtění se aspoň pomět?" (Kazatel 2 - 3, Boží dary, 2.24)

Vzpomínám-li na své dětství či pubertální věk, jezdili jsme v létě s rodiči pod stan. Nejprve jsme začínali u nás a kempovali jsme vskutku v polních podmínkách. Časem jsme svá přání obrátili směrem k moři. Někam do teplých krajů. Do Bulharska. Tam se nám líbilo úplně nejvíc, protože Bulharsko nenabídlo jen stálé slunečno a čisté moře, nabídlo i čisté kempy s teplou vodou. Na rozdíl od Čech jsme tam neviděli špinavé WC ani sprchy. Totéž platilo o Maďarsku, Rumunsko bylo pravým opakem, navíc tam hrozilo, že vás přepadnou a okradou.

Mám jednu klientku, která se svou  rodinou jezdí pod stan. Vzhledem k tomu, že má tři děti, cestovat někam do hotelu či letadlem je pro ni a jejího přítele nemožné. A tak to každoročně jistí dovolená pod stanem. Letos vyrazili na Slovensko, měli namířeno na Zlaté písky u Bratislavy. To, co viděli, je naprosto odradilo. Kemp, kam ještě nepronikl kapitalismus, WC i sprchy pamatovaly Husáka. Vše ve velmi špatném stavu a velmi špinavé. Tento kemp se těší oblibě u slovenské mládeže, která tam ráda tráví prázdniny, protože tam může tzv. pařit až do rána. Moje klientka tam nesetrvala ani hodinu a vyrazila se svou rodinou směrem Senec. Tam už to bylo o něco lepší, mám na mysli toalety a sprchy. Nebyly tak špinavé, jedinou nevýhodou bylo, že se sprchy zamykaly už po 20. hodině. Kdo přišel později, měl zkrátka smůlu. A smůla se neodehrávala jen v souvislosti se sprchami. Další smůlou byli zloději. I když kempem pravidelně jezdila či chodila policie, nic to nezabránilo každodenním krádežím a vloupáním. Slovenští zloději kradou a loupí hlavně v noci, kdy se dostávají do stanů tak, že odříznou podlážku a ukradnou spícím vše, co je možné. Jsou velmi zkušení a obratní, k vyloupení stanu jim opravdu stačí pár minut. Totéž se děje i se zaparkovanými auty. Lupič rozbije okénko a sebere, co se mu zamane. Každou noc bylo vykradeno několik stanů, případně zloději rozbili okénka u některých aut, z nichž také něco sebrali. Krom těchto dennodenních problémů tu byl i další. A tím bylo nakupování. Mohli jste si zakoupit čerstvé pečivo a základní potraviny, ale jejich ceny mnohonásobně převyšovaly ceny v supermarketech. 

Trávit dovolenou někde, kde jste v permanentní nejistotě, že vás okradou, kde ani sociální vybavení není nejlepší, člověka otráví. Moje klientka to po pěti dnech zabalila a vyrazila se svou rodinou směr Maďarsko. Oni tam v podstatě jezdí každý rok, ale letos chtěli vyzkoušet Slovensko. Maďarsko má nesrovnatelně vyšší kvalitu služeb v porovnání se Slovenskem i naší zemí. Platí to o vybavenosti kempu, čistotě, restauracích, zkrátka vším, co máme na dovolené rádi. Maďarsko si vedlo dobře už za socialismu, vždy mělo oproti nám velký náskok. A je patrné, že si vede stále dobře.

I když si někdo myslí, že může na dovolené ušetřit, v konečném finále může být jeho dovolená velkým zklamáním. Člověk sice ušetří, ale za cenu toho, že se pořádně nevyspí v obavách o svůj majetek, i za cenu toho, že se ani nebude moci vysprchovat, protože uklízečka sprchy zamkne. Trávit dovolenou ve slovenském kempu? Za mě určitě ne, to je lepší zůstat doma. 

Autor: Helena Vlachová | sobota 29.7.2017 7:01 | karma článku: 21,08 | přečteno: 1037x